cv hazırlarken yapılan en belirgin hatalar-

cv hazırlarken yapılan en belirgin hatalar-

CV hazırlarken yapılan en belirgin hatalar


Yazar: Konuk Yazar


İş başvurusu yapıyorsunuz, insan kaynakları CV´nizi görüntülüyor ama buna rağmen bir sonuç alamıyorsanız, CV´nizde bazı hatalar olabilir. CV ve Kariyer Danışmanı Esra Kemer, çalışan ve iş arayan kişilerin CV´lerinde en sık yaptığı hatalardan bahsetti.

CV´leri profesyonel CV, etkili CV, hedef odaklı CV diye ayırırız çünkü CV´ler iş yaşamımızı yansıtır; kariyer hedefinize giden yolda kullanabileceğiniz en önemli araçlardandır. Bu yüzden özgeçmişinizin etkili biçimde yazılması, profesyonel görünmesi gerek. Öte yandan, iş başvurusu yaptığınızda özgeçmişiniz insan kaynakları tarafından görüntüleniyor ama bir sonuç alamıyorsanız, CV´nizi hazırlarken aşağıda bahsedeceğimiz hatalardan bazılarını yapmış olabilirsiniz.  

 


Özgeçmişinizin görünümü düzgün mü?

/resimler/2019-2/2/1102001365098.jpg

 

 

 

 

CV´niz dağınık bir görünümdeyse, tablolar düzensiz halde, yazıların biçimi ve puntosu farklıysa, yazım yanlışı yaptıysanız, sayfayı düzenli biçimde kullanmadıysanız; yani alanların formatı birbirinden farklıysa, bunlar CV´nizin özensiz olduğunu gösterir. ?´Özgeçmişim özensiz olursa, başvurduğum işe uygun olmaz mıyım?´´ diyebilirsiniz, bu sorunuzun cevabını da hemen verelim. Özensiz CV, CV´yi değerlendirmeye alınacaklar tarafından ?´Ya işinde de özensizse?´´ veya ?´Ya işini de kötü yapıyorsa?´´ gibi soruların sorulmasına yol açabilir ve mülakata çağrılma ihtimalini azaltabilir. CV´nizin düzenlemesini kendinize göre yapmalı, mail attığınızda nasıl görüntülendiğini önceden kontrol etmelisiniz.

 


Tuttuğunuz takım CV´nizde yer almalı mı?

Ailesinin yapmakta olduğu işi, içtiği sigara sayısını, medeni durumunu, açık adresini, vatandaşlık numarasını, tutmuş olduğu takımı, sosyalleşmek amacıyla kullandığı sosyal medya hesaplarını ve benzeri şeyleri CV´sine yazan çok fazla insan var. Peki bu detaylar CV´niz için gerekli mi? Tabii ki hayır! ?´Kişisel Bilgiler´´ bölümünde, adınız-soyadınız, doğum tarihiniz, ehliyete sahipseniz bunun bilgisi ve iletişim bilgileriniz bulunmalı.

 


İletişim bilgileriniz ne kadar güncel?

/resimler/2019-2/2/1103239804119.jpg

 

 

 

Bir diğer problem de ?´iletişim´´ bölümüyle ilgili. Yaşlı annesinin telefon numarasını vererek onu zor durumda bırakanlar, telefonuna cevap vermeyenler, telefon numarasını yanlış yazanlar maalesef ki mevcut. Aklınızda bulunması gereken bir şey var. İnsan Kaynakları profesyonelleri hızlı sonuç almak isterler ve bu sebeple de genelde telefon üzerinden ulaşmayı tercih ederler. Bu sebeple, CV´ye başkasının numarasını yazıyorsanız veya numaranızı yanlış yazıyor ve bu hatanızın farkına varmıyorsanız, kendinize kötülük yapmış olursunuz.

 


En önemli hobiniz ?´kitap okumak´´ mı?

Normal zamanda yapmadığınız veya çok eskiden yapmış olduğun hobileriniz ya da ?´kitap okumak´´ gibi, yapmanın gereklilik olduğu bir şeyin hobiler bölümünde yer alması CV´lerdeki en çok dikkat çeken hatalardan biri. Ayrıca bununla birlikte, seneler önce almış olduğunuz eğitimlerin hala CV´nizde yer alması da bir hata. Unutmayın, gereksiz bilgi göz yorar ve tek faydası CV´yi kalabalık göstermektir. Katıldığınız eğitimleri tabii ki yazabilirsiniz ancak yararınıza olduğunu düşündüğünüz eğitimleri yazarsanız sizin için daha iyi olur.

 


Nişan fotoğrafından özgeçmiş fotoğrafı olur mu?

CV´lerin fotoğraflı olması şart mı? Değil. Ama ?´Özgeçmişimde fotoğraf kullanmak istiyorum.´´ derseniz, o zaman koyduğunuz fotoğrafın işe uygunluk göstermesine dikkat etmeniz gerekiyor. CV fotoğrafı denildiğinde aklınıza instagram´a eklediğiniz gösterişli, bol makyajlı fotoğraflarınız ya da çektiğiniz selfieler gelmesin! Bu tür fotoğrafları CV´nize eklerseniz mülakata çağrılır mısınız? Çağrılabilirsiniz ama görüştüğünüz kurumda bununla ilgili bir önyargı oluşur. Bu sebeple, CV´nize fotoğraf eklerseniz, bu fotoğrafın profesyonel bir görünüm sergileyip sergilemediğine dikkat edin.

 


İş tecrübeleriniz tam mı?

Bir CV´deki en önemli kısım, iş tecrübelerinin bulunduğu kısımdır. Bu bölümü eksiksiz bir şekilde doldurmalısınız. CV´nizde çalıştığınız pozisyonların adı, çalıştığınız işlerin giriş ve çıkış tarihleri yoksa, CV´niz ne yazık ki eksiktir.
İş tecrübelerinizi yazarken görevlerinizi ?´ben´´ dili kullanmadan, süreç şeklinde yazmalısınız. Yönetici konumunda çalışıyorsanız, CV´nizin dilinin de bu konumu yansıtması gerekir.
Kullandığınız teknik becerilerinizi de CV´nize yazmalısınız, aksi halde mülakata çağrılma şansınızı azaltırsınız. Bu sebeple güncel olan teknik becerilerinizi, başvurduğunuz pozisyona göre öne çıkarmalısınız.

 


Hangi bilgiler CV için gereklidir?

Üniversite döneminde çalışmış olsanız bile, deneyim arttıkça, bu tecrübeniz ilgisiz bir detaya dönüşür ve CV´nizde boşu boşuna yer alır. Kariyer yolculuğunuzda farklı bir yöne sapmış olabilir, birden fazla pozisyonda çalışmış olabilirsiniz; o zaman, geçmiş tecrübelerinizdeki detaylar yerine ilerlemeyi hedeflediğiniz işle ilgili detayları yazmalısınız. Eğer iki ayrı iş için başvuru yapmayı düşünüyorsanız, iki ayrı CV hazırlayabilir ve uzmanlıklarınıza bu CV´lerde yer verebilirsiniz.



Kadınların İş Dünyasında İşbirlikçi ve Yenilikçi Proje Yönetimi

Kadınların İş Dünyasında İş İlişkileri ve Ağ Oluşturma Stratejileri

Kadınların İş Hayatında Duygusal Zeka ve Liderlik Yetenekleri

Kadınların İş Hayatında İşe Alım Sürecinde Eşitlik ve Çeşitlilik

Kadın Girişimciler İçin Sosyal Medya Yönetimi ve İçerik Pazarlaması

Kadın Girişimciler İçin Dijital Pazarlama ve Reklam Stratejileri

Kadınların İş Dünyasında Sosyal Medya Kriz Yönetimi ve İletişim

Kadınların İş Hayatında İş Ahlakı ve Etik Değerler

Kadın Girişimciler İçin Sosyal Medya Influencer Olma Rehberi

Kendi İçsel Yolculuğunda Şükran ve Minnettarlık Egzersizlerinin Rolü

Evde Uzaktan Çalışma İmkanları ve İş Fırsatlarına Nasıl Ulaşılır?

İş Kadınları İçin Evde Affiliate Marketing Yaparak Pasif Gelir Elde Etme Yolları

Kadın Girişimciler İçin E-ticarette Kullanıcı Deneyimi ve Arayüz Tasarımı

İş Kadınları İçin Evde Mobil Uygulama Geliştirme ve Pazarlama Rehberi

Kadınların İş Hayatında Dijital Yetkinliklerin Geliştirilmesi