İyi Bir Uykunun Önemli Olmasının 10 Nedeni

İyi Bir Uykunun Önemli Olmasının 10 Nedeni

Uykunun vücudumuza ve ruh halimize yansıyan sonuçları

İyi bir gece uykusu sağlığınız için inanılmaz derecede önemlidir. Aslında, sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak kadar önemlidir. Ne yazık ki, doğal uyku düzenine müdahale edebilecek çok şey var. İnsanlar artık eskiye göre daha az uyuyor ve uyku kalitesi de düşmüş durumda.

1 Uykunu Kilo İle bağlantısı

Kötü uyku, kilo alımı ile güçlü bir şekilde bağlantılıdır. Kısa uyku süresi olan kişiler, yeterli uyku alan kişilere göre önemli ölçüde daha kilolu olma eğilimindedir. Aslında, kısa uyku süresi obezite için en güçlü risk faktörlerinden biridir. Uykunun kilo alımı üzerindeki etkisine hormonlar ve egzersiz motivasyonu dahil olmak üzere çok sayıda faktörün aracılık ettiğine inanılmaktadır. Kilo vermeye çalışıyorsanız, kaliteli uyku almak kesinlikle çok önemlidir.

2. İyi uyuyanlar daha az kalori alma eğilimindedir

Uykusuz kişilerin iştah durumu daha fazla olduğundan fazla kalori alma durumu söz konusudur. Kötü uyku, iştahı düzenleyen hormonları etkiler. Yeterli uyuyanlar, almayanlara göre daha az kalori alma eğilimindedir.

3 İyi uyku konsantrasyonu ve üretkenliği artırabilir

Uyku, beyin fonksiyonunun çeşitli yönleri için önemlidir. Buna biliş, konsantrasyon, üretkenlik ve performans dahildir. Bunların hepsi uykusuzluktan olumsuz etkilenir. İyi uyku, problem çözme becerilerini en üst düzeye çıkarabilir ve hafızayı geliştirebilir. Kötü uykunun beyin fonksiyonlarını bozduğu gösterilmiştir.

4 İyi uyku atletik performansı en üst düzeye çıkarabilir

Uykunun atletik performansı arttırdığı gösterilmiştir. Daha uzun uykunun atletik ve fiziksel performansın birçok yönünü iyileştirdiği gösterilmiştir.

5 Kötü uyuyanların kalp hastalığı ve felç geçirme riski daha fazladır

Uyku kalitesi ve süresi, birçok sağlık riski faktörü üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Bunlar, kalp hastalığı da dahil olmak üzere kronik hastalıkları tetiklediğine inanılan faktörlerdir. Geceleri 7-8 saatten az uyumak, kalp hastalığı ve felç riskinin artmasıyla bağlantılıdır.

6. Uyku, glikoz metabolizmasını ve tip 2 diyabet riskini etkiler

Deneysel uyku kısıtlaması kan şekerini etkiler ve insülin duyarlılığını azaltır. Kötü uyku alışkanlıkları, genel popülasyonda kan şekeri üzerindeki olumsuz etkilerle de güçlü bir şekilde bağlantılıdır. Geceleri 6 saatten az uyuyanların tip 2 diyabet riskinin arttığı defalarca gösterilmiştir.

Uyku yoksunluğu, sağlıklı yetişkinlerde 6 gün gibi kısa bir sürede prediyabete neden olabilir. Birçok çalışma, kısa uyku süresi ile tip 2 diyabet arasında güçlü bir bağlantı olduğunu göstermektedir.

7 Kötü uyku depresyonla bağlantılı

Depresyon gibi ruh sağlığı sorunları, zayıf uyku kalitesi ve uyku bozuklukları ile güçlü bir şekilde bağlantılıdır. Depresyonu olan kişilerin %90'ının uyku kalitesinden şikayet ettiği tahmin edilmektedir. Uykusuzluk veya obstrüktif uyku apnesi gibi uyku bozuklukları olanlar, olmayanlara göre önemli ölçüde daha yüksek depresyon oranları bildirmektedir.

8 Uyku, bağışıklık fonksiyonunuzu geliştirir

Küçük bir uyku kaybının bile bağışıklık fonksiyonunu bozduğu görülmüştür. Sık sık soğuk algınlığına yakalanırsanız, gece başına en az 8 saat uyumanızı sağlamak çok yardımcı olabilir. Ayrıca daha fazla sarımsak yemek de yardımcı olabilir. En az 8 saat uyumak bağışıklık fonksiyonunuzu iyileştirebilir ve soğuk algınlığı ile savaşmanıza yardımcı olabilir.

9 Kötü uyku, artan inflamasyonla bağlantılıdır

Uyku, vücudunuzdaki iltihaplanma üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Aslında, uyku kaybının istenmeyen iltihaplanma ve hücre hasarı belirteçlerini aktive ettiği bilinmektedir. Uyku vücudunuzun inflamatuar yanıtlarını etkiler. Yetersiz uyku, iltihaplı bağırsak hastalıklarıyla bağlantılıdır ve hastalığın tekrarlama riskinizi artırabilir.

10 Uyku, duyguları ve sosyal etkileşimleri etkiler

Uyku kaybı, sosyal olarak etkileşim yeteneğinizi azaltır. Uyku yoksunluğu, sosyal becerilerinizi ve insanların duygusal ifadelerini tanıma yeteneğinizi azaltabilir.

 



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?