İş Dünyasında Yönetici Kadının Yeri

İş Dünyasında Yönetici Kadının Yeri

Kadınlar günümüz dünyasında her gün daha farklı konumlara gelmekte ve toplumsal, siyasal ve ekonomik alanlarda kendilerine değişik yerler bulmaktadırlar. İş dünyası için de aynı olan bu durumdan yola çıkan KPMG Türkiye, iş dünyasında yönetici kadının yeri adlı bir araştırmaya imza attı. Araştırmanın temel amacında ise Türkiye’de sektöründe lider ve öncü şirketlerin yönetiminde yer alan kadınlara “bu kilidi nasıl kırdınız” sorusu soruldu. Bu kilit daha fazla kırılmadıkça ve bazı zihniyet kalıpları toplumda değişmedikçe önümüzde ki yıllarda kadın yöneticilerin artmasını beklemek oldukça zor olacak.

15 aylık uzun bir süreç sonunda araştırma çalışmasını tamamlayan KPMG Türkiye, şirketlerin yönetim kadrosunda yer alan kadınlar kilitleri nasıl kırdığını düzenlediği geniş çaplı bir toplantı ile açıkladı. KPMG Türkiye Başkanı Murat Alsan, hem dünyada hem de Türkiye’de kadınların iş hayatında birçok pozisyonda yer aldığını ve bunların artık her geçen gün karar verici pozisyonlara geldiğini söyledi. Ancak kırılması gereken kilitlerin önemini vurgulayan KPMG Türkiye Başkanı “Kilidi kıran kadın sayısı artması şirketlerde kadın yönetici pozisyonlarının açılmasını sağlıyor. Bu da bir zihniyet devrimi oluşturuyor” diye sözlerine devam etti.

Kilidi kırmak konulu yapılan araştırma da kadınların hem dünya hem de Türkiye’de önlerine çıkan engelleri nasıl aştıkları ve bulundukları yerlere nasıl geldiklerini ele alıyor. Kadın çalışanların yöneticiliğe geçiş sürecinde neler yaşadığı ve karşılaştıkları sorunları ayrıntılı bir şekilde inceliyor. Çünkü kadın yönetici konumuna geçişinin olduğu süreçte erkekten daha fazla çaba sarf ediyor ve bunun başarılı olma şansı da erkeğe göre daha az. Bu yüzden kadınların bu süreçte motivasyonlarını nasıl sağladığına da değinen araştırma kadınların iş dünyasında ki pozisyonlarının önümüzde ki yıllarda daha işlevsel olmasını amaçlıyor.

Kilidi kıracak 10 formül

Araştırma sürecinde katılan yönetici kadınların hemcinsleri için iş dünyasında kariyer yapmak ile ilgili verdiği 10 formülü şöyle sıralayabiliriz:

İyi bir eğitim alın
Kadın olmakla ilgili önyargıları unutun
Kendinize güvenin
Cesur olun
En iyisini yapabileceğinize inanın
Aşırı detaycılığı bir kenara bırakın
Karar almaktan çekinmeyin
Planlı çalışın, kendinize ve sevdiklerinize vakit ayırın
Stres başarının en büyük düşmanıdır, sakin olun
Hem çocuk hem kariyer yapmak pekala mümkün, hayatı ıskalamayın.

Kilidi kıracak formüller bakıldığı zaman ilk olarak kadının ön yargılardan kurtulmasının ve kendine olan güveninin artırılmasının gerektiğini vurguluyor. Özellikle bazı kadınlarda bulunan aşırı detaycılıktan kaçınılmasını gerektiğini söyleyen araştırma, sakin ve en iyisini yapabileceği düşüncesinin başarıyı getireceğini belirtiyor. İş hayatında ki kadınların hayatlarında en çok düşündüğü konulardan birisi olan çocuk ve kariyer ikilisi için de kariyer ile çocuk yapmanın mümkün olacağını ve bunun gibi olumsuz şeyler düşünüp hayatın ıskalanmaması gerektiğinin altı çiziliyor. Bu kilitlerin kırılması ile birlikte kadınların iş dünyasında ki yerleri her geçen gün daha da artacak.



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?