Tarih: 24.10.2018 14:43

Çalışanlar Kendinizi Kışa Bu Reçete İle Hazırlayın-

Facebook Twitter Linked-in


Enfeksiyona karşı daha duyarlı olan çocuklar, hamileler ve yaşlılar, yeterli ve dengeli beslenme sizin için kış mevsiminde çok daha fazla önem taşıyor. Peki nedir bu yeterli ve dengeli beslenme? Gün içinde her besin grubundan yeterli miktarda almak demektir. Böylece vücudunuz için gerekli olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri almış olursunuz. Bu nedenle, her gün süt-yoğurt, et, balık veya tavuk, tahıl ve ekmek grubu ve çeşitli sebze ve meyvelerden yeterli miktarda tüketmelisiniz.


Dirençli bir vücut için ne yapmalı?

 

 

Dirençli bir vücuda sahip olmak için vitamin tüketiyor olmanız gerekiyor. Vitaminler bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarar ve bu yolla vücut direncinizi artırır. Metabolizma yükseltici görevi olan ve aynı zamanda antioksidan olarak da görev alan A, C ve E vitaminlerinden özellikle kış aylarında yeterli miktarda tüketmeniz gerekir. Bu vitaminler bağışıklık sisteminizi güçlendirecek ve hastalıkları kovmanızı sağlayacak bir bünyeye sahip olmanıza yardımcı olacak. Bu vitaminleri içeren çeşitli sebze ve meyvelerden bazıları ise turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, brüksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, mandalina, nar, maydanoz, roka ve teredir. Aynı zamanda probiyotikler de bağışıklığı güçlendirici besinler arasında yer almaktadır. Günlük beslenme programınıza probiyotik yoğurt veya kefiri süt veya yoğurt yerine koyabilirsiniz.


Sonbahar depresyonuna omega-3 çaresi

Kışa girerken insanlarda hüzne ve depresyona yatkınlık artabiliyor, bunun sebeplerinden bazıları yazın hava geç kararıyorken kış aylarında güneş ışığının azalması veya yapılan güzel tatillerden sonra iş temposuna geri dönmek olabilir. Omega-3 yağ asitlerinin eksikliği ise özellikle de dokosohekzanoikasitin eksikliği sizi depresyona daha meyilli bir insan yapabilir. Omega-3 antidepresan etkilidir ve bu nedenle beslenme programınızda yer almalıdır. Omega-3 içeren besin diyince aklımıza ilk olarak balık gelir, bu nedenle bol miktarda balık tüketmek çok önemlidir. Omega-3 içeren diğer besinler olarak ise ceviz, keten tohumu ve semiz otunu sayabiliriz.


Cilt sağlığınız için günde 1-2 şişe maden suyu

/resimler/2018-11/14/1233409767788.jpg

 

 

 

Yukarıdakilere ek olarak, kış günlerinde bitki çayları ve maden suyu tercih edilenler arasındadır. Yemeklerde veya öğün aralarında yediğiniz salatalar da aynı şekilde vücudunuza bol miktarda vitamin sağlayacaktır. Ancak C vitamini kaybını önlemek için salatalar da aynı meyve suları gibi yemekten önce hazırlanmalıdır. Maden suyu cilt sağlığı için mühimdir ve ciltteki elektrolikit dengesini sağlamak için her gün bir iki şişe içilebilir. Özellikle spor yapan biriyseniz sizin için çok iyi bir sıvı takviyesi olacaktır. Öneri olarak, maden suyuna taze sıkılmış nar, mandalina veya portakal suyu karıştırılabilir. Hem lezzetli, hem doğal, hem de C vitamini açısından zengin olacaktır.


Mutlaka egzersiz

 

/resimler/2018-11/14/1233220392749.jpg

 

 

Kış aylarında insanlar yaza nazaran spor yapma konusunda daha çekingen olabiliyor. Çünkü yaz ayları yüzme, yürüyüş ve doğa gezintileri gibi spor türlerine olanak sağlarken, kışın spor yapmak için daha çok kapalı alanlara muhtaç kalınıyor. İyi havalarda yine de açık havada yürüyüş yapma seçeneği her zaman mevcut. Ancak eğer imkanınız varsa bir spor salonuna yazılmak sağlığınız için çok iyi olacaktır. Bu şekilde spor salonundaki tüm aktivitelerden faydalanabilirsiniz. Eğer imkanınız yok ise, günlük yaşam aktiviteleri de sizin için faydalı olabilir. Örneğin evinize geldiğinizde asansör kullanmak yerine merdiveni kullanabilirsiniz, ya da günlük kısa yürüyüşler gerçekleştirebilirsiniz.


Peki ya mutfağınız kışa hazır mı?

Sizler için kış aylarında mutfağınızdan eksik etmemeniz gereken sebze ve meyveleri sıraladık:
Karnabahar : Potasyum açısından zengindir. C vitamini içerir ve kalp hastalıkları için tavsiye edilmektedir.
Pırasa: Demir, kalsiyum ve potasyum içerir. Sindirimde yardımcıdır.
Nar: C vitamini, demir ve potasyum deposudur. Çok güçlü bir antioksidan olmakla beraber kanser hastalıklarına karşı koruyucudur.
Kereviz: A, E vitaminleri, folik asit ve potasyum içerir. İdrar söktürücüdür ve sindirimi kolaylaştırır.
Ispanak:B,C vitamini, magnezyum ve çinko açısından oldukça zengindir. Cilt sağlığına, sinir sistemine, sindirime, göz sağlığına, büyümeye ve gelişmeye oldukça faydalıdır.
Lahana:Folik asit, A,B ve E vitaminleri açısından zengindir. Güçlü bir antioksidandır. Vücuttaki toksinleri ve suyu atmaya yardımcı olur.
Armut:Fosfor, kalsiyum ve potasyum açısından zengindir. Kalp kaslarının düzenli çalışması konusunda önemlidir. Posası bol olduğu için bağırsakları çalıştırmaya yardımcı olur.
Mandalina:Kışın vazgeçilmez meyvesi olan mandalina, C,A vitamini ve potasyum içerir. Güçlü bir antioksidandır.
Ayva:A,B ve C vitaminlerini içerir. Mideyi rahatlatır. İshale karşı koruyucudur ve cilde de faydalıdır.
Elma:C ve E vitamini, folik asit, pektin ve flovonoid içerir. Posa yönünden zengindir ve bağırsak sisteminin korunmasında yardımcı olur. Bunların yanı sıra kolestrol düşürücü etkisi vardır.
Greyfurt:Folik asit, potasyum ve C vitamini açısından zengindir. Hücre yenilenmesi ve büyümesinde rol oynar. Güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunların yanında bir de damar sertliğine faydası vardır.
Muz:B6 vitamini içerir ve potasyum deposudur. Hücre yenilenmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça önemli rol oynar.


Hangi besin ne içeriyor?

A Vitamini: Balık, yumurta sarısı, kırmızı et, süt, yoğurt, havuç, kayısı, balkabağı, kavun, şeftali, ıspanak, brokoli, tere, maydanoz, dereotu ve roka.
C Vitamini: Maydanoz, yeşil sivri biber, roka, turunçgiller, kuşburnu, soğan, kereviz, brokoli, çilek ve kivi.
E Vitamini: Bitkisel yağlar, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta ve kepeği ayrılmamış un.
Selenyum: Balık, deniz ürünleri, etler, tahıllar, yumurta, brokoli, lahana, kereviz, soğan, sarımsak, mantar ve turp.
Çinko: Etler, balık, süt, peynir, yumurta, deniz ürünleri, yağlı tohumlar, kuru baklagiller, kepekli tahıl ürünleri ve mantar.
Omega - 3: Yağlı balıklar, ceviz, keten tohumu, semizotu




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —