İdeal Kiloda Olmak Hastalık Risklerini Azaltıyor

İdeal Kiloda Olmak Hastalık Risklerini Azaltıyor

Fazla kilolar fiziksel açıdan insanların hoşuna gitmeyen bir görüntü oluşturmanın yanında birçok hastalığı da beraberinde getiriyor. Tip 2 diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi, kalp damar hastalıkları gibi solunum sistemli hastalıklar başta olmak üzere bazı kanser türlerini de tetikliyor. Bununla birlikte psikolojik açıdan da sorunlar oluşturan fazla kilolar insanın yaşam kalitesini son derece düşürüyor.

İdeal kiloda olmak hem fiziksel açıdan insana ekstra bir özgüven sağlıyor hem de hastalık risklerini çok ciddi bir şekilde azaltıyor.

Tip 2 diyabet

Kilo fazlalığı ile birlikte ortaya çıkan diyabet hastalığı ölümcül riskler taşıyabiliyor. Bunun yanında kilonun çok fazla olması tip 2 diyabete de yakalanma riskini artırıyor. Yapılan araştırmalar sonucunda obez kadınlar, normal kiloya sahip kadınlara kıyasla 12 kat daha fazla tip 2 diyabet hastalığına yakalanma riski taşımaktadır. Diyabet ve Tip 2 diyabet kilo verme ile azalmaktadır.

Kalp damar hastalıkları

Ölümcül hastalıklardan birisi olan kalp damar hastalıkları obezitelerde çok daha fazla görülmektedir. Özellikle vücudun yağlanması ile birlikte kalp damarlarının akışının normale göre yavaşlaması ciddi sorunlar oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda obez bir kişinin kalp krizi yaşama riski aynı yaşta olan zayıf bir kişiye göre üç kat daha fazladır. Vücutta 10 kg kilo kaybı kötü huylu kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü ciddi seviyede azaltmakta ve iyi huylu kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolü de de artış sağlamaktadır.

Kanser

En ölümcül hastalıklardan birisi olan kanser ile obezite arasında ilişki az olsa da obezite olanların bazı kanser çeşitlerine yakalanma riskleri zayıf olanlara göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Buna örnek olarak kolon kanseri gösterilmektedir. Obezite erkek ve kadınlarda kolon kanserine yakalanma riski zayıf olanlara göre üç kat fazladır.

Psikolojik etkenler

İdeal kiloda olmamanın getirdiği en büyük dezavantaj ise psikolojik etkenlerdir. Obezlerin istenmeyen vücut görüntüsüne sahip olması aşırı derece karakter zayıflı ve özgüven eksikliği getirmektedir. Bu da özellikle çocuklarda negatif davranışları beraberinde getirip kötü sonuçlar oluşturmaktadır. Fazla kiloya sahip olan hem kadın hem de erkekler vücut görüntülerini beğenmedikleri için iç dünyalarında büyük sıkıntılar yaşamakta ve bu sıkıntılar sonucunda ciddi psikolojik rahatsızlıklar ile baş başa kalmaktadırlar.

Peki, ne yapılmalıdır?

İdeal kiloya sahip olmak için düzenli spor ve sağlıklı beslenme gerekmektedir. Özellikle son yıllarda kilo almayı artıran fast-food yiyecekler ve gazlı içeceklerden kesinlikle uzak durulmalı, sporu hayatın merkezine daha fazla getirilmelidir. Düzenli beslenme ve sağlıklı spor ile birlikte ideal kiloya sahip olunabilecek ve hastalıklardan uzak daha iyi bir hayat yaşayabileceksiniz. Ayrıca özgüveninizi de artıracak yaşam kalitenizi daha fazla artıracaksınız. Sağlıklı beslenme ve düzenli spora vakit geçirmeden başlayın, hayatınıza ve kendinize önem verin.

 

 



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?