CEO, CFO, CTO ve Diğer C-seviye Yöneticiler Kimlerdir?

CEO, CFO, CTO ve Diğer C-seviye Yöneticiler Kimlerdir?

Tüm şirketlerde yöneticiler için unvanlar bulunmaktadır.

Tüm şirketlerde yöneticiler için unvanlar bulunmaktadır. Bu unvanlar hem personel hem de yöneticiler için değişkenlik göstermektedir. Bu unvanlar arasında yöneticiler için şirketlerde C ile başlayan ve C-level yani C-seviyesine göre yönetici kademeleri oluşmaktadır. Bunlardan en çok bilinen ve herkesin kulak aşinalığının olduğu CEO’dur.

İlk olarak C- seviyesinin ne demek olduğunu bilerek konumuza başlayalım. C-level yani C-seviye dediğimiz kademede ki C harfi İngilizce olan Chief sözünün C’sinden gelmektedir. Chief sözcüğünün İngilizce olarak anlamı ise şeftir yani en üst rütbeli kişiler için söylenir. Bu yüzden bir departman için en üst düzey yetkilinin unvanı C ile başlamaktadır. Herkesin kulak aşinalığı olduğu veya yakından bildiği CEO’da yöneticilerin en üstünde ki yönetici olarak adlandırılan bir unvandır.

CEO

CEO ile başlayalım. CEO açılımını yaparsak İngilizce olarak Chief Executive Officer demektir. Bunun Türkçe anlamı ise İcra Kurulu Başkanı’dır. CEO şirket için en önemli kademe de olan kişidir ve şirketin genel tüm konularından sorumludur. Şirketin sürdürebilirliğini sağlayan CEO, yönetim kurulunun verdiği hedefi başarılı olmasını sağlamak için stratejiler uygular ve hayata geçirir. CEO’nun şirket yönetiminin yanında şirketin geleceğini de planlaması gerekmektedir.

CFO

İkinci üst düzey yetkilimiz CFO. CFO açılımı: Chief Financial Officer yani Finans Departman Başkanı’dır.

CFO bir şirket için en önemli kademeler arasında yer alır. Çünkü şirketin ana damarları olan finans ve muhasebenin en üst yetkisinde olan yöneticisidir. Yönetim kadrosunun aldıkları kararları gelir tablosu, bilanço ve fon akım tablosuna yapacağı etkilerinin anlamlarını oluşturmak ve yatırımcı ilişkilerini titizlik ile yürütmek gibi finans açısından görevleri bulunmaktadır.

CTO

Üçüncü seviye üst düzey yetkilimiz, Chief Technology Officer yani Teknolojiden Sorumlu Başkan.

Teknolojiden sorumlu başkan şirketin tüm teknoloji konularının tek sorumlusudur. Şirkette ki iş için tüm tespitleri yapmanın yanında araştırma ve geliştirme süreçlerini de bizzat yönetmektedir. Ayrıca şirketin teknoloji ve sosyal trendler üzerinden oluşturabileceği geri dönüşleri analiz etmek gibi başlıca görevleri de mevcuttur.

CIO

CEO’ya benzer olan CEO’nun anlamı Chief Information Officer yani Bilişim Kurulu Başkanı’dır.

Şirket içerisinde ki tüm bilişim konularının tek sorumlusudur. Bilişim alanında şirketin gelişimini sağlar ve teknolojilerin, iş süreçlerinin sağlıklı bir şekilde dağıtılmasında rol alır.

CMO

Chief Marketing Officer yani Pazarlama ve Satış Grubu Başkanı.

Pazarlama ile ilgili her konuda tam yetkiye sahip olan CMO, bu departmanın en üst düzey yöneticisidir.

C seviye diğer unvanlar nelerdir?

Yukarıda açıkladığımız c seviye unvanlar en bilinen unvanlardır. Bunlar dışında da c seviye bazı unvanlar vardır onları da kısaca göz atalım;

CAO

Chief Advertisement Officer yani Reklam ve Medya Departmanı Başkanı. ISO

Bilgi ve Bilgi Güvenliğinden Sorumlu Başkandır ve tüm şirketin güvenliğinin en üst kademesinde ki kişidir.

COO 

Chief Operations Officer yani Operasyonlardan Sorumlu Başkan.

CLO 

Chief Legal Officer yani Hukuk Departmanı Başkanı.

 

 



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Yeni Hazine Bonoları ve Faiz Oranları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Kadın Girişimciler İçin E-ticarette Başarılı Ürün Seçimi