Akdeniz diyeti en çok tercih edilen diyetler arasında yer almaktadır. Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin günlük tükettiği ürünler göz önünde bulundurularak oluşturulan diyet fazla kuralcı olmadığı gibi sağlıklı ve zengin içeriklere sahiptir. Bu diyet aynı zamanda İspanya, Fransa, İtalya ve Yunanistan gibi Akdeniz ülkelerinin geleneksel diyetlerine dayanan bir beslenme tarzıdır. Diğer popüler diyetlerden farklı olarak, Akdeniz diyeti, kalori saymak veya makro besinleri takip etmek yerine belirli yiyecekleri ve yiyecek gruplarını dâhil etmeye odaklanmaktadır Sağlıklı yağlar, meyveler, sebzeler, kuruyemişler, tohumlar, baklagiller ve tam tahıllar, Akdeniz diyetinin temel bileşenlerinden birkaçıdır. Kırmızı şarap gibi belirli alkol türleri de ölçülü olarak alınabilir, ancak kadınlar ve erkekler için günde bir veya iki kadehten fazla olmamalıdır. Akdeniz diyetinde taze meyveler, sebzeler, tam tahıllılar ve kabuklu yemişler tüketilmektedir. Ayrıca Akdeniz diyetinde balık, beyaz etler, yumurta ve süt ürünleri de tüketilmekledir. Diyetin kabul etmediği besinler ise hamur işi yiyecekler, beyaz ekmek, gazlı ve şekerli içecekler diyete aykırıdır. Günlük su tüketimini 2 litre olarak belirlemiştir.
Akdeniz Diyetinin Sağlığa Faydaları Nelerdir
Birçok araştırmanın ışık tuttuğu bilgilere dayanarak Akdeniz diyeti kanser, kalp damar hastalıkları obezite tip2 diyabet hastalıklarının azalmasına imkan sağlamaktadır. Akdeniz diyeti Alzheimer hastalığına, depresyona ve erken yaşlanmaya karşı oldukça etkilidir. Diyetin içerisinde bulunan liflerin çok olması, besin değerlerinin fazla olması ve antioksidan bileşenler içermesi hastalıklar üzerinde bir kalkan görevi görmektedir. Meyve ve sebzelerin tüketilmesi elde edebileceğimiz c vitamini ve e vitamini desteklemektedir. Sağlığı korumanın yanı sıra kilo dengesini de sağlayan Akdeniz diyeti tercih edilmesinde ki en büyük sebeplerdendir. Her diyette olduğu gibi bu diyetten de sonuç alabilmemiz için bunu bir yaşam biçimi halline getirmemiz gerekir ve sürekliliğini sağlamamız gerekmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda Akdeniz diyeti ilk sırada yer almaktadır. En iyi diyet seçilmesinin sebebi antioksidan, kompleks karbonhidrat, doymamış oleik yağ asidi ve omega 3 yağ asidini yüksek miktarda bulundurmasından kaynaklanmaktadır.
Akdeniz Diyetinde Yenilmesi ve Kaçınılması Gereken Yiyecekler
Akdeniz diyeti çoğunlukla meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar ve sağlıklı yağlar gibi besleyici, bütün gıda bileşenlerinden oluşur. Bu arada işlenmiş gıdalar, ilave şekerler ve rafine tahıllar sınırlandırılmalıdır.
Akdeniz Diyetinde Tüketilmesi Gereken Yiyecekler
Meyveler: elma, portakal, çilek, kivi, kavun, yaban mersini, armut, şeftali, kayısı
Sebzeler: ıspanak, roka, brokoli, karnabahar, soğan, kabak, kuşkonmaz, lahana, patates
Baklagiller: nohut, mercimek, fasulye, fıstık
Tam tahıllar: kinoa, kuskus, darı, yulaf, esmer pirinç, karabuğday, tam tahıllı makarna, farro
Kuruyemiş ve tohumlar: badem, antep fıstığı, ceviz, chia tohumu, keten tohumu, fındık, ayçiçeği çekirdeği
Kümes hayvanları: tavuk, hindi, kaz, ördek
Deniz ürünleri: somon, ton balığı, alabalık, uskumru, hamsi, sardalye, midye
Yumurtalar: yumurta sarısı ve yumurta akı
Süt ürünleri: peynir, yoğurt, süt
Sağlıklı yağlar: zeytinyağı, avokado, zeytin, avokado yağı
Bitkiler ve baharatlar: fesleğen, kekik, kekik, biberiye, biber, zerdeçal, sarımsak, tarçın, kişniş
İçecekler: su, kahve, çay, kırmızı şarap (günde 1-2 bardak)
Akdeniz Diyetinde Tüketilmemesi Gereken Yiyecekler
İşlenmiş etler: pastırma, salam, sosis, sosisli sandviç
Rafine tahıllar: beyaz ekmek, kraker, bisküvi, beyaz makarna, un ekmeği, beyaz pirinç
Şekerle tatlandırılmış içecekler: meyve suyu, soda, enerji içecekleri, spor içecekleri
Rafine yağlar: bitkisel yağ, soya fasulyesi yağı, kanola yağı, mısır yağı,
İşlenmiş gıdalar: fast food, cips, hazır yemek, mikrodalgada patlamış mısır, simit
İlave şeker: sofra şekeri, dondurma, şekerlemeler, kurabiyeler, unlu mamuller, dondurma