Çalışma Yaşamında Cinsiyetçi Ayrımcılıktan Kaçınmak

Çalışma Yaşamında Cinsiyetçi Ayrımcılıktan Kaçınmak

Son zamanlarda bu konu ile çok mücadele edilse de malesef ki iş hayatında cinsiyetçi

Dünya da ve ülkemizde birçok konu ve kişi hakkında ayrımcılık yapılmaktadır. Peki, neden ayrımcılık yapılıyor,  ayrımcılık ne demek? Ayrımcılık kelime anlamı olarak bir kişi ya da gruba karşı önyargılardır. Hoşlanmama hor görme hatta ve hatta kişi ya da gruptan nefret etme durumudur. Ayrımcılık herhangi bir kamu yararı gözetmeksizin yapılan eylemdir. Unutmamalı ki önyargıları kırmak atomu parçalamaktan çok daha zordur.

Neden Önyargılıyız

Eskiden süre gelen kadınlarla ilgili iş hayatında düşünceler vardı. Kadındır yapamaz edemez gibi. Kadına yakışan meslekler öğretmenlik ve hemşirelik olarak görünürdü. Fakat kadınlar istedikleri takdirde her işi layığı ile yapabilirler. Bu durumu bundan 80 yıl önce Sabiha Gökçen ilk kadın pilotumuz olarak zaten kanıtladı. Kadınlarımız isterse iyi bir mühendis iyi bir hukukçu iyi bir yönetici ve iyi bir birçok şeyi olabilirler. Kadınlar başarısını kanıtlamasına rağmen ne yazık ki hala önyargılara maruz kalıyor. Bunun temelinde ise gördüğümüz, duyduğumuz hatta yetiştirilme ile öğretilen zihnimizdeki olumsuz düşünceler var. Bu olumsuz düşüncelere artık ket vurma vakti geldi.

Sadece Kadınlar Mı Ayrımcılığa Uğrar?

Maalesef ayrımcılık var olduğu gibi her meslekten her yaş grubundan her cinsiyetten kişilerce yapılmaktadır. Sanırım kanıksayamadığımız düşünce insanların istediği mesleği yapabilme özgürlüğünün olmasıdır. Bir kadın nasıl ki mühendis, hukukçu ya da Airbus pilotu olabiliyorsa bu haklar erkekler için de vardır. Kadınlar için alışagelmiş kalıp meslek öğretmenlik ya da hemşirelik ise erkekler için de aynısı geçerli oluyor kalıplardaki mesleklere sahip olmaya bunun dışındaki meslek seçimleri olduğunda ötelenmeye maruz ve mecbur bırakılıyorlar. Erkek bir birey hemşire olduğunda ?aaa erkekten hemşire mi olur? gibi cümleleri fazlaca duyabilmekte. Belki hemşirelik mesleği içerisinde yer almalarına alıştık ama bir erkeğin okul öncesi öğretmenliği yapabileceğini hala kabullenmekte zorlanan var. Unutmamalı ki aklıselim her birey kendine tanınan haklar içerisinde kalmak şartıyla istediği tercihi yapabilir. Zihinlerimizdeki önyargıyı kıracak olan bizleriz.

/resimler/2019-3/15/1853496966116.jpg

Bu Bir Mobbing!

Yapılan her dışlama kime olduğu fark etmeksizin bir mobbingtir ve bu mobbingin cezası vardır. Mobbing kelime anlamı olarak bir grup ya da kişinin dışlanması, bezdirilmesidir. Mobbing psikolojik bir terördür. İş yerinde mobbing kişi dışlanarak, utandırılarak ve psikolojik sınırlarıyla oynayarak yapılır. Kişinin yapamayacağından çok iş verip onu diğer arkadaşları içerisinde başarısız göstermek bir mobbingtir. ?Sen kadınsın/erkeksin bu iş sana göre değil zaten beceremeyecek rezil olacaksın? tarzında cümleler kişinin onurunu kırdığı gibi mesleki yeterli iliklerine de zarar vermektedir. Bizlerde cinsiyet ayrımı yaptığımız takdirde mobbing uyguluyoruz. Bu cinsiyetçi ayrımın altında gizli hakaretlerin olduğunu bilmek gerekir. Her be olursa olsun kadın ya da erkek bir grup ya da kişi tarafından mesleki anlamda dışlanması büyük bir bezdiri yani mobbingtir. Mobbing kanunen de suçtur. Kişi isterse yasal olarak hukuki haklarını arayabilir.



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?