Bilimsel Olarak Tanımlanan 4 Anne Modeli

Bilimsel Olarak Tanımlanan 4 Anne Modeli

Çocuk ile anne arasında çok önemli bir iletişim bulunmaktadır. Ancak bu iletişim her anneye göre değişmektedir.

Çocuk ile anne arasında çok önemli bir iletişim bulunmaktadır. Ancak bu iletişim her anneye göre değişmektedir. Bazı anneler çocuklarıyla daha iyi iletişim kurabilirken bazıları ise daha çok tutucu kurallar ile ilerlerler. Bu durum karşısında da anne ile çocuk arasında bazı anlaşmazlıklar ve sorunlar meydana getirebilir. Anne modelleri çocukların sosyal hayatta sergiledikleri tutumlar karşısında annelerin nasıl davrandığı ile oluşan modellere denmektedir. Çocuğunuz hatalı bir iş yapmış ise bazı anneler sert bir tepki gösterebilirken bazı anneler ise hatanın ne olduğunu anlamasına yönelik anlatım yoluna gidebilmektedir. Bu da anneler arasında farklı modeller oluşturmaktadır. Bilimsel olarak tanımlanan 4 annelik modeline hep beraber bakalım ve çocukları nasıl etkilediklerini sizlerle birlikte görelim?

Demokratik Anneler / Sıcak fakat kuralcı

Demokratik anne modeli genellikle çocukların fikirlerine önem veren bir modeldir. Çocuğa “Ben öyle istedim” gibi sözler söylemek yerine daha çok onun görüş ve fikirlerini almaya çalışır ve her konuda onunla bir müzakere ortamı oluşturur. Bununla birlikte demokratik anneler çocukları için bazı kuralcı davranışlar sergilemektedir. Eğer bilgisayarda 1 hafta içerisinde çok fazla zaman geçirdiyse diğer hafta artık bilgisayarda ki zamanının kısılmasını sağlamak için kısıtlama koymaktadırlar.

Demokratik annelerin çocuk üzerinde etkileri yapılan araştırmalar göre son derece iyidir ve anne-çocuk arasında ki tartışmalar genellikle iyiye bağlanarak çözümlenir. Anne ile çocuk arasında sağlıklı bir iletişim olduğu bu modelde çocukların daha sosyal ve sorumluluk sahibi bir insan olarak büyüdükleri görülmektedir.

Otoriter Anneler / “Ben öyle istiyorum!”

Otoriter anneler, demokratik annenin tam tersi olarak çocuklarının şartsız şekilde söyledikleri her şeye uymasını isterler. Çocuklarının yaşamda ki beklentilerinden çok kendi beklentilerini onlara dikte etmeye çalışan otoriter anneler sıkı bir disiplin ile çocuğunu eğitmenin yolunu izlemektedirler. Sıkı bir disiplinde çocuğa karşı daha sert olan sözlere ve sık sık ceza vermelere sebebiyet vermektedir.

Otoriter anneler için yapılan araştırmalar sonucunda çocukları konusunda çok iyi durumlar ortaya çıkmamaktadır. Otoriter annelerin çocukları genellikle daha saldırgan ve öfkeli tavır sergileyebilirler. Bu da çocuklar için son derece zorlu bir süreci beraberinde getirebilir. Bunun için otoriter annelikten daha çok iletişime açık bir anne olmanın yolları izlenmelidir.


 

İzin Verici Anneler / Anne değil arkadaş gibi

İzin verici anneler kurallarını çocuklarına göre düzenlemeye çalışan ve onların ruh halini düşünerek “hayır” cevaplarından kaçan annelerdir. Çocuğun üzülmemesi için sağlıklı bir iletişim kurmak yerine daha çok onun suyuna giden izin verici anne modeli anne olmaktan daha çok arkadaş anne olmayı hedeflemektedir.

İzin verici annelik tarzı dışarıdan iyi görünse de içeriden son derece zararlı yönleri bulunmaktadır. Çocuklara uzun süreli verilen özgürlük hissi onları fazla disiplinsiz büyümelerine yol açacak bu da hiç beklenmeyen yerlerde beklenmedik davranışlar sergilemelerini sağlayacaktır.

İlgisiz Anneler

Başlıktan da anne modelinin anlaşılacağı gibi bu anne modeli genellikle çocukla çok fazla ilgili olamayan anneleri kapsamaktadır. Çocuğun sosyal hayati ile ilgili çok fazla bilgisi olmayan bu anne modelinde çocuğun birkaç arkadaşı ve öğretmeninden daha fazlasını bilmemektedir.

İlgisiz anneler çocuk için en tehlikeli anne modelleri arasında yer almaktadır. Anne ile çocuk arasında iletişimin çok kopuk olması çocukların hayatında yıkıcı bir etki oluşturabilir ve çocuğu kötü yollara itebilir. Bu yüzden hem uzmanlar hem de psikologlar tarafından bu anne modelinden kesinlikle kaçınılması gerekmektedir.

4 farklı anne modelinden psikologların önerdiği demokrat anne modelidir. Ancak her modelden çocuk gelişimine uygun farklı uygulamalar alınıp bir harman oluşturarak en doğrusu bulunabileceğini de unutmamanız gerekmektedir.

 



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?