Çalışanların Motivasyonlarını Kaybetmesinin 4 Sebebi

Çalışanların Motivasyonlarını Kaybetmesinin 4 Sebebi

Bir iş için en önemli konuların başında motivasyon gelmektedir. Bir iş aldıysanız ve o işi bitirmek için hızlı bir şekilde hareket edip, ekip olarak çalışıyorsanız bu başarının neredeyse yarısını oluşturur. Ancak bu durum herkeste böyle olmuyor ve işverenler daha çok motivasyonlarını kaybetmiş çalışanları motive etmek ile uğraşıyorlar. Bu tarz durumlarda yapılması gereken öncelikli konu motivasyonunu kaybetmiş birisinin nasıl motive olacağından çok, neden motivasyonunu kaybettiğini iyi bilmektedir. Bunu bilmek, daha doğru adımlar atılmasına sebep olur.

Eğer motivasyonun neden kaybedildiği bilinmezse, atılan adım olumsuz bir geri dönüşe sebebiyet verebilir ve zaman kaybına neden olur. Bu yüzden kesinlikle ilk öncelik bunu öğrenmek olmalıdır.

Motivasyon eksikliğinin birçok sebebi bulunmaktadır ama genel olarak etki açısından düşündüğümüzde bunu 4 kategoriye ayırabiliriz. Bunlar da değerleri yanlış anlamak, duygusal dengesizlik, kişinin kendi kendine yetememesi ve sorunun kaynağını bulamamaktır. Bu dört sorunun hepsinin kendisine göre sebepleri vardır ve bu sebepleri çözmek için iyi bir strateji uygulanması gerekmektedir.

 

1. Değer Çatışması: İşi ciddiye almamak!

Bu motivasyon kaybı çalışanlar için en sıkıntılı olan durumlardan birisidir. Çalışanlar yapacağı işin kendi değerleriyle uyuşmadığı için o işi yapmak istemeyeceklerdir.Çalışanlarınızı bu motivasyon eksikliğinden korumak için yapmanız gereken, çalışanlarınıza işi verirken onların neye önem verdiğini bilerek iş tanımına da onu da eklemeniz olacaktır. Bu sayede iş tanımında kendi iş değerlerine uygun bir şeyler bulacağından işi yapmak için yeterli motivasyona sahip olacaktır.

Çalışanları bu tuzaktan nasıl kurtarırsınız: Çalışanların neye önem verdiğini öğrenin ve iş tanımına ekleyin. Genellikle yöneticiler kendilerini motive eden şeylerin çalışanları da motive edeceğini düşünür. Çalışanlarınızın neye önem verdiğini öğrenmek için onlarla oturup konuşun ve bu değerlerin iş tanımına nasıl eklenebileceğini tartışın.


2. Kişinin Kendi Kendine Yetememesi: İşi yapamayacağını düşünmek!

Çalışanınıza bir iş verdiğiniz zaman o işi yapamayacağına inanmıyorsa, o işi başarı ile tamamlayamaz. Bu en büyük motivasyon eksikliklerinden birisidir hatta ilk sıradadır diyebiliriz. Çalışanlarınızı bu durumdan kurtarmak için çalışanlarınıza güven duygusunu en iyi şekilde aşılamalı ve kendisine yeterli olduğunu hissettirmelisiniz. Bunun yanında kendi hayatınızdan da örnekler verebilirsiniz.

3. Duygusal Dengesizlik: Bu işi yapamayacak kadar mutsuz hissediyorum!

Çalışanların bu durumu biraz ağır bir durum olarak söyleyebiliriz. Kendi hayatlarında ki kızgınlıklar, depresyonlar ve bunalımlar bu motivasyon eksikliğinin tetikleyicisi. Çalışanlarınızı bu durumdan kaldırmak için onlarla sohbet edebilir ve dertlerini dinleyebilirsiniz. Çünkü çözülmeyecek dert ve sıkıntı yoktur. Bu da çalışanınıza moral verip, motivasyonunu sağlayacaktır.


4. Sorunun Kaynağını Bulamama: Nerede yanlış yaptım!

Çalışanlarınıza bir görev verdiğinizde o görevi yaparken çıkan zorluk karşısında zorlandığı şeyin tam olarak karşılığını bulamadığından kaygıya düşüyorlar ve motivasyonları düşüyor. Bunun için yapılması gereken çözüm ise çalışanlarınızın zorlandığı konularda ki noktayı iyi bir şekilde belirlemesine yardımcı olmanız olacaktır. Sorunun kaynağını iyi bir şekilde bilirse çözümü de bulma konusunda adımlar atacaktır.

 

Unutmayın motivasyon kaydı herkes için olabilecek bir şeydir ancak bunu düzeltebilecek herkesin yapabileceği bir şey değildir. Siz bunları düzelterek hayatta çalışanlarınız için zorlukları kaldırın!

 



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?