İnsanların kendilerini etkili bir şekilde ifade edebilmesinin en önemli yolu konuşmadır. Ancak herkes bunu etkili bir şekilde kullanma beceresine sahip değildir. Bu yazımızda sizlere hem iş hayatında hem de özel hayatta daha etkili konuşma yollarının ipuçlarını vereceğiz.
Her insan hem iş hayatında hem de özel hayatında yapacağı konuşmalar ile karşısında ki insanı etkilemek ister. Çünkü etkili konuşma sayesinde karşınızda ki insan ile çok daha iyi ilişkiler kurmanın ilk adımını rahatlıkla atabilirsiniz. Bunun için de yapmanız gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır. Peki, bu püf noktalar nelerdir ve daha etkili konuşmak için nelere dikkat edilmesi gerekmektedir?
Konuşma Hazırlığı
Daha etkili konuşmak için ilk yapmanız gereken yapacağınız konuşmanın hazırlığını yapmak olacaktır. Yapacağınız konuşma planlı bir konuşma ise daha öncesinde size verilen metin üzerinden pratikler yapabilirsiniz. Ancak konuşmanız plansız ve hazırlıksız konuşma ise konuşma sırasında neler söyleyeceğini aklınızdan geçirmeye ve düşünmeden cümle kurmayıp, hızlı konuşmamaya özen göstermeniz gerekmektedir.
Göz teması önemli
Daha etkili konuşma yollarının başında yer alan kurallardan birisi de konuşacağınız insan ile göz teması kurmaktır. Karşınızda ki insanı konuşmanız sırasında etkilemek ve samimiyetinize inandırmak için mutlaka göz teması kurmalısınız. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu ise göz teması kurarken karşınızda ki insanı rahatsız etmekten kaçınmak olmaktır.
Beden dilinizi doğru kullanın
Beden diliniz yani jest ve mimikleriniz etkili konuşma için oldukça önemlidir. Konuşacağınız insana beden dilinizi doğru yansıtırsanız duygu ve düşüncelerinizi çok rahat bir şekilde konuşmanızla birlikte ifade edebilirsiniz.
Ses tonuna dikkat
Dikkat edilmesi gereken en hassas durum ise ses tonunuzdur. Konuşma sırasında doğru yerlerde nefes alış verişlerinizi gerçekleştirmeli ve hızlı konuşma yerine daha seçici konuşmaya dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte ses tonunuzu da konuşmanız hakkında karşınızda ki insana ipuçları vermelidir. Heyecanlı, stresli, üzgün olduğunuz zamanlarda ortama ve duruma göre ses tonunuzu yükseltebilir veya kısık sesi tercih edebilirsiniz.
Konuşurken mesajınızdan uzaklaşmayın
Anlattığınız konunun içerisinden çıkmamaya özen gösterin. Çünkü karşınızda ki insana bir konu hakkında konuşurken sürekli farklı konulardan bahsetmek o insanın kafasını karıştırır ve dikkatinin dağılmasını sağlar. Bu da sizinle sağlıklı bir iletişim kurmasını engelleyecektir. Bunun için konuşmanız da belirlediğiniz konunun çizgileri olsun ve bu çizgilerin dışında çıkmamaya gayret edin.
Dikkat çekin
Dinleyicinin dikkatini çekmek son derece önemlidir. Mizahi yönü güçlü biri iseniz konuşmanız sırasında bu özelliğinizden faydalanmalı ve dinleyicinin dikkatini çekmeyi başarmalısınız. Bu sayede konuşmanızın dinleyici tarafından pür dikkat dinlenmesi sağlanacaktır.
Sözü çok uzatmayın
Söz kalabalığı yapmak ve uzun cümleler kurmak karşıda ki insanın sıkılması ile birlikte sözlerinizin inandırıcılığınıkaybetmesine neden olur. Bunun için lafınızı fazla uzatmamaya ve dinleyicinin ilgisini sağlıklı bir şekilde sizin üzerinizde tutmaya dikkat etmelisiniz.