Bebeklerin hayatlarında birçok konuya dikkat edilmelidir. Çünkü bebeklerin son derece hassas bir yapıları vardır ve bu hassas yapılarına doğru şekilde davranılması gerekmektedir. Bu hassas olan konulardan birisi ise bebeklerin ek gıdaların başlama vaktidir. Bebekler için ek gıdalara geçişin belli bir zamanı vardır. Bu zaman sonrasında ek gıdaya geçilir ve bebek artık ek gıdalar sayesinde diğer yiyecekleri de yavaş yavaş tanımaya başlar.
Peki bebeklerde ek gıdaya ne zaman geçiş yapılmalı?
Bebeklerin ilk zamanlarında tek ihtiyaç duyduğu anne sütüdür. Anne sütü ilk altı ay içerisinde D vitamini hariç tüm ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlar. Ancak altıncı aydan itibaren artık bebeklerin dış dünyada ki gıdalar ile tanışmasının zamanın gelmesi gerekmektedir. Bebeklerin altı ay içerisinde hem gelişmiş olan sindirim sistemlerinin ek gıdaları artık kaldırabilmesi hem de beyin gelişimlerinin olması gerektiği yeterlilikte devam etmesi için ek gıdaya geçiş yapılmalıdır. Ancak ek gıdaya geçiş yapılırken hızlı bir şekilde değil çok hassas bir şekilde geçilmelidir.
Ek gıdaya geçerken genellikle annelerin çok panik yaşadığı ve bu paniğin bazı yanlışları getirdiği söylenmekte. Özellikle uzmanlar ek gıdaya geçişte anne ve babaların sakin olmaları ve bebeği 3-5 ay içerisinde ek gıdaya alıştırmak için süreleri olduğunu vurgulamaktadır. Hatta bu süreçten geçerken bir doktor gözetimine ihtiyaç duyulursa, doktorlardan önerilerde alınmasının faydalı olacağı söylenmektedir. En önemli konu ise kesinlikle acele edilmemesi gerektiğidir. Şimdi bu ek gıdaya geçişte dikkat edilmesi gereken 5 altın kurala bakalım:
Ek Gıdaya Geçişte 5 Altın Kural:
1. Kesinlikle panik yapılmaması gerekmektedir. Şu unutulmamalıdır bebekler sonsuza kadar anne sütü ile hayatlarını geçirmeyecekler. Elbette bir gün ek gıda ile tanışacaklar. Ancak bu tanışmanın da belli bir zamanı ve prosedürü var. Bu yüzden panik olmadan bu zamanı beklemeli ve zaman geldiğinde de panik yapmadan yavaş yavaş geçişin tamamlaması sağlanmalıdır.
2. Anne ve babalar mutlaka okuyup araştırmaları gerekmektedir. Her konuda olduğu gibi bebeğin ek gıdaya geçiş konusunda da araştırarak ilerlemesi çok önemlidir. Hatta bu araştırmaya uzmanlardan ve doktorlar birebir tavsiyeleri de ekleyebiliriz. Bu yüzden yapmanız gereken aklınızda olan soruları bir kağıda yazmak ve bu soruların en doğru şekilde cevaplarını bulmaktır. Bu cevapları farklı yerlerde bulsanız da bir doktora kontrol ettirmeniz faydalı olacaktır.
3. Her süreç bir zaman alır, ek gıdaya geçiş süresi de zaman alacaktır. Bu yüzden bu konuda zamanın değerini iyi bilmeli ve panik olmadan hareket edilmelidir. Zaten birçok bebek ek gıdaya geçiş yapmak için annesine sinyallerde vermektedir. Örneğin bunlar arasında sizin yemeğiniz ile ilgilenir, diğer yiyeceklere uzanır, ağzını şapırdatır.
4. En önemli konulardan birisi abartmamak. Bebeğinizin midesinin küçük olduğunu unutmayın ve bu şekilde hareket edin.