İK uzmanlarının dikkatini çekecek bir CV nasıl hazırlanır? -

İK uzmanlarının dikkatini çekecek bir CV nasıl hazırlanır? -

İK uzmanlarının dikkatini çekecek bir CV nasıl hazırlanır?


Yazar: Konuk Yazar

Yönetmenlerin, filmlerinin izlenmesini sağlamak için filmin en iyi sahnelerini toplayarak bir fragman hazırlamaları gibi, iş adayları da CV´lerini bir fragman gibi, aynı titizlikle hazırlamalı. Çünkü özenilmeyen, ilgi çekici bir özelliği bulunmayan ya da bir şey ifade etmeyen bir fragman, izleyicilerin o filme gitme isteğini azaltır. Hele ki o film dışında seçebilecekleri binlerce film varsa!
Profesyonel Kariyer Koçu ve FunOfis Kurucu Ortağı Selin Yetimoğlu, dikkat çekici bir CV´nin niteliklerinden bahsediyor.
İş arayan kişiler ilgi çekmek ve mülakata çağrılmak için CV´lerini dikkatli bir şekilde hazırlamalı. İlgi çekici bir CV hazırlamanın önemli kurallarından biri ise, kendinizi mümkün olduğunca sayılarla ifade etmeniz. Bunu nasıl mı yapacaksınız? Buyurun yazımıza!


Sayısal verilerden yararlanın

CV´nizde, görev tanımlarınızın olduğu bölümde, tecrübelerinizi hızlı ve somut bir şekilde sunabilmek için sayısal verilerden yararlanabilirsiniz.
Tüm başarılarınız sayısal olmayabilir ama onları da sayısallaştırmak mümkün mü? Satış bölümünde çalışıyorsanız ya da mühendisseniz bu konuda işiniz kolay çünkü o zaman hedefleriniz de yüksek oranda sayısaldır. Ancak mesela insan Kaynakları departmanında çalışıyorsanız, bu konuda biraz zorlanabilirsiniz. Benim tavsiyem, görüşülen aday sayıları, pozisyon kapatma süreleri, kişi başı eğitim süreleri gibi verileri toplamanız. Bu bilgiler kurumda toplanmıyor olabilir ama siz mutlaka kenarda bulundurun. Bir işi ne hızda yaptığınız, ne sıklıkta yaptığınız, ne kadar düşük maliyetle gerçekleştirdiğiniz, sonucunda kaç kişinin etkilendiği gibi bilgileri, kendi işinizle alakalı ?´başarı´´ olarak nitelendirdiğiniz oranlarla görev tanımı kapsamında belirtebilirsiniz.
Sayısal veri kullanamıyorsanız, fark oluşturan eylemleri anlatan kelimelerle belirtin.

İşinizle alakalı değişim sağlayan aksiyonlarınız muhakkak gerçekleşmiştir. Cümlelerinizin içinde ?´düşürmek, yükseltmek, genişletmek, asgariye indirmek, eklemek´´ gibi kelimeleri kullanarak kendinizi daha iyi ifade etme imkanı bulabilirsiniz. Bundan daha iyisi, oran belirterek somutlaştırma yoluna gitmektir; ?´Müşteri bekletme süresini %20 oranında azaltmak´´ gibi.

Sorumluluklarınızı sayısallaştırabilirsiniz. Mesela doktorsanız, ?´Haftada 60 hastanın muayene edilmesi´´ yazabilirsiniz.

Performans yönetim sistemi olan bir iş yerinde çalıştıysanız, performans notunuzu ya da başarı oranlarınızı da ekleyebilirsiniz.

CV´nize başarılarınızı eklemeniz de oldukça önemli. Adaylarla mülakat simülasyonu çalışması yaptığım zaman, bazı adayların kurumlarında birçok özel ödül aldığını, ?´en iyi´´ seçildiğini öğreniyorum. Bu ve bunun gibi başarıları sadece mülakatlarda söyleyebiliyor olmak, adaylar için fazlasıyla sınırlayıcı olurdu. Neyse ki bazı önem arz eden detayları CV´nizde ?´başarılar´´ diye bir bölüm açarak ya da her görev tanımınızın altına * ile not olarak ekleyerek kendinizi daha iyi ifade etme şansı yakalayabilirsiniz. Görevinizin içeriğiyle ilişkili olarak ?´Ayın Elemanı´´ seçildiğinizi belirtmeniz bile, sandığınızdan daha etkili olabilir.

Özgeçmişinizi oluşturdunuz; iş başvurusu yapmadan önce, aşağıda belirteceğimiz 5 maddeyi gerçekleştirip gerçekleştirmediğinizi kontrol edin:

 

Ben kendimi işe alır mıydım?

/resimler/2019-2/4/1257131887248.jpg

 

 

 

CV´nizi hazırladıktan sonra onu inceleyin ve kendinize ?´Kendimi işe alır mıydım?´´ sorusunu sorun. Cevabınız ?´evet´´ ise, sizin başvurunuzdan başka 1000 başvuru daha yapıldığını düşünün ve aynı soruyu kendinize bir kere daha sorun. Şimdi, cevabınız yine ?´evet´´ mi oldu?

 

Sarıların arasındaki kırmızı balon olun.

Sizin istediğiniz işe sizden başka başvuru yapan 1000 kişinin büyük çoğunluğu, muhtemelen yaşamları boyunca sizin yaptığınız şeylerin benzerlerini yapmıştır. Bu nedenle, bir yolunu bulup onlardan farklı olduğunuzu göstermelisiniz. Derinlemesine düşünün, sizi diğer adaylardan farklı yapan özelliğiniz nedir?

 

Benzersiz olduğunuz noktayı öne çıkarın.

Geçmişteki iş tecrübelerinizi ayrıntılı bir şekilde açıklayın, örnekler verin. İlk işinizde muhteşem bir performans göstermiş olabilirsiniz fakat bunu anlatmazsanız kimse bilemez. Ama dikkat! Yalan söylemekten kaçının. Olmadığınız birini değil, kendinizi anlatın.

/resimler/2019-2/4/1257418762959.jpg

 

 

 

Örnek CV´yi sadece örnek alın.

İnternet ortamında çeşitli cv formatı örnekleri var, bunlardan biri yoluyla CV hazırlamak isteyebilirsiniz ancak seçtiğiniz CV formatını aynen doldurmanıza gerek yok. Unutmayın ki, her CV taslağı size uygun olmayabilir. Taslakları çıkış noktası olarak kullanın, CV´nin geri kalanında ise yaratıcılığınızı kullanın.

 

Okuyun.

CV´nizi bitirdiğiniz zaman, bir kere baştan sona dikkatli bir şekilde okuyun. İmla ya da noktalama hatası yapıp yapmadığınızı kontrol edin. Bunu yaptıktan sonra CV´nizi tekrar baştan sona okuyun; ilk okuyuşta gözünüzden kaçan hataları ikinci okuyuşta fark edebilirsiniz. Bu ve bunun gibi hatalar CV içeriğinin önüne geçip CV´nizin çöpe atılmasına neden olabilir. Kurumuma iş başvurusunda bulunan bir adayın gönderdiği CV ve ön yazıyı hem teknik açıdan hem de dilbilgisi açısından incelerim. Basit imla ve noktalama yanlışları, o adayın özensizliğini gösterir. Başvurduğu pozisyon için uygun olsa da, kendi CV´sine bile itina etmeyen birinin, başka birinin şirketindeki işlerine hiç özen göstermeyeceğini düşünürüm.

Unutmayın ki, çok iyi olan bir filmin fragmanı özensiz olursa film ilgi çekmez; bazı filmler ise çok iyi değildir, iki tane aksiyon sahnesi bulunan bir ?´aksiyon´´ filmidir ancak film için öyle bir fragman hazırlanır ki Matrix türevi bir şey seyredeceğinizi sanırsınız. Filminizi seyirciye en iyi haliyle sunmak çok önemlidir ama gişe başarısı için en önemli şartlardan biri, fragmanın özenli ve ilgi çekici türde hazırlanmasıdır.



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Yeni Hazine Bonoları ve Faiz Oranları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Kadın Girişimciler İçin E-ticarette Başarılı Ürün Seçimi