Çalışmayan Anneler Nasıl Doğum Parası Alır

Çalışmayan Anneler Nasıl Doğum Parası Alır

Çalışmayan Anneler Nasıl Doğum Parası Alır

 

Türkiye Cumhuriyeti 2015 yılında çıkardığı yasa ile artık çalışmayan annelerin de doğum parası alma imkânını getirmiş oldu. Ancak bu yasa dışında doğum parası alma konusu herkes tarafında bilinen bir durum değil. Hatta çoğu anne hayatlarında ilk defa doğum parasını duymaktalar. Bu konuda herkesi bilinçlendirmeye çalışan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, çalışıyor olsun veya olmasın tüm annelere bu hakkı sağlamaktadır. Peki, doğum yapan tüm annelerin herhangi bir koşul ve şart aranmadan yararlanabileceği doğum parası nasıl alınır ve nasıl başvurulur onlara göz atalım.

Doğum Parası Yardım Başvurusu Nereye Yapılır?

Başvuru için ilk olarak yapmanız gereken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan dilekçeyi doldurmak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı başvuru sürecinde bir rahatlık getirerek başvuruyu yapamayan anneler için eşi ya da akrabanın yerine başvuru seçeneğine de imkân sağlamaktadır. Gerekli formu doldurduktan sonra bulunduğu ilde ki Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne ya da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na başvuru da bulunabilirler. Eğer ilçede yaşıyorlar ise bulunduğu ilçede ki kaymakamlığa başvurularını gerçekleştirebilirler.

Çalışmayan Anneye Ne Kadar Doğum Parası Ödenir?

Çalışmayan annelere ödenen ödenek çocuk sayısına göre değişmektedir. Yasa gereği kanuna göre ilk çocuk için 300 Türk Lirası, ikinci çocuk için 400 Türk Lirası, üç ve sonrasında doğan çocuklar için ise 600 Türk Lirası doğum yardımı verilmektedir.

Çalışmayan Anneler Doğum Parasını Nereden Alır?

Çalışmayan anneler doğum parası için başvurduklarında ve işlemlerini gerçekleştirdiklerin de doğum parasını PTT şubeleri üzerinden almaktadırlar. Başvuran annenin bizzat PTT şubesine gidip kendi adı ve soyadı ile doğum parasını alabilmektedir.

Çalışmayan Anneler Doğum Parası İçin Nereden Bilgi Alabilir?

Tüm bilgilere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan ulaşabilirler. Bununla birlikte doğum paralarının yatıp yatmadığını da yine aynı şekilde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arayıp öğrenme imkânları bulunmaktadır.

Eşiniz Çalışıyorsa Süt Parası Alın!

Süt parası olarak bilinen emzirme ödeneği için annenin çalışma şartı bulunmamaktadır. Emzirme ödeneğinden faydalanabilmenin tek şartı ise doğum yapmış olan annenin sigortalı olmasıdır. Bununla birlikte doğum yapan annenin eşi sigortalı ise yine emzirme ödeneği alabilmektedir. Süt parası doğum yapan annelere ve ailelerine maddi bir yardım oluşturulması için verilmiştir ve bu yıl için belirlenen süt parası 149 Türk Lirasıdır.

Yardım Borca Karşılık Haczedilebilir Mi?

Doğum yardımı yani doğum parası devletin yeni doğum yapmış anneler ve annenin ailesine maddi destek sağlamak için verilen paradır. Bu verilen paranın kesinlikle haciz edilmesi söz konusu değildir. Anneye doğum sonrasında verilen bu paranın tamamı anneye geçmektedir ve bir kuruşu bile kesintiye uğramamaktadır.

Doğum parası ile ilgili ekstra aklınıza takılan sorularınız için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı arayarak detaylı şekilde bilgi alabilirsiniz.



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?