Türkiye´de yaşayan birçok insanın en büyük problemi iyi bir iş bulabilmektedir. İş arayanların yanına, sadece para kazanmak zorunda olduğu için bir işte çalışan ve çalıştığı işten memnun olmayanları da kattığımızda, ülkenin büyük çoğunluğunun, iş hayatında mutsuz olduğunu söyleyebiliriz. Geçinebilmek için bir işle uğraşan kesim, işsizler ile kıyaslandığında daha mutlu gözükse de, onların mutsuzluğu da son derece büyüktür. Çünkü, bir işi mecburiyet sebebiyle yapmak, aslında yapmak istememek, insanın psikolojisini ciddi şekilde bozabilen bir faktördür. Ayrıca, mecburiyet dolayısıyla bir işi yapanların, yaptıkları işte başarısız olma ihtimali de son derece yüksektir. Bu yüzden, bir işte başarılı olabilmek için önce o işi sevmek gerekir.
Bir işte başarıya ulaşmak istiyorsanız, önce işinizi sevmeli, sonra da işi iyi bilmelisiniz. İşini severek yapanların işlerinde daha başarılı olduğu yadsınamaz bir gerçektir. İşte başarılı olmak için ilk yapmanız gerekenlerden birisi de kendinize hedef belirlemektir. Yüksek hedeflere sahip olduğunuzda motivasyonunuz da daha iyi olacaktır. Hayal kuran insanların başarıya ulaşması her zaman daha kolay olur. Bu yüzden, işinizi mümkün olduğunca sahiplenin ve işinize dört kolla sarılın. Fakat, hayal kurarken ve hedef belirlerken en çok dikkat etmeniz gerekenlerden birisi de gerçekçi bir hedef belirlemektir. Hayal kurmak ve hayalperest olmak arasındaki farkı iyi kavramak gerekir. Büyük hedefler kurarak kendilerine yol çizenler, varmak istedikleri yeri de daha iyi belirler. Bu yüzden, küçük hedeflerine ulaştıkça da büyük hedeflerine yaklaştıklarını fark ederler ve daha büyük bir haz yaşarlar.
Başarının en büyük düşmanlarından birisi strestir. İş hayatıysa, stresle en çok baş başa kaldığımız alanlar arasında her zaman üst sıralarda bir yerdedir. Daha fazla kazanma, en başarılı olma, kar payını artırma gibi tutkular, stresi de beraberinde getirir. Fakat stres belli bir seviyeye kadar gereklidir ve sizi motive tutan faktörler arasında da yeri vardır. Dozunda bir stres, azimli olmanızı sağlar ve başarıyı da beraberinde getirir. Fakat, stresin dozu yükseldikçe, gerginlikten dolayı bazı yanlış adımlar atabilirsiniz. İş verimliliği de stres yüzünden azalabilir. Bu gibi olumsuz durumlarla karşılaşmamak için, planlı bir şekilde çalışabilmek ve olumsuz bir gelişmeyle karşılaştığınız zaman, kısa molalar vererek ortamınızı değiştirmek, sakince nefes alıp vermek önemlidir.
İş hayatında başarılı olmanın temel faktörlerinden birisi de planlayarak hareket edebilmek ve bir adım atarken gerekirse beş adım sonrasında ortaya çıkacak etkiyi hesaplayabilmektir. Fakat burada da göz önünde bulundurmanız gereken bir faktör vardır. O da başarının sadece size bağlı olmadığı ve birçok değişkenin başarıyı etkilediğidir. Muazzam bir plan yapsanız bile, bazı aksilikler çıkabilir. Planlarınız, elinizde olmayan sebeplerden dolayı bozulabilir. Bu yüzden, her zaman dikkatli olup, planlarınızın bozulabileceğini aklınızda tutup, B hatta C planlarınızı belirlemek gerekir. Planlarınız tutmuyorsa, yapmanız gereken düşüncenizi esnetmektir. Beyin fırtınası yapıp, duruma göre planlarınızı değiştirmek gerekir.
İnsan, her alanda olduğu gibi, iş hayatında da bazı hatalar yapabilir. Bir kişi ne kadar işin uzmanı olursa olsun, bir anlık dalgınlıkla ya da yanlış bir hesapla yanlış planlar yapabilir. Bu yüzden, hatalara hazırlıklı olup, olası bir hatada işe küsmemeyi, hedeflerden kopmamayı öğrenmek gerekir. Bunun yerine yapmanız gereken, nerede hata yaptığınız üzerinde iyice durup düşünmektir. Hata yapmaktan korkmalısınız. Bu durum, sizin adım atmanızı engelleyecek, cesaretinizi kıracaktır. Bu yüzden hata yapmakla barışık olun ve hatalardan ders çıkarmayı öğrenin. Böylece, sonraki işlerinizde daha başarılı olacaksınız. Deneyim, hataların size öğrettiklerinden meydana gelir ve hata yaptıkça daha deneyimli olur, bir dahaki işinizde daha başarılı olursunuz.