Çalışan kadınlar için ayak sağlığı çok önemli bir konu. Çünkü bütün gün işte yorulmaktan, ayakta durmaktan dolayı ayaklarda ve ayak bileklerinde ciddi sorunlar meydana gelebiliyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri çalışan kadınların günde genellikle 10-12 saat topuklu ayakkabıyla duruyor olmalarıdır. Uzmanlara göre topuklu ayakkabı ayakta en fazla 3-4 saat durabilir, ancak birçok çalışan kadının, özellikle iş yerinde rahat giyime izin verilmiyorsa, topuklu ayakkabıyla sadece 3-4 saat durabilmeleri mümkün gözükmüyor.
Çalışan kadınların ayaklarından şikayetleri sadece gün sonunda oluşan hafif şişme ve ayaktaki renk değişimiyle kalmıyor. Ayağa uygun olmayan ayakkabı tercihi, gün içinde çok fazla ayakta durmak, egzersiz yapmamaktan kaynaklı olan kilo alımı ve güç kayıpları, kişilerin aktivitelerini zamanla kısıtlamaya başlıyor ve bu ileri yaşlarda ciddi diz problemlerine de sebep olabiliyor.
Yüksek topuklu ayakkabı giymek vücut ağırlığının topuk ve ayak parmak diplerine çökmesine sebep oluyor ve bu şekilde ayak tabanı gereksiz yere geriliyor. Bu da zamanla ayakta ağrı problemi olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle uzman günde 10-12 saat topuklu ayakkabıyla durulmasını önermiyor, ancak yine de çalışan kadınlar gün içinde 10-12 saat topuklu ayakkabıyla gezmek durumunda kalıyorlar. Uzmanlara göre topuklu ayakkabının sosyal zorunluluk sebebiyle giyildiği şartlarda bile ayakta durması gereken süre minimum 3, maksimum 4 saat. Ancak ne yazık ki, ayak bileğinde oluşan sorunlar dizdeki ve beldeki mekanik için ciddi önem taşıyor. Ayak ve ayak bileğindeki sorunlar için en uygun zamanda önem alınmazsa bu ileride daha da ciddi problemlere yol açıyor. Oluşan sonuçlar ise zamanla ayak bileği ve diz operasyonlarını mecburi kılıyor.
Peki bu sorunlarla hiç karşılaşmadan, daha en başlarda önlemler alabilir miyiz? Çalışan kadınlar ayak sağlığı için neler yapmalı, gelin göz atalım.
1) Ayağınızı iyi koruyan ayakkabıları tercih etmelisiniz, önemli olan şık olması değil.
Erkeklerle kıyaslandığında, kadınlarda ayak ve ayak bileği problemi çok daha sık görülüyor. Bu nedenle son zamanlarda piyasada kadınlar için çıkarılmış ortopedik ayakkabılar var. Bunlar aslında erkek ayakkabılarının kadın ayakkabılarına uyarlanmış halidir. Bu da demek oluyor ki, önemli olan ayakkabının şık olması değil, ayağımızı daha iyi şekilde korumasıdır.
2) Saatte bir beş dakikalık yürüyüşler gerçekleştirin
Özellikle masa başı bir işte çalışan kadınların zamanla gün içindeki aktiviteleri azalıyor. Bu durumda zamanla kilo almaya başlıyorlar ve bunun yanı sıra bacak toplardamarlarında ve kaslarında sıkıntılar meydana gelmeye başlıyor. Saatte bir veya bir buçuk saatte bir yapılacak olan beş dakikalık yürüyüşler, bu yaşadığınız sıkıntıları ciddi anlamda azaltacaktır.
3) Akşamları ayağınıza sıcak-soğuk banyo yaptırın
Özellikle metropollerde yaşayan kadınlar toplu taşıma kullandıkları zaman gün içinde çok uzun süre ayakta kalmış oluyorlar. Bu nedenle eve döndüğünüzde yapacağınız basit bir sıcak-soğuk su banyosu, hem ayağınızda oluşacak şişliklere engel olacak, hem de ağrılarınızı alacaktır.
4) Çalışmadığınız günlerde çıplak ayakla dolaşmaya çalışın
Çalışan kadınların en rahat olduğu günler cumartesi ve pazar günleri oluyor. Bu nedenle en azından çalışmadığınız günler olan bu günlerde çıplak ayakla toprakta ya da çimde yürümek tüm hafta içi topuklu ayakkabı içinde sıkışmış olan ayaklarınızı rahatlatır, hem de ayak bileği kasları için iyi bir egzersiz olur.
5) Sabah ve akşam ayak kaslarınıza kısa süreli germe ve masaj yapın
Çalışan kadınlar için sporu düzenli şekilde yapmanın zor olduğunu biliyoruz, bu nedenle sabahları ve akşamları olmak üzere ayak kaslarınıza yapacağınız kısa süreli germe hareketleri ve masaj, hem ayak tabanınızda bütün gün oluşmuş olan baskıyı azaltır, hem de kaslara binen yükleri dengeler.
6) Kişiye özel tabanlıklardan kullanın
Ayak bileğinizde düz tabanlık veya cavuş deformitesi gibi sorunlar bulunuyorsa, kişiye özel tabanlıklardan kullanarak ayak bileğinizi ve eklemlerinizi korumanız çok iyi olacaktır. Ayrıca bu deformitenize özel egzersizleri yapmak da çok önemlidir.
7) Erken teşhis çok önemlidir
Eğer ayağınızda hissizlik, kuvvetsizlik veya aşırı derecede ağrı varsa çok zaman kaybetmeden profesyonel bir destek almanız gerekmektedir. Bu nedenlerin altında sinir sıkışıklı romatizmal problemler, eklem kıkırdak problemleri gibi sorunlar olabilir ve erken teşhis bu sorunların çözümü için kritiktir. Erkenden destek alırsanız iyileşmeniz de hızlı olacaktır.