Emziren anne hem bebeği hem de kendi sağlığı için doğru beslenmelidir. Doktorların da sık sık söylediği gibi bebeğin ilk 6 ayı çok önemlidir. Bu yüzden bebeklerin, anne sütünün dışında ek gıda ile beslenmesi sağlık açısından çok iyi değildir. İhtiyacı olan bütün besin maddelerini içeren anne sütü bebekler için yeterli olmaktadır. Çoğu annenin düşüncesi; anne sütünün yeterli olmadığı yönünde ve bebeğinin doymadığını düşünmesi şeklindedir. Fakat bu doğru değildir. Bunun yanı sıra yeni doğum yapan anneler için emzirme dönemi kilo verme açısından ve sütün kalitesinin artması yönünden sağlıklı ve doğru düzgün beslenmek önemli faktördür.
Yeni doğan bebeklerin anne sütü ile beslenme süresinin en az 6 ay olması olduğunu daha önce söylemiştik. Sağlıklı ve kaliteli anne sütü için balık gibi omega 3 açısından zengin besin maddesi hem anne için hem de bebek için oldukça yararlı olacaktır. Bu sebepten dolayı emziren annenin haftada en az 2 kere balık tüketmesi gerekir. Uzman doktorlarında tavsiye ettiği bu besin maddesinin taze olması şartıyla ister ızgara ister buğulama şeklinde tüketilmesinde bir zarar yoktur.
Uzman doktorlar, araştırmaları doğrultusunda proteinin sağlıklı bir vücuda büyük etkisi olduğunu açıklamıştır. Besin grubu arasında proteinin en çok bulunduğu besin maddesi yumurtadır. Bu yüzden her gün en az bir tane yumurta yemeliyiz. Özellikle emziren annelerin protein kaynağı olan yumurtayı haşlanmış veya omlet şeklinde yemesi sütünün de kalitesi açısında önemlidir. Ve yumurta dışında bol miktarda proteine sahip birçok besin maddeleri bulunmaktadır. Aşağıda protein içeren besinleri görebiliriz:
Yukarıda yazdığımız besinler yumurta ve süt ürünlerine ek olarak protein içeren besinlerdir. Günlük protein ihtiyacının yeterli olduğunu düşünmediğimiz zamanlar ek olarak tüketeceğimiz besinler arasında yer almaktadır. Günlük protein ihtiyacı herkesin bünyesine göre farklılık göstermesinin yanı sıra ortalama 5 köfte olacak şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Protein ihtiyacının bir diğer besin maddesi de kuru baklagiller, yani kuru fasulye, nohut gibi besinlerdir. Bu kuru baklagiller, gaz şikayetleri getirebildiği için düdüklü tencerede pişirilmesi bu şikâyetin azalmasına sebep olacaktır. Gaz şikayetinin olmaması için kuru baklagillerin haşlama suyunun tüketilmemesi ve baklagillerden yapılan yemeğe kimyon eklemek de bir seçenektir. Emzirme dönemlerinde bebeklerin en büyük problemi olan gaz bu yollar ile geçmiyorsa bir süre kuru baklagiller tüketilmemesi herhangi bir sorun teşkil etmez.
Emziren annelerin sağlıklı beslenmesinde büyük etki sağlayacak D vitamini en çok sakatatta bulunur. D vitamini, etkisini göstermesi için besinin yanı sıra güneş ışınlarına da maruz kalmak gerekir. Çünkü D vitamini besinlerde tam anlamıyla etkisini göstermez, güneş ışınları ile aktif hale gelir. Bunun için bebeklerin de günde en fazla 15 dakika güneşe çıkması her açıdan sağlıklı olabilir. Fakat yaz aylarında özellikle öğlen saatlerinde koruyucu krem sürülmeden güneşe maruz kalmamasına dikkat edelim. Aksi taktirde büyük sağlık sorunlarına neden olacağı gibi deri yanmasına davetiye çıkarır.
Son yıllarda uzman doktorların dediğine göre araştırmalar sonucu cildin daha güzel ve sağlıklı bir hale ulaşması için kırmızı meyve tüketmek istediğiniz sonuca ulaşmanızı sağlayabilir. Bunun için günde en az bir avuç kırmızı renkte meyve veya sebze tüketilebilir. Yine günde bir avuç kırmızı meyve ile emziren annenin sütü çoğalacaktır. Örneğin; bir avuç böğürtlen veya çilek gibi meyveler rengini likopen ve antosiyanin´den alır. Bu meyve ve sebzeler, rengini doğal pigmentlerden alır. Günde yeterli miktarda kırmızı meyve ve sebze tükettiğinizden emin olun.
Hem annelerin hem de bebeklerin ihtiyacı olan iyot, deniz havasıyla bol miktarda alınabilir. Bunun dışında evlerimizde yemek yaparken kullandığımız tuzların iyotlu olanı tercih etmemiz vücudumuzun ihtiyacı olan iyodu karşılayabilir. Doğal besinler ile sağlanmayan iyot, bebeklere ancak iyotlu tuz kullanılarak anneden bebeğine geçer.
İnsan vücuduna en çok zararı olan besin maddelerinden biri de şekerdir. Şekerden ne kadar uzak kalırsak o kadar sağlıklı olacağımız bir gerçektir. Tatlı ihtiyaçlarımızı şekerli tatlılar yerine kuru meyvelerden ya da az şekerli sütlü tatlılardan karşılayabiliriz. Besin değeri yüksek olan aşure tatlı ihtiyacımızı karşılayacak alternatifler olabilir. Çay ve kahveye katılan her şeker vücudumuza bir zehir olarak girmektedir. Kesme şeker üretiminde çok sayıda katkı maddeleri kullanılmakta ve bu katkı maddeleri vücuda büyük zararlar teşkil etmektedir.
Özellikle annelerin bebeğini emzirdiği dönemde özellikle tüketmesi gereken yiyecekler arasında yeşil sebzeler yer almaktadır. Yüksek miktarda C vitamini bulunduran yeşil meyveler hastalıklardan korunmamız için yardımcıdır. Avokado ve brokolinin içeriğinde bulunan protein sayesinde hamilelik zamanından kalan fazla kilolardan kurtulmak mümkündür. Bunun yanı sıra yeşil yapraklı sebzelerden yapılan salata ile çok sağlıklı bir bünyeye sahip olmak mümkün, bu da kaliteli sütünüzün olması anlamına gelmektedir.