KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) kendi işini kurmak isteyen girişimci bireylere destek sağlamakta olan bir kurumdur. 2019 yılında da bu desteklerini 5 ana başlık altında sağlayacaklar. Peki bu 5 ana başlık neler, hangi konularda destek verilecek?
Girişimciler bu başlık altında iki ayrı kategoride destek görecekler.
KOSGEB destek sağlayacağı sektörleri Nace kodları ile sıralamaya koymuştur. Bu desteklerden faydalanabilmek için bir iş planı hazırlanması gerekmektedir. Ücretsiz olarak verilecek olan eğitimlerde bir iş planının nasıl hazırlandığı püf noktalarına kadar anlatılıyor. Alacağınız destek ile kendi iş yerinizin patronu olabilirsiniz.
Verilecek olan destekler mevzuatta detaylı bir şekilde belirtilmiştir. Geleneksel girişimci programı olarak nitelendirilen grup, işletmelerin yeni kuruldukları zaman diliminde devamlılığını sağlayabilmesi adına sağlanan finansmandır. İleri girişimcilik ise yenilikçi, sanayi üretimlerinde teknolojiden yararlanan ve dijital bir çalışma ortamında imalat yapan işletmelerdir.
Bu program bilim ve teknolojiyi temel alan ve yenilikçi fikirlere sahip KOBİ´lerin girişimcilerine destek, hizmet, fikir yahut üretim konusunda ortaya çıkarılmış projelere finansman sağlamaktadır. Destek almak isteyen kişi veya kurumların hazırlanan projeler ile KOSGEB´e başvuru yapması ve sonrasında veri tabanına kayıt olması gerekmektedir. Başvuruda gösterilen proje ön incelemeye alınarak değerlendirme kuruluna yönlendirilir ve belirli bir süre zarfında incelemeleri tamamlayan kurul başvurunun kabul edildiğini veya reddedildiğini açıklar.
Kabul edilen projenin sorumlusu veri tabanına kayıt yaptırır. Taahhüt belgesinin imzalanması ile başlayan destek programı, girişimcilere kullanım bedeli talep etmeden işlik tahsisi veya kira desteği sağlar. Bunun yanında proje dahilinde ihtiyaç duyulan araç-gereçler alınır ve yazılım desteği sunulur. Çalışan personele ise net aylık tutarı üzerinden hibe desteği sağlanır. Geliştirilen projelerin yurt içinde ve yurt dışında tanıtımı amacı ile geri ödemesiz ve %100 oranında proje geliştirme desteği sağlanır. Kabul edilen projelere 750.000 TL´ye varan tutarlarda destek ödemesi yapılır.
Üretimin sağlanması, üretim kalitesinin arttırılması ve üretim maliyetlerinin azaltılması için sunulan destek programıdır. Destek üst limiti 818.000 TL´dir ve %75´e varan oralarda personel gideri, yazılım, kira, makine ve teçhizat tasarımı gibi alanlarda destek sağlar. İşletmeler bu programdan sadece bir defa yararlanabilmektedir.
Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan ürünler için ticari özellik kazanımı, ülke ekonomisine kattı değer ve ihraç edilebilme açısından sağlanan destektir. Teknolojik ürün deneyim belgesi sahipleri, patent altında olan, araştırma enstitüleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda veya doktora çalışmalarında oluşturulmuş; ilk örnek çalışmaları bitmiş ve kullanım sözleşmesi yoluyla devralınan işletmeler KOSGEB´in sağladığı bu programdan faydalanabilirler. Bu desteğin tutarı 5.000.000 TL´dir.
Cari açığın azaltılması, KOBİ´lerin özgüven kazanması, ithalata uygun ürünlerin yerli ve millileştirilmesi, yerli ürün oranının arttırılması ve teknolojinin her alanda yaygınlaşması için verilen destektir. Desteğin üst limiti 5.000.000 TL´dir ve projenin tamamlanma süresi 3 yıl olarak belirlenir.
Açılan işletmelerin geliştirilmesi, büyümesi ve yurt dışına açılması gibi bir vizyona sahip olmaları için 8 madde ile sağlanan destektir.
Kredi Faiz Desteği: Küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansman problemlerini ortadan kaldırmak amacıyla sağlanan destek programıdır. Toplamda 300.000 TL´ye varan tutarlarda faiz desteğini kapsar.
Gelişen İşletmeler Pazarı Kobi Destek Programı: Borsa İstanbul piyasasında işletmeler için verilecek olan 500.000 TL tutarında destek sağlar.
İşletmelerde üretilen ürünlerin kalite standartlarına uygunluğunun sağlanması ve yurt dışındaki rakip firmalar ile aradaki rekabeti arttırması amacıyla 9 ilde toplam 11 tane laboratuvar desteği sağlanmaktadır. Bu laboratuvarlarda yapılacak olan testlerden doğacak masrafların %50´si KOSGEB tarafından sağlanacaktır.