Fikir ve Eserleriyle Dünya Ekonomisini Değiştirip Baştan Şekillendirmiş 13 Muazzam Kadın

Fikir ve Eserleriyle Dünya Ekonomisini Değiştirip Baştan Şekillendirmiş 13 Muazzam Kadın

Business Insider ve World Economic Forum hazırladığı ekonomi tarihine adını altın harflerle yazdıran 13 iş kadını:

1. Edith Abbott (1876-1957)

Nebraska’da dünyaya gelen ve 1905 yılında University of Chicago’dan doktorasını alan Abbott daha sonra aynı üniversitenin Sosyal Hizmetler Yönetimi fakültesinde dekanlık yaptı. Daha sonra ki yıllarda 1935 Sosyal Güvenlik Yasası hazırlıklarında çalıştı ve ABD’nin çıkardığı ilk toplumsal refah yasalarından birisine imza attı. Bununla birlikte Abbott dünyada ilk defa Çalışma Bakanlığı sekreterliği yapan kişi ünvanına sahiptir.

 

 

 

2. AnnaSchwartz (1915-2012)

AnnaSchwartz, İkinci Dünya Savaşı sonrasında yazılmış ve Amerika Birleşik Devletlerinin en ünlü parasal ekonomi kaynağı olan A MonetaryHistory of the United States kitabını MiltonFriedman ile ortak olarak yazmıştır. Ancak Nobel ödülü tek olarak Friedman’a verilmiştir.

3. DeirdreMcCloskey (1942)

Dünyanın en meşhur ekonomi tarihçilerinden birisidir.BourgeoisDignity: WhyEconomicsCan’tExplainthe Modern World kitabının yanında birçok akademik tartışmalarda başlatmıştır.

4. DambisaMoyo (1969)

Oxford Üniversitesinde ekonomi doktorosı yapan Moyo, şuanda Barclays’in yönetim kurulunda yer almaktadır. Gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri üzerinde saygın bir isme sahip olan Moyo, eadAid: WhyAid Is Not Workingand How There Is a BetterWayforAfrica kitapları dünyanın en çok satan kitapları arasında yer almaktadır. 2013 Yılında dünyanın en büyük ekonomistlerinden birisi olarak kabul edilen Nobel Ödüllü FriedrichHayek ismiyle kurulmuş enstitüden yaşam boyu başarı ödülü almıştır.

5. CarmenReinhart (1955)

Yaşayan en ünlü makroekonomistlerden birisi olarak kabul edilen CarmenReinhart, Uluslararası Para Fonu ve Harvard Kennedy School’da şef ekonomist olarak görev almıştır.This Time Is Different: EightCenturies of Financial Folly ve GrowthIn a Time of Debt kitaplarını yazan ünlü makroekonomist dünyada birçok ülkenin ekonomilerine de yön veren fikirleri geliştirmiştir.

6. HarrietMartineau (1802-1876)

Martineau ilk kadın sosyolog olarak bilinmektedir ve vergilendirme sistemleri, 1830’lar zamanında siyaset ekonomisi ve sosyoloji konularında geniş çaplı kitaplar yazmıştır.

7. JoanRobinson (1903-1983)

Monopsonkonseptinin oluşturucusu olan Robinson, çalışma ekonomisi açısından yeni ve büyük bir icat olarak kabul görmüştür. Monopson günümüzde de kullanılan “asgari ücret” konseptinin temelini oluşturmaktadır.

8. Janet Yellen (1946)

Ekonomi makalelerinde en fazla referans verilmiş kadın ekonomistlerin başında Janet Yellen gelmektedir. Janet Yellen şuanda Federal Merkez Bankaları Kurumu’nun başında bulunmaktadır ve dünya üzerinde ABD’nin ekonomik gücünü de göz önüne alındığında dünyanın en güçlü karar verici kadınları arasında gösterilmektedir. Janet Yellen daha öncesinde FED Başkan yardımcılığı da yapmıştır.

9. Mary Paley Marshall (1850-1944)

Cambridge Üniversite’sine kabul edilen ilk 5 kadından birisi olan Mary Paley Marshall, zamanında İngiltere’de kadınların oy kullanamadığı zamanlarda Marshall üniversitesinin ilk kadın ekonomi hocası olmuştur.

Mary Paley Marshall, Cambridge Üniversite’sine kabul edilen ilk 5 kadından biri. Henüz İngiltere’de kadınlar oy dahi kullanamıyorken, hatta seçme ve seçilme hakkından tam olarak 43 yıl önce, Marshall üniversitenin ilk kadın ekonomi hocası olmuştu. Eşi ile birlikte yazdığı TheEconomics of Industry kitabı halen dünyanın en etki bırakmış ekonomik kitaplarından birisi olarak görülmektedir.

10. Christina Romer (1958)

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Ekonomik Danışmanları Kurulu’nun başında bulunmuş ikinci kadın ekonomist ünvanına sahip olan Romer, 2009 yılında ABD’nin yaşadığı krizde ülkeyi ekonomik açıdan rahatlamayı başaran isimler arasında yer almaktadır hatta başında gelmektedir.

11. Rosa Luxemburg (1871-1919)

Birinci Dünya Savaşından önce yazdığı TheAccumulation of Capital: A Contributionto an EconomicExplanation of Imperialism kitabı ile ekonomik kurama önemli bir katkı sağlayan Luxemburg, 1919 yılında Almanya’da olan grev ve ayaklanmalar sırasında bir asker tarafından vurularak öldürülmüştür.

12. MillicentFawcett (1847-1929)

Tarihin en büyük kadın hakları savunucularından birisi olan MilicentFawcett, İngiltere’de aktif olarak devam eden Fawcett Topluluğunun kurucusudur. Bununla birlikte 1870 yılında yazdığı PoliticalEconomyforBeginners kitabı siyasi ekonomi konusunda büyük önem taşımaktadır.

13. ElinorOstrom (1933-2012)

Nobel ödülü almış ilk ve tek kadın ekonomist olan ElinorOstrom, bilimsel ve matematiksel alanda yaptığı çalışmalarla da dünyada büyük saygınlık görmüştür.



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?