İş Yerinde Hayır Deme Yolları

İş Yerinde Hayır Deme Yolları

İş yerinde çalıştığınız kişilere hayır diyemiyor musunuz? O zaman bu durum sizin için biraz zorlayıcı olabilmektedir.Hayır demek sizin için iş yerinde işleri kolaylaştıracak bir seçenek olsa da bu durumdan çekiniyor olmak son derece zor bir durumdur. Bunun için iş yerinde suçluluk hissi duymadan hayır diyebilmenin pratik önerilerinden sizlere bahsedeceğiz.

Neden “Hayır” Dediğinizi Bilin

İlk olarak kendinizi iyi bilin ve sizin için önemli olan ve olmayan şeylerin neler olduğuna karar verin. Bu durum son derece önemlidir çünkü sizin hayatınız da önemli olan ve olmayanları bilirseniz önceliklerinize göre cevaplar verebilirsiniz.

Karşınızdakine Alternatif Sunun

İş yerinizde çalıştığınız kişiye hayır demenin en nazik yolu ona bir alternatif sunarak hayır demektir. Bir insana bir iyilik yapmayı reddediyorsunuz ancak iyiliği ona yol göstererek yapıyor olduğunuzu düşünebilirsiniz. Buna örnek olarak iş arkadaşınız sizinle bir akşam plan yapmak isterse ve sizde hayır diyecekseniz “bu akşam olmaz lakin 2 gün sonra uygunum” diyebilirsiniz. Bu yöntem alternatif sunacağınızdan karşınızda ki insanı kırmayacaktır.

Karşınızdaki İnsana Değil, Onun İsteğine “Hayır” Deyin

İş yerinde çalıştığınız bir kişiye hayır dediğiniz zaman ona hayır demediğinizi, onun isteğine hayır dediğinizi iyi bilin. Ancak bu durumun da bu şekilde algılanması için hayır derken kibar olunmalı ve kendi karakterinizi iş yerinde çalıştığınız kişiye göstermelisiniz. Bu hayır deme yolu ile karşınızda ki insan sizi daha iyi anlayacaktır.

Sebebinizi açıklayın

Hayır demenin en doğru yollarından birisi hayır dediğiniz kişiye neden hayır dediğinizi açıklamaktır. Çünkü bir insan sizden bir şey istediğinde ve siz ona hayır dediğinizde neden hayır dediğiniz konusunda bir açıklama bekleyecektir. Eğer açıklama yapmazsanız bu durum sert bir şekilde reddetmek olarak anlaşılabilir ancak hayır demenizin sebebini açıklarsanız karşınızda ki insan kendisine karşı dürüst olduğunuz için bu durumu anlayabilecektir.

Hayır’a İltifatlar Ekleyin

İnsanlar her zaman karşısında ki insandan güzel sözler duymak isterler. Bu yüzden bir insana hayır diyeceğiniz zaman, hayır cümlesinin içerisine birkaç küçük iltifat eklerseniz daha nazik bir geri çevirme olacaktır. Buna örnek olarak da “Davet ettiğin için teşekkür ederim, çok düşüncelisin ama katılamayacağım” verebiliriz.

Israr edene karşı dik durun

İş yerinde çalıştığınız her kişi ısrarcı olmaz ancak bazı insanlar vardır ki istediğini almadan da sizi kesinlikle rahat bırakmaz ve tekrar tekrar sorar. Bu durumda yapılması gereken karşınızda ki insanın da kalbini kırmadan hayır cevabınızda sizin de ısrarcı olmanız ve durumu gerekirse birkaç defa kendisine anlatmanız olacaktır.

Cevabınızı Ertelemeyin

Hayır demeyi en çok zorlaştıran kelimelerden birisi “belki” kelimesidir. Çünkü bir insana hayır demek yerine belki derseniz karşınızda ki insan bir beklenti içerisine girecek ve daha sonra hayır demeniz çok zor olacaktır. Bu yüzden cevabınızı kesinlikle ertelememeli ve hayır diyecekseniz hemen o an demelisiniz.



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?