İşe dönen annelerin bebekleri ne hissediyor? --

İşe dönen annelerin bebekleri ne hissediyor? --

İşe dönen annelerin bebekleri ne hissediyor?


Çalışan ve yeni bebek sahibi olmuş anneler, size güzel haberlerimiz var!
Amerikalı akademisyenler, 10 farklı bölgeden toplam 1,364 bebek ve anneyi inceleyerek yaptığı araştırmaya göre, doğumdan sonra işe dönen annelerin bebekleri, sanılanın aksine bu durumdan olumsuz etkilenmiyor. Araştırmaya göre, önemli olan bebeğinizle nasıl bir bağ kurduğunuz.

Columbia Üniversitesi´nin çocuk gelişimi, sosyal hizmetler gibi bölümlerinde profesör olan Jeanne Brooks-Gunn, Wen-Jui Han ve Jane Waldfogel tarafından gerçekleştirilen, The NICHD Study of Early Child Care ismi verilen araştırma, Society for Research in Child Development´da yayınlandı. 10 farklı bölgeden, 15, 24, ve 36 aylık 1,364 çocuğun gözlemlendiği araştırmada, başta çocuğun gelişimsel özellikleri ve aile karakteristiği başta olmak üzere pek çok farklı etken göz önünde bulundurularak çalışan anne-bebek ilişkisi incelendi.

 

 

Üretken anne, bebeği olumlu etkiliyor

/resimler/2018-12/3/1235452003321.jpg

 

Columbia Üniversitesi sosyal çalışmalar araştırma grubunda bulunan ve şu anda London School of Economics´de misafir profesör olarak görev yapan Amerikan akademisyen Jane Waldfogel, The NICHD Study of Early Child Care´in sonuçlarından bahsederken, birbirlerinden farklı kültürlere mensup çalışan annelerin bebeklerinde, sadece annenin çalışmasından kaynaklanan olumsuz etkilerle karşılaşmadıklarını belirtiyor.

Yaptıkları araştırmayı, diğer araştırmalardan farklı yapan noktalar olduğunu vurgulayan Waldfogel, ?´Eğer geri kalan her şey, tüm koşullar aynı kalsaydı, annesi işe giden bebek, bu durumdan nasıl etkilenirdi?´´ sorusuna odaklandıklarını, bu soruyu ön planda tuttuklarını söylüyor. Akademisyen, ?´Ama tabii ki bu sorunun cevabının hiçbir şeyin aynı kalmadığı, her şeyin sürekli olarak değiştiği yönünde olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bu sebeple, olaylara yüzeysel bakmak yanlış olur. Biz de araştırmamızı yaparken her türlü değişkeni ve çevresel etmeni göz önünde bulundurduk. ?´ derken, bu etmenlerden de bahsediyor. Göz önünde bulundurdukları etmenlerin başında aile ilişkileri, aylık gelir ve annenin ruh sağlığının geldiğini söyleyen Jane Waldfogel, bu etmenlerin annenin çalışıp çalışmama durumuna göre değişkenlik gösterdiğini belirtiyor.

 

 

/resimler/2018-12/3/1257390466531.jpg

 

 


Çalışan anne kendini suçlu hissetmemeli

Bugüne kadar yapılan araştırmalara da değinen akademisyen, bu araştırmaların sonuçların ağırlıklı olarak annenin doğumdan itibaren ilk birkaç seneyi bebeğiyle birlikte geçirmesi üzerine yoğunlaştığını söylerken, özellikle son 20 yılda gerçekleştirilen sosyal politika araştırmalarının çoğunluğunun, doğumun ardından ilk sene çalışan annenin bebeğinin bundan kötü etkilendiği sonucuna vardığını vurguluyor.
Essex Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırma Enstitüsü´nün yakın zamanda yaptığı bir araştırmaya göre, doğum sonrası ilk üç sene çalışan annelerin bebekleri yavaş öğrenme sorunu yaşıyor. UNICEF´in 2008 yılında yaptığı bir çalışma ise, doğum sonrası ilk 12 ay içinde işe dönen annelerin, bebeklerinin gelişimini riske attığını ortaya koymuş.
Waldfogel ise, bu araştırmalara karşın, düşüncelerini şöyle ifade ediyor: ?´Annenin, doğumun ardından işe dönmesinin muhakkak ki sıkıntılı tarafları da var. Ancak yaptığımız araştırma da kanıtlıyor ki, bu durumun olumlu yanları daha fazla. Çalışan annenin kendini suçlu hissetmesi saçma. Çalışan anne, bebeğinin gelişimine ve geleceğine maddi katkıda bulunuyor, bebeğe daha iyi bir bakım imkanı sağlıyor. Ayrıca, bir şeyler üreten annenin psikolojisi daha iyi oluyor ve bu da bebeğe pozitif enerji olarak yansıyor. Bebek daha iyi, kaliteli, sevgi dolu bir büyüme süreci geçiriyor.´´

 

Anne bebekle ne kadar kaliteli zaman geçiriyor?

Akademisyene göre, bu konuda önemli olan, çocuğunuza nasıl ebeveynlik yaptığınız. Waldfogel, ?´Çocuğunuza olan davranışlarınız, onun ihtiyaçlarına karşı olan duyarlılığınız, onu ne kadar dinlediğiniz çok daha önemli. Haftanın beş günü çok yoğun çalışan bir anne de gerçekten istediği takdirde bebeğiyle kaliteli zaman geçirebilir. Hatta çalışmamasına, bütün gün evde olmasına karşın bebeğiyle çok daha az kaliteli vakit geçiren annelerin sayısı çok daha fazla. Ne yazık ki bütün gün bebeğin yanında olup da onun sadece temel ihtiyaçlarını gidererek ilgili anne olunmuyor ve bu durum, bebeğin gelişiminin daha iyi olacağını da garanti etmiyor.´´



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?