Tarih: 22.10.2018 23:13

Eleman İşe Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?-

Facebook Twitter Linked-in


Eğer istediğiniz gibi bir eleman bulamadıysanız eleman almayın, bir süre bekleyin diyeceğiz ama biliyoruz ki siz de işler beklemez diyeceksiniz. Yeterli sayıda nitelikli insan işe başvurmamış ancak eleman almak gerekiyor. Peki

bu durumda ne yapacağız?

Evet en iyisini bulamadınız ve bu konuda içiniz rahat değil. Daha önce bu şekilde birini işe almak zorunda kaldınız ve işler hiç de yolunda gitmedi. Aslında birini işe almak çok kolay, işten çıkarmak ise daha zor. Maddi zararın yanında, kaybedilen zaman, yapılan hata veya hatalar, gelmeyen, geciken raporlar, ulaşılamamış hedefler var. Tabii hepsinin üstünde sizde yarattığı stres var.

 

Peki işletme sahibi bu işin içinden nasıl çıkacak?

İlk olarak, eleman alma işinde üstünüze sorumluluk almaktan vazgeçmeniz gerekiyor. Başarılı girişimciler genel olarak iş yerine alınacak elemanlara çok dikkat ediyor, oldukça titiz davranıyor ve olabilecek en iyi elemanı bulabilmek için kendini yıpratıyor. Ancak, kendinizi işinizde bir çalışan olarak görmekten vazgeçip, işletmesini bir misyona doğru ilerleten bir girişimci olarak görmeye çalışırsanız her şeyden önce iş yerinizde çok iyi bir çalışma ekibi kurmuş olacaksınız.


Eleman alırken nelere dikkat etmeniz gerekiyor?

İlk olarak, eleman alma sürecinde birini seçerken aceleci davranmamalısınız. İkinci olarak, işe başvuran kişinin teknik bilgi ve tecrübesinden ziyade karakterine bakmalısınız. Çünkü teknik bilgi ve tecrübe ne kadar önemli olursa olsun, bir insanın başarısını belirleyen en önemli kriterlerin başında karakteri geliyor.

Çalışmayı seven, öğrenmeye her zaman açık olan insanlara teknik bilgi ve tecrübeyi daha sonra zamanla aktarabilirsiniz. Ancak karakteri düzgün olmayan insana mücadeleci olmayı, hatalarını üstlenmeyi, çözüm odaklı olmayı, iletişime açık olmayı, alçak gönüllü olmayı sonradan öğretemezsiniz. İşin tuhaf tarafı, çoğu zaman işe başvuran insanlar da kendi karakter özelliklerini farkında olmuyorlar. Onlar da zannediyor ki, karakterlerinden çok teknik bilgi ve tecrübeleri ön planda. Bu şekilde başarılı olduklarını ya da olabileceklerini düşünüyorlar. Bu yüzden bu aşamada kontrolün sizde olması gerekiyor.

Özgeçmiş´in yanında bir kapak yazı istemenizi öneririz. Başvuran kişinin tutumu, daha ilk gördüğünüz anda sizde onunla çalışma isteği uyandırmalı. Başvuran kişinin sizin firmanıza başvurmasında alacağı paradan çok daha fazla ön planda olan şeyler olmalı.


İşletmenizdeki belli bir pozisyon için başvuranda hangi özellikleri aramalısınız?

Bunun için öncelikle firmanızdaki iş gerekliliklerini çıkartmanız gerekiyor. Çünkü 10 kişilik ekiple 30 kişilik ekibe bir kişi eklemek arasında ciddi fark var. Aynı pozisyon için firmanızın hangi büyüme aşamasında olduğuna bakarak, sadece verilen işi iyi yapan, dağınıklığı toplayıp organize etmeye yarayacak bir eleman da gerekebilir ; o pozisyondaki potansiyeli açığa çıkaracak, araştırma yapacak, eksikleri giderecek biri de gerekebilir. Bunlar tamamen sektördeki konuma göre değişebilecek faktörlerdir. Örneğin muhasebe sorumlusu arıyorsanız da bu kişinin tahsilatları başarıyla takip edecek, iletişim becerileri iyi olan biri olması gerekecektir ; ya da banka ilişkilerini yoluna koyan, arada bir sadece müşterilere birkaç tane mail atması gerekecek bir kişi olması da gerekiyor olabilir.


Özetle

Sizin firmanızın özelinde iş neyi gerektiriyor, bu soru çok önemli. Bu detaylara hakim olduğunuzda, gelen kişileri değerlendirmeniz ve işe alıp almayacağınıza karar vermeniz çok daha kolay olacaktır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —