Çocukları Ekrandan Uzak Tutmanın Kolay Bir Yolu Var

Çocukları Ekrandan Uzak Tutmanın Kolay Bir Yolu Var

Çocuklarımız telefon, tablet ve televizyon bağımlısı. Durum böyle olunca onları zararlı içeriklerden korumakta zorlaşıyor. Peki çocuklarımızı nasıl ekranlardan uzak tutarız?

Çocuğunuz telefon, tablet ve televizyon başından ayrılmıyorsa ilerleyen dönemlerde büyük sıkıntılara yol açacağı aşikâr. Eskiden evlerde televizyon yoktu. Bütün aile akşam yemeğinden sonra oturur çayını mısırını alır sohbet ederdi. Ama artık hayatımızda teknolojik birçok alet var. Bırakın tek televizyonu her oda da ayrı televizyon, her aile bireyinin ayrı tableti/bilgisayarı var. Küçücük çocuklar ilkokulda anne babalarından oyuncak bebek araba yerine tablet ya da telefon istiyor. Peki, çocukları o minicik ekranda cezbeden şey ne? Maalesef dünya değiştikçe insanların birbirine olan güveni azalıyor eskiden olduğu gibi çocuklar sokaklarda rahat rahat oynayamıyor. En korunaklı yer olarak evleri görünüyor ve eve hapsolan çocukları oyalamak için ya televizyon başına oturtuluyorlar ya da ellerine tablet telefon gibi teknolojik aletler veriliyor. Çocuklar zamanla körelerek oyun kurabilmek yetisini hayal güçlerini kaybediyor. Günümüzde çocukların üstü başı oyun oynarken toz toprak olmuyor bunun yerine her zerreleri alt mesaj içeren bilgiler ya da radyasyon oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü Uyarıyor

Çocukların bu denli teknolojiye bağımlı olması sürekli olarak sorunlar getiriyor. Bu durum yalnızca bizim ülkemizde değil dünyanın her yerinde ne yazık ki böyle. Çocukların teknoloji bağımlılığı nasıl sorunlara yol açar? Sürekli olarak ekrana bakan çocukların bir süre sonra gözleri bozuluyor. Baktığımız zaman çok küçük çocuklar bile kalın kalın gözlükler takıyor. Teknolojik aletlerin yaydığı radyasyon bizim küçük yavrularımıza fazlasıyla zarar veriyor. Çağımızda fazlaca var olan kanser gibi adı dahi soğuk hastalığı biz çocuklarımıza kendi ellerimizle açılıyoruz. Öte yandan sürekli olarak ekrana bakmak otizm gibi çok ciddi bir hastalığında kollarını itiyor çocukları. Çağımızda her yaştan her bireyin derdi olan aşırı kilonun yani obezitenin de temel sebeplerinden biri ekran başındaki hareketsiz kalmaktır. Dünya sağlık örgütü de bu konu hakkında araştırmalar yapmış ve bu araştırmalar sonucu 5 yaş altındaki çocukların büyük bir bölümü obez çıkmıştır.

/resimler/2019-3/15/2352460441752.jpg

Sorumlu Kim?

Evet, çocuklarımızın sürekli olarak ekran başında olmasından şikâyetçiyiz ama bunun sorumlusu ya da buna sebep olanı kim? Araştırmalar gösteriyor ki anne babaların teknolojik alet kullanımı arttıkça doğru orantıda çocukların da kullanımı artmakta. Siz elinizden telefonu tableti bıraktığınızda ya da televizyon karşısında daha az vakit geçirdiğinizde çocuklarınızda bu süreyi azaltacaktır. Çağımız sebebiyle çocuklarımızın eve hapsolduğunu söylemiştik teknolojik alet kullanımını azaltarak arta kalan süreyi çocuklarınızla değerlendirebilirsiniz.  Çocuğumuzla dışarı çıkıp parkta bahçede dolaşabilir ya sizlerin çocukluğumuzda oynadığınız oyunları onlara da öğretebilirsiniz hatta birlikte oynayabilirsiniz. Zamanı daha kaliteli ve yaratıcı hale getirmek sizin elinizde. Bu teknolojik aletlerin hiç yararı yok diyemeyiz ancak bu yarar doğru kullanım sonucunda ortaya çıkacaktır. Mesela televizyon kanallarında yer alan öğretici program ya da yaşına uygun belgeselleri çocuklarınızla izleyebilir,  telefon ya da tabletten öğretici oyunlar oynayabilirsiniz. Tabi belirli bir süre kısıtlaması olması koşuluyla.



Yeni İş Fikirleri: Ev Yapımı Ürünlerle İnternetten Satış Yapma

Kendini Mutlu Edecek İlham Verici ve Motivasyonel Hikayelerden Dersler

Kadınların İş Dünyasında İşbirlikçi ve Yenilikçi Proje Yönetimi

Kadınların İş Dünyasında İş İlişkileri ve Ağ Oluşturma Stratejileri

Kadınların İş Hayatında Duygusal Zeka ve Liderlik Yetenekleri

Kadınların İş Hayatında İşe Alım Sürecinde Eşitlik ve Çeşitlilik

Kadın Girişimciler İçin Sosyal Medya Yönetimi ve İçerik Pazarlaması

Kadın Girişimciler İçin Dijital Pazarlama ve Reklam Stratejileri

Kadınların İş Dünyasında Sosyal Medya Kriz Yönetimi ve İletişim

Kadınların İş Hayatında İş Ahlakı ve Etik Değerler

Kadın Girişimciler İçin Sosyal Medya Influencer Olma Rehberi

Kendi İçsel Yolculuğunda Şükran ve Minnettarlık Egzersizlerinin Rolü

Evde Uzaktan Çalışma İmkanları ve İş Fırsatlarına Nasıl Ulaşılır?

İş Kadınları İçin Evde Affiliate Marketing Yaparak Pasif Gelir Elde Etme Yolları

Kadın Girişimciler İçin E-ticarette Kullanıcı Deneyimi ve Arayüz Tasarımı