Az bilinen bir tarif: Firik Pilavı

Az bilinen bir tarif: Firik Pilavı

Doğu, Orta ve Güneydoğu Anadolu bölgesine özgü bir bulgur çeşidi olan Firik, son derece lezzetli bir pilav türüdür. Buğday tanelerinin olduğu bölümün ateş üzerinden kavrulması ile birlikte yapılan Firik pilavı son derece faydalıdır ve lezzetlidir.

İçinde yüksek miktarda lif bulunmasından dolayı sağlık açısından çok büyük faydası olan Firik, özellikle diyet yapan kişiler için oldukça sık önerilen bir besindir ve son derece lezzetlidir. Firik hafif bir yemek olmasından kaynaklı olarak yemekten sonra herhangi bir rahatsızlık vermez ve sindirim sisteminin hızlı bir şekilde çalışmasına da yardımcı olur. Vitamin açısından zengin olan bu besin B vitamini problemi yaşayanlar için önerilenler arasındadır. Ayrıca çocukların gelişim çağlarında B vitaminine duydukları ihtiyacı karşılayabilecek içeriğe sahiptir. Doktorların diyabet hastaları içinde önerdiği fikir, tedavi yöntemleri arasında bulunmaktadır. Bu kadar avantajının yanında bir de demir eksikliği için iyi gelen bu besin vücudun demir ihtiyacına da cevap verir. Hem lezzeti hem sağlık için getirdiklerini göz önüne aldığımız da her zaman tüketilmesi gereken firik’in şimdi de yapılışına bakalım.

Firik pilavı yaparken içine koyulacak olan malzemeler;

- 500 gr. kuzu kuşbaşı
- 1 adet kuru soğan
- 250 gr. Firik
- 250 gr. pilavlık bulgur
- 4 su bardağı sıcak su
- 150 gr. Tereyağı
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- Tuz, karabiber

 

Lezzetli ve sağlıklı Firik pilavının yapılışı;

İlk olarak kuşbaşını doğrayın ve tencere içerisine alın. Kuşbaşını tencere içine aldıktan sonra etleri suyunu çekinceye kadar kavurmaya başlayın. Bunun ardından küp şeklinde doğranmış olan etleri de ekleyip beraber kavurmaya devam edin. Üzerine salça, tuz ve karabiberi de ekleyip devam edin ve et içerisine koyduğunuz soğan, baharatlarla karışıp harmanlandıktan sonra üzerine 4 bardak sıcak suyu ilave edip kaynatın. Ardından daha önce haşlanmış olan nohudu üzerine ekleyin. Nohutları da etlerle iyice karışmasının ardından firik ve pilavlık bulguru ekleyerek suyu çekilene kadar pişirin. Pişme işlemi tamamlandıktan sonra tencereyi ocaktan alıp, dinlenmeye bırakın.

Dinlenmeye aldıktan sonra farklı bir tavada veya tencere de fark etmez tereyağını kızdırın. Erimiş olan tereyağına karabiber ekleyip, dinlenmiş olan pilavın üzerine ekleyin. Eklediğiniz tereyağı ve karabiberden sonra yavaş bir şekilde pilavı karıştırın. Bu işlemi bitirdikten sonra tekrar 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın ve afiyetle yiyin.

İçerisinde bulunduğu vitaminleri sayesinde vücuda birçok konudan fayda sağlayan fikir, bu sayede daha güzel bir hale gelecek ve damağınıza lezzet katacak. Firik’in pilav olmasının yanında birçok farklı tarifi de mevcuttur. Önemli olan bu besini zaman zaman yemek ve bu besin içerisinde olan vitaminlerden her zaman faydalanmaktır.



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?