Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırma

Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırma

Kitap okuma alışkanlığı çocukken kazanılır sözünü çok sık duyarız. Peki neden çocuklarımıza bu alışkanlığı kazandıramayız? Aslında bunun en temel sebebi kitap okumayı bir bilgi edinme aracı olarak değil bir görev gibi düşünmemizdir. Hadi hep birlikte çocu

Her ebeveyn, okumayı çok seven bir çocuk yetiştirmenin hayallerini kurar. Okumaya ve kitaplara karşı ilgi göstermeyen çocukların eğitim ve başarı açısından becerilerini geliştiremeyeceğinden endişe duyar ve kendi çocuğunun okumayı sevmesi için elinden geleni yapar. Bunun için telaşa kapılmaya ve çırpınmaya gerek yok, kitap okumayı aşağıdaki 7 adım ile çocuğunuza sevdirebilirsiniz:

1.Okumayı bir aile etkinliği şeklinde yapın.

Çocuklar, doğaları gereği çevresinde ve ailesinde ne görüyorlarsa onu örnek alıyorlar. Bu sebeptendir ki ebeveynler çocuklarının yanlarında kötü örnek olabilecek davranışa yer vermemektedir. Bu olgu çocukların gelişimi açısından da kullanılabilir. Ev içerisinde çocuk sizi kitap okuyorken gördüğü vakit ister istemez sizin bu davranışınız onun bilinçaltında yer edecektir. Aynı zamanda evin birçok noktasına yerleştirdiğiniz çeşitli kitaplar ve dergiler çocuğu okumaya teşvik edecektir.

2.Kitaplar ile gerçek hayat arasında bağlantı kurun.

Özellikle edebi romanlar ile gerçek hayat arasında kurulan bağlantı, çocuğun ilgisini ve merakını oldukça çekecektir. Örneğin tatilde gideceğiniz şehrin geçtiği bir öykü veya kitaptan bahsetmeniz çocuğun kitap okuma aktivitesine olan bakışını değiştirebilir.

3.Kitap okumayı bir ceza olarak göstermeyin.

Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak adına verilen okuma cezaları, odasına göndermeler, sayfa hedefleri vermeler çocuğu kitap okumaktan soğutan etkenlerdir. Bu tarz cezalara maruz kalan hiçbir çocuk kitap okumayı isteyerek ve severek yapmayacağı için bu aktiviteye bir ceza gözüyle bakacaktır. Onun kafasındaki bu düşünce kendisini kitap okumaya hiçbir zaman teşvik etmez.

/resimler/2019-3/15/1900530099180.jpg

4.Çocuğunuza onun da bir hikâye anlatıcısı olduğunu hatırlatın.

Kitap okuma faaliyeti dışında onun size aklından geçen veya kendi hayal dünyasında tasarladığı bir hikâyeyi anlatabileceği anlar yaratın. Bu yöntem çocuğun hayal gücünü ve yaratıcılığını oldukça geliştirecek ve hayal dünyasındaki olaylara yakın kitapları okumayı tercih edecektir.

5.Diğer sanatlardan da faydalanın.

Çocukların okuduğu kitaplarda anlatılan hikâyeyi daha iyi anlayabilmesi ve hayal edebilmesi adına uygulamalı birkaç etkinlik düzenleyin. Örneğin kitapta geçen tatlıyı mutfakta beraber hazırlamak, hikâyede tasvir edilen mekânın resmini çizmek, bir kukla gösterisiyle veya tiyatroyla hikâyeyi canlandırmak çocukların ilgisini en çok çekebilecek etkinliklerdir.

6.Okumayı rahat bir deneyim haline getirin.

Çocuğun okuduğu kitap kadar o kitabı okuduğu ortam da önemlidir. Kitap okumanın kişiyi rahatlatıcı, dinlendirici, dinginleştirici bir eylem olabilmesi adına çocuğun rahat bir ortamda kitabını okuyabildiğinden emin olun. Bu ortama oturduğu koltuktan etraftaki dağınıklığa kadar her bir faktör etkilidir.

7.İstediklerini okumalarına izin verin.

Çocuk istediği konuyla ilgilenmeli ve onunla ilgili kitaplar okumalı. ?Ben çocuğumun filozof olmasını istiyorum? düşüncesi ile çocuğu felsefe kitapları okumaya zorlamak onu boğacaktır. Çünkü hiçbir insan istemediği bir şeyi severek yapmaz. Kitap okumak severek yapılması gereken bir eylemdir zira severek yapılmadığı takdirde bu alışkanlık kazanılamaz ve faydası görülemez.

 

 

 

 



Yeni İş Fikirleri: Ev Yapımı Ürünlerle İnternetten Satış Yapma

Kendini Mutlu Edecek İlham Verici ve Motivasyonel Hikayelerden Dersler

Kadınların İş Dünyasında İşbirlikçi ve Yenilikçi Proje Yönetimi

Kadınların İş Dünyasında İş İlişkileri ve Ağ Oluşturma Stratejileri

Kadınların İş Hayatında Duygusal Zeka ve Liderlik Yetenekleri

Kadınların İş Hayatında İşe Alım Sürecinde Eşitlik ve Çeşitlilik

Kadın Girişimciler İçin Sosyal Medya Yönetimi ve İçerik Pazarlaması

Kadın Girişimciler İçin Dijital Pazarlama ve Reklam Stratejileri

Kadınların İş Dünyasında Sosyal Medya Kriz Yönetimi ve İletişim

Kadınların İş Hayatında İş Ahlakı ve Etik Değerler

Kadın Girişimciler İçin Sosyal Medya Influencer Olma Rehberi

Kendi İçsel Yolculuğunda Şükran ve Minnettarlık Egzersizlerinin Rolü

Evde Uzaktan Çalışma İmkanları ve İş Fırsatlarına Nasıl Ulaşılır?

İş Kadınları İçin Evde Affiliate Marketing Yaparak Pasif Gelir Elde Etme Yolları

Kadın Girişimciler İçin E-ticarette Kullanıcı Deneyimi ve Arayüz Tasarımı