Tarih: 19.11.2018 23:28

Çalışan Anneler İçin Doğum Parası Ne Kadar?-

Facebook Twitter Linked-in


Eğer doğum yapmış olan anne aynı zamanda bir işte çalışıyorsa devlet anneye ödeme yapmakla yükümlü oluyor. Doğum parası, süt parası, yarım gün çalışma gibi ödemeler bu ödemelerin içinde oluyor. Peki doğum parası dediğimiz şey tam olarak nedir? Bu yıl doğum parasının ücreti ne kadar? Çalışan kadın ne kadar doğum parası alır? Bu gibi sorulara cevap arayan çalışan anneler, yazımız sizler için.
Devletin doğum yapmış çalışan kadınlara verdiği maddi destek karşılıksız yapılmaktadır. Doğum parası Sosyal Güvenlik kurumu tarafından çalışan kadınların doğum yapması takdirinde belirli şartlarda verilen bir maddi yardımdır. Eğer doğum yapan anne çalışıyorsa kadın devletten doğum parası, süt parası ve yarım gün çalışmalar dahil olmak üzere 4 farklı ödeme alıyor.


SSK tarafından verilen doğum parası nedir?

 

 

 

/resimler/2018-11/23/1548105036360.jpg

 

 

Çalışan kadınlar Sosyal Güvenlik Kurumu´nun belirlediği şartlara uydukları takdirde doğum yaptıkları zaman maddi ödeme alıyorlar. Sosyal Güvenlik Kurumu´nun verdiği para aynı zamanda Analık Parası ve Analık Geçici İş Göremezliği olarak da bilinir. Hamile olan kadınların doğumdan 8 hafta önce ve doğumdan sonraki 8 hafta çalıştırılmaları yasaktır. Bu 16 haftayı bazı durumlarına göre kadın kendi isteğine göre farklı şekillerde kullanabilmektedir ancak 16 yasal sınırı önemlidir. Ancak ikiz ve üçüz çocuklarda bu 16 haftalık süreye iki hafta daha eklenerek 18 hafta olur. Yukarıda bahsettiğimiz bazı durumlara örnek olarak, eğer doğuma 3 hafta kala kadın kendini hala çalışmaya hazır hissediyorsa izin kullanmayabilir. Bu gibi bir durum olduğunda doğumdan önceki izinler doğumdan sonraya atılır ve doğum sonrasında kadın 8 hafta daha izin süresine sahip olabilir. Bu şekilde doğumdan sonra 13 hafta izin yapmış olur. Doğumdan önce ve doğumdan sonra yapılan izinlerin dışında eğer kadın hala çalışmaya hazır değilse doğumdan sonra 6 ay ücretsiz izin hakkını da kullanabilir. Ancak bu kadar uzun süreli izin yapıldığında çalışan anne işe geri dönmek istediğinde işverenin olumsuz yanıtıyla karşı karşıya kalabilmektedir.


Doğum parası almanın şartları

/resimler/2018-11/23/1548425505694.jpg

 

 

 

-Doğum öncesi izninin başladığı tarihte kişinin sigortalılık durumunun sona ermemiş olması gerekir.
-İzinli olduğu belirtilen süreler içerisinde çalışmamış olması gerekir.
-Doğumdan önceki bir yıl içerisinde minimum 90 gün kısa vadeli sigorta priminin yatırılmış olması gerekir.
-Aranan son şart ise doğumun gerçekleştirilmiş olmasıdır.


Erken doğum yaşandığı takdirde doğum parası ne şekilde verilir?

Doğum öncesi 8 haftalık iznini kullanmaya başlamış ancak erken doğum yapmak zorunda kalmış kadın çalışanlar, gerçekleşen erken doğum sonrası arta kalan süreyi doğum sonrası 8 haftalık izninin üzerine aktarabilir. Doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışmak isteyen ve bunun için doktordan rapor almadan çalışan kadınlar erken doğum yaptıkları takdirde kullanamadıkları Sosyal Güvenlik Kurumu doğum parası, doğum sonrası izinli günlerine ilave edilir ve ona göre Sosyal Güvenlik Kurumu´ndan doğum parası alır. Doğumdan önceki hamilelik izninin başladığı tarihte kadının sigortalılık durumu devam ediyorsa, hamilelik izni boyunca herhangi bir sebepten dolayı hizmet akdi sona ermiş bile olsa doğum öncesi ve sonrası için Sosyal Güvenlik Kurumu doğum parası yine de verilmek zorundadır.


Sosyal Güvenlik Kurumu´ndan doğum parası nasıl alınır?

 

/resimler/2018-11/23/1540458002544.jpg

 

 

 

Eğer sigortalı olan erkeğin sigortalı olmayan eşi doğum borçlanmasından yararlanmak istiyorsa eşinin doğumdan önceki bir sene içinde 120 gün prim ödemiş olması gerekmektedir. Çalışan anneler, doğum raporları ve vizite kağıtlarıyla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu´na başvurduklarında doğum paralarını alabilirler. Sosyal Güvenlik Kurumu doğum parasını işlemler tamamlandığında ve doğum gerçeklemiş olduğunda temin edebilirsiniz.


2018´de Sosyal Güvenlik Kurumu doğum parası ne kadar?

Bu yapılan doğum parası yardımıyla birlikte ilk doğan çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü ve sonraki çocuklar için de 600 lira veriliyor. İkinci ödeme ise çalışan anne için süt ve emzirme parası olarak veriliyor. Kadının bu parayı alabilmesi için aranan tek kriter kendi işinde ya da bir işte çalışıyor olması. Hangi işte çalıştığı fark etmeksizin yapılan ödemeden faydalanabilir. Süt parası her yıl yeniden belirleniyor. Geçen sene 133 lira olan süt parasının bu yılki tutarı ise 149 lira. Bunların yanı sıra çalışan anneler, doğum izninde çalışmadıkları sürenin parasını iş görememezlik ödeneği olarak alıyor. Geçen yıl 4 bin 424 lira olan en düşük ödeme bu sene 5 bin 50 liraya ulaştı. Son şekillendirmelere göre, ilk çocuğunu dünyaya getiren asgari ücretli bir anne; 300 lira çocuk parası, 149 lira süt parası ve 5 bin 50 lira da iş görmemezlik ödeneği olmak üzere toplamda 5 bin 499 lira tutarında ödemeden yararlanıyor.

 

Doğum Yardımı Başvurusu Nereye Yapılıyor?

Doğum yardımının yapılmasını sağlayacak olan kurum Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı´dır. Başvuruları size aşağıda belirteceğimiz yerler üzerinden yapabilirsiniz:
-Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri
-Sosyal Hizmet Merkezleri

 

Türkiye´de yaşamayan çalışan anneler ise başvurularını Büyükelçilikler ve Konsolosluklar yoluyla yapabilir.
Başvuruları bizzat yapma yolunuz mevcut olduğu gibi, posta ya da kargo yöntemlerini de tercih edebilirsiniz.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —