Biliyoruz ki çok yoğun çalışıyorsunuz ve eve geldiğinizde evi toparlamak, yemek yapmak derken belki de duş almaya bile zor vakit buluyorsunuz. Ancak siz çalışan kadınlara pratik saç bakım konusunda yardımcı olmak için harika saç bakım önerilerimiz var!
Önce Rahatlayın
Öncelikle işten geldiğinizde rahatlamanız gerekir. Rahatlamak için duşa girmeniz ya da sadece başınızı ılık su altında tutmanız yeterlidir. Bu vücut sıcaklığınızı dengede tutarak rahatlamanıza destek olur. Aynı zamanda şampuanınıza birkaç damla lavanta ve türevi (isteğinize bağlı olarak) yağlar katarsanız sanki duş alıyor gibi değil de kendinizi spadaymış gibi hissedebilirsiniz.
Bir dergide yayınlanan habere göre saçlarınız da aynı tırnaklarınız gibi cildinizin dış katmanında bulunuyor ve sizinle ölene kadar 3 ya da 5 yıl kalmaya devam ediyor. O zaman saçlarınızın bakımlı olması için neler yapmanız gerektiğinden bahsetmeye başlayalım.
Pratik Saç Bakım Önerileri
Aldığınız her duştan sonra saçlarınızın ne kadar döküldüğünü gözlemlemelisiniz. Saç dökülmesi normal şekilde olursa o kadar da korkutucu bir şey değildir. Günde 50 ile 200 arası saç telinin dökülmesi normal olarak değerlendirilmektedir. Ancak eğer dökülme olması gerekenden daha ciddi boyuttaysa mutlaka bir doktora gitmelisiniz.
Yumuşak ve doğal görünümlü saçlarınızın olmasını istiyorsanız güneşe çıkmadan önce saçınıza bir miktar limon suyu sürmelisiniz. Limon suyunu tercih etmiyorsanız da narenciye içeren şampuanları ya da şekillendiricileri tercih edebilirsiniz.
Yağlar saçlarınız için önemlidir, unutmayın. 250 mg´lık borage yağı, çuhaçiçeği yağı kapsüllerinden 3 tane için ya da günde 3 kez keten tohumu yağı kapsüllerinden için.
Bir yumurtayla beraber olgunlaşmış bir avokadoyu püre haline getirdikten sonra ıslak haldeki saçınıza uygulayın. Avokado, vitamin ve yağ asitleri ve mineraller bakımından oldukça zengindir bu nedenle saçlarınıza da iyi gelecektir. Saçınıza uyguladığınız bu maske ile en az 20 dakika bekleyin ve sonra saçınızı durulayın. Saçınız yıpranmış vaziyetteyse bunu haftada bir kez uygulamalısınız. Normal bir saça sahip iseniz ayda bir kere uygulamanız yeterlidir.
Kullandığınız saç şekillendirici jelinize en sevdiğiniz kokudan birazcık katın. Böylece saçlarınız sadece güzel görünmekle kalmaz, aynı zamanda insanlar saçlarınızın müthiş kokusuyla büyülenir.
Her zaman kullandığınız şampuanların içine uçucu yağlardan bir miktar katarsanız kullandığınız şampuanı bitkisel bir şampuana dönüştürmüş olursunuz.
Saç derinizin ph dengesini koruması sağlıklı saçlar için çok önemlidir. Saçtaki bu ph dengesinin korunmasına yardımcı olmak için bir ölçü elma sirkesini 2 ölçü ılık suyla karıştırın. Bu şekilde saç derinizin doğal kırmızı parlaklığı ortaya çıkacaktır. Bu işlemi uygularken burnunuza gelen koku pek hoş olmayabilir, ancak unutmayın, güzelliğimiz için değer! Bu yaptığınız karışımı saça döktükten sonra masaj yaparak derinize karışmasını sağlayın, bir süre kurumasını bekleyin ve saçınızı yıkayın.
Bir yumurtayı küçük bir miktar şampuanınızla karıştırın ve bunu 5 dakika boyunca saçınıza uygulayın. Daha sonra saçınızı iyice durulayın. Bu yaptığınız şampuan omleti, saçınızda protein artışını sağlayacak.
Her Saçın Farklı Tip Bir Yağa İhtiyacı Vardır
Saçlarınız için botanik yağların ciddi faydası olduğunu söylemiştik. Peki her saç tipi aynı yağı kullanmalı mıdır? Bunun cevabı elbette ki hayır. Örneğin saçınız kalın telli ve sık ise hindistan cevizi yağı sizin için iyi olacaktır. Bunun için öncelikle saçlarınızı nemlendirmeli sonrasında ise saçınız tamamen kaplanana kadar bu yağı uygulamalısınız. Uyguladıktan sonra başınıza bir duş başlığı takın ve yarım saat boyunca ılık havluyla saçlarınızı sarılı tutun. Sonrasında yağı durulayın ve saçlarınızı şampuanla yıkayın.
Saç spreyini çok fazla kullanmamalısınız çünkü saç spreyleri zamanla saçınızı ağırlaştırır ve düzleşmesine sebep olur. Saç spreyi kullanmak yerine, B vitamini içeren saç şekillendiriciler kullanabilirsiniz. B vitamini saçınızı çevrenin zararlı etkilerinden ve şekillendirmenin verdiği zararlardan korur.
Bal ve eczanelerde satılan alüminyum karışımlarından alın. Bunları bir macun kıvamına gelinceye kadar karıştırın sonrasında parmak uçlarınızla yayın ve 45 dakika boyunca güneşte kurumaya bırakın. Sonrasında şampuanla saçlarınızı yıkayın.
Islak saçınızı bir havluya sarın ve havlunun saçınızdaki ıslaklığı bir süre emmesine izin verin.
Saçınıza şekil vermeden önce giyinin. Dışarı asla ıslak saçla çıkmayın çünkü saç ıslak olduğunda hasarlara çok daha açık hale gelir.
Geceleri yatmadan önce nemlendirici kullanın, özellikle soğuk havalarda. Çünkü evlerinizde ve iş yerlerinizde kullanılan ısıtma sistemi havayı kurutuyor, bu da doğrudan saçlarınıza zarar veriyor. Bu nedenle nemlendirici ihmal etmemek çok önemli.
Kurutma makinesini kullanırken saçlarınızın tamamını kurutmayın, fazlası saçlarınıza zarar vermeye başlayacaktır, bu nedenle saçlarınızın sadece %90´ının kurumuş olması yeterli.
Eğer işte rahat ettiğiniz için saçlarınızı genellikle at kuyruğu şeklinde toplayan biriyseniz saçınızı gün içinde birkaç saat olsun açık bırakmaya özen gösterin. Asla saçınızda toka bulunuyorken uyumayın.
Saçınızı modelli kestirmek istediğiniz zaman kuaförünüzden tavsiye alın. Saçlarınızın uçlarını belli aralıklarla kestirmek saçlarınızı daha güçlü kılacaktır.
Kendi düzleştiricinizi yapın.
Ekstra Öneriler
Saçınızı mayonezle ovalayın bu şekilde 1 saat bekleyin ve sonrasında durulayın. Bu işlemi yaptıktan sonra saçınızın ne kadar yumuşak ve parlak olduğuna inanamayacaksınız.
Saçlarınızı düzenli düzleştiriyorsanız yoğunlaştırılmış süt kullanın. Bu saçlarınıza ekstra protein sağlar ve yıpranmasını önler.
İnce telli saçlarınız varsa daha kolay tarayabilmek için haftada 2 veya 3 kere olacak şekilde nemlendirici düzleştirici kullanın.
Yağlı saçlara sahipseniz yumuşak bir şampuan kullanmalısınız. Sert şampuanlar saçınızın daha fazla yağlanmasına yol açacaktır.
Saçlarınızın kabarmasından şikayetçiyseniz saçınızın katlarının altına sprey sıkmalısınız.
Şekillendirici jeli doğru şekilde kullanmalısınız. Temiz saça bir miktar jel yardımıyla kafanızın derisine saçlarınızın büyüme yönüne doğru masaj yapın.