Yapay zekâ günümüz dünyasından çok gelecek dünyasını ilgilendiren bir konu gibi gözükse de şimdiden etkilerini hissettirmeye başladı. Bunun sebebi de artık yapay zekânın çok kısa süre içerisinde birçok konuda işlevsellik kazanacak olması. Yapay zekanın işlevsellik kazanacağı yerlerden birisi de insan kaynakları. İnsanların işe alımlarını sağlayan insan kaynaklarında yapay zekânın olacak olması birçok tartışmayı beraberinde getirse de yapay zekânın bu noktada ki üstleneceği rol ile çok olumlu adımlar atılacağı ön görülüyor. Peki, yapay zekâ işe alım sürecine girdiği zaman neden daha önemli olacak ve gelecekte neleri değiştirecek?
Yapay zekâ teknolojisi her geçen yıl hatta her geçen gün hızlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Hali hazırda birçok konuda kullanılan yapay zekanın her yere getirilmesi planlanıyor. Şuanda hastalıklara tanı koyabilen yapay zekâFacebook’da terör ile ilgili olabileceğini düşündüğü içerikleri de bu teknoloji sayesinde kolaylıkla tespit ediyor. Bu son teknolojinin iş hayatına girmesi de artık kaçınılmaz!
İşe Alımlarda Yapay Zekâ
İşe alım süreçleri oldukça dikkat gerektiren süreçlerdir. Çünkü işe yeni birini alacakken onunla ilgili her detayı bilmek ve öğrenmek istersiniz. Ancak insan bunun hepsini tek başına gerçekleştiremez. Bu yüzden teknolojinin gelişmesi ile birlikte ilerleme hızı her gün artan yapay zekânın işe alım süreçlerinde bulunması kesin gözüküyor ve hatta bu uygulanmaya bile başlandı. Geçtiğimiz aylarda Avrupa’da büyük bir iletişim merkezi işe alım sürecinde 7 farklı dilin akıcılığını test etmek için yapay zekâ algoritmalarını kullandı. Her aday AI uygulaması ile bir telefon görüşmesi yaparak dil akıcılığı ve iletişim becerilerini yapay zekâ tarafından değerlendirilmesi sağlandı. Sonuç ise son derece iyi.
Hızlı ve isabetli
Firmalar işe alım süreçlerinde en temel isteklerinden birisi bir an önce nokta atışın yapılmasını sağlamak. Ancak burada çıkan sorun şu ki işe alım süreçlerinde çalışan uzmanların her ne kadar tecrübe ve deneyimi olsa da hiçbir zaman kusursuz olamıyorlar. İşe başvuran adayların bilgilerini akılda tutmak ve bunları değerlendirip firmaya göre uyarlamak son derece zor bir iş ve bu da verimsizliğe neden oluyor. Bu yüzden yapay zekâ bu noktada nokta atışların yapılmasını sağlayabilecek.
Önyargısı yok
Yapay zekâ, insan zekâsında bulunan birçok dezavantaja sahip olmadığı için büyük bir önem taşıyor. Yapay zekâlar gelen başvuruları büyük bir veri havuzu içerisinde inceleyip en doğru ve uygunu belirleyebilirler. Ayrıca insanlarda bulunan dezavantajlardan birisi olan önyargı sorunu bir yapay zekâda bulunmamakta. Bu sayede iş alım süreçlerinde ön yargı kalktığı zaman daha verimli bir işe alım gerçekleşebilmekte.
Dil ve kültür sorunu oluşturmuyor
İş alımlarında uzmanlar insan beyninin getirdiği dezavantajlar ile bazı durumlarda insanlara karşı daha önyargılı veya daha sempatik olabiliyor. Bu konulardan birisi de dil ve kültür konusu. Yapay zekâ dil ve kültür algısı olmadığından tamamen en doğru seçimi yapmaya çalışıyor.
Yapay zekânın önümüzde ki yıllarda iş hayatında nasıl önemli gelişmelere imza atacağı herkes tarafından merak edilen konular arasında yerini alıyor ancak şu biliniyor ki teknolojin son getirdiği bu konu mutlaka bir gün iş dünyasında yerini alacak.