Çalışan hamile kadınlar ne yazık ki çalışma hayatının yoğunluğundan dolayı çok sağlıklı beslenemeyebiliyorlar. Genellikle hazır gıdalar tüketmek zorunda kalıyorlar ve ne yiyeceklerini, ne kadar miktarda yemeleri gerektiğini bilmiyorlar. Ancak belli başlı bazı ilkeler var ki, bunları uygularsanız çalışırken de hem kendiniz hem çocuğunuz için sağlıklı beslenmeniz mümkün. Unutmayın ki, özellikle hamilelik döneminde sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Sizler için çalışan hamileler nasıl beslenmeli konulu bir araştırma yaptık ve önerilerimizi sizler için derledik.
Hamilelik döneminde dengeli beslenmenin önemi nedir?
Hamilelik dönemindeki beslenme düzeninizin sizin sağlığınız ve bebeğinizin gelişimi konusunda önemi büyüktür. Çünkü düzensiz beslenme durumunuzda sağlığınız ve bebeğinizin gelişimi kötü yönde etkilenecektir. Beslenme konusunda dengeli olmak çok önemlidir çünkü nasıl az yemekle beslendiğinizde bebeğinizin gelişimi aksıyorsa, çok fazla yemeniz durumunda da bebeğiniz aşırı iri doğabilir ve bu onda sağlık sorunlarına yol açabilir. Tüm bunları göz önüne aldığımızda anlıyoruz ki hamilelik döneminde sağlıklı beslenmek çok önemli. Anne adayları tüm besin gruplarını kapsayacak şekilde dengeli ve düzenli bir beslenme programına sahip olmalı ve buna uymalıdır. Ama ne yazık ki çoğu hamile kadın çalışması nedeniyle düzgün bir program yapıp buna uyamıyor, ya da yapmaya çalışsa bile uymakta zorluk çekiyor. Ancak size vereceğimiz önerilere dikkat ederseniz bu düzeni oturtmak imkansız değil, yazımızı okuduktan sonra hem bebeğinizin hem de kendinizin sağlığı için sağlıklı ve dengeli bir beslenme programına uyacağınızı düşünüyoruz.
Dengeli beslenmek için nelere dikkat edilmelidir?
Kahvaltı her zaman günün en önemli öğünüdür ve bu kural hamilelik için de geçerlidir. Bu nedenle sabahları evde fazla vaktiniz oluyorsa evde, olmuyorsa mutlaka iş yerinde kahvaltı etmelisiniz. Asla bu öğünü atlamamalısınız. Kahvaltınızda mutlaka peynir, süt, yumurta gibi temel kahvaltı besinleri olmalı. Bunların yanında kan şekerinizi dengede tutması adına çavdar ya da tam buğday ekmeğini de mutlaka tüketmelisiniz.
Ana öğünler çok önemli olmakla birlikte ara öğünler de özellikle hamilelikte ciddi öneme sahip. Düzenli olarak tükettiğiniz ana öğünlerinizi ara öğünlerle birlikte desteklemelisiniz. Kan şekeri dengenizin sabit kalması adına azar azar ve sık sık yemek yemeniz faydanıza olacaktır.
Ara öğünlerinizde sürekli aynı besinleri tüketmek yerine değişiklik yapmalısınız. Ara öğün için en ideal besinler arasında süt, yoğurt, ekmek, peynir, kuru meyveler, ceviz, fındık ve bademi sayabiliriz. Ancak bunları tüketirken içlerinden özellikle kuru meyveler ve fındık, ceviz gibi besinlerde dikkatli olmalıyız çünkü bunlar fazla kalori içermektedirler. Fazla kalori alımının önüne geçmek için tüketim miktarına dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
Anne adayları için en önemli besinler denildiğinde sebze ve meyveleri saymadan geçmek olmaz. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan sebze ve meyvelerden gün içinde 5 ile 7 porsiyon arası tüketilmesi sağlıklı bir beslenme için çok önemlidir. Her gün ana ve ara öğünlerinizi tüketirken meyve ve sebze içermelerine önem göstermelisiniz. Meyveleri mevsimine göre seçmeli ve iyice yıkadıktan sonra tüketmelisiniz. Kabuklu meyveleri kabuklarıyla birlikte tüketmek daha iyi bir seçim olacaktır.
Hamilelik döneminde gereksiz kalori alımından mutlaka kaçınmalısınız. Ekmek, pilav, makarna gibi bol kalorili ve besleyiciliği az besinlerden uzak durmalısınız. Bunun tam tersi şeklinde protein alımına da özen göstermelisiniz. Et,tavuk,balık, baklagiller gibi besinler protein alımını artırmak için uygun besinlerdir.Yeteri kadar mineral ve vitamin alabilmek için meyve ve sebze tüketmeyi de unutmayalım.
Her gün mutlaka tüketmeniz gereken gıdalar vardır, özellikle hamileyken. İş yerinde çalışırken de oldukça kolayca ve rahatça tüketebileceğiniz süt ve süt ürünleri bu vazgeçilmez gıdaların başında geliyor. Eğer süt içemiyorsanız da bunun yerini başka denk besinlerle mutlaka kapamalısınız. Sütün yerine tüketebileceğiniz besinler : 3-4 porsiyon yoğurt, ayran, kefir olarak sayılabilir.
Hamilelik dönemindeyken süt kadar önemli olan bir diğer şey ise proteinlerdir. Özellikle anne ve bebek sağlığı açısından ızgarada veya fırında pişmiş et, tavuk ve balık tüketimi çok önemlidir. Bunların yanı sıra yumurta da çok önemli bir protein kaynağıdır. Hamilelik döneminde haftada en az 3 ya da 4 kere iyi pişirilmiş yumurtayı düzenli tüketmek çok önemlidir.
Sıvı tüketimi hayatımızın her döneminde çok önemlidir, hamilelik döneminde de aynı şekilde önemini korumaktadır. Pek çok hamile kadında kabızlık sorunu görülmektedir bunun nedeni ise aslında yeterli miktarda su tüketmemeleridir. Hamilelik dönemindeki kabızlık sorununu çözmenin yolu da yine sıvı tüketmekten geçmektedir. Kabızlık sorununu çözmek için başvurabileceğiniz diğer besin maddeleri ise kabuğu soyulmamış meyveler, salatalar ve sebzeler tüketmektir. Bunları tüketirken ayrıca işten fırsat bulduğunuz ve yorgun olmadığınız dönemlerde kısa kısa yürüyüşler yapmak da sindirim sisteminizi hızlandırarak size yardımcı olacaktır.