İlçelerde faaliyet gösteren ve kaymakamlıklara bağlı bir kurum olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, iş kurmak isteyen ama bunun için yeterli maddi kaynağa sahip olmayan vatandaşlara maddi destek vermektedir. Yararlanabilmek için, bulunulan ilçenin kaymakamlığındaki SYDV bürosuna gitmeniz gerekmektedir.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı´na bağlı olarak faaliyet gösteren KOSGEB, KOBİ vasfı taşıyan işletmelere destek verme amacındadır. KOSGEB veritabanına kayıt yaptıran işletmeler KOBİ olduklarını kanıtlayan bir beyannameyi doldurmalarının ardından destekler için başvuru yapablir. Yeni Girişimci Desteği uygulaması, kadınlara ayrıcalıklı destekler vermektedir.
www.kosgeb.gov.tr
Kadın Girişimciler Derneği
Türkiye´de kadın girişimcilerin sayısı bir hayli fazladır ve girişimcier Eylül 2002´de dernekleşme yoluna gitmişlerdir. Kadın Girişimciler Derneği, girişimci kadınlara destek verme amacını taşımaktadır.
Kurumun, Kadın Girişimci Geliştirme Programı adında bir lider geliştirme ve çalışma grubu bulunmaktadır. Bu grup, belli aralıkla yapılan proje başvurularını gözde geçirir. İlk elemeyi geçen kadın girşimciler ?´İş Kuruyorum Eğitimi´´ne davet edilir. Bu aşamayı da geçerlerse, kurum tarafından, mentörlük veya İnkübasyon Merkezi´nde yer alma desteği sunulur.
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği aynı zamanda bir yarışma da düzenlemektedir. Garanti Bankası ve Ekonomist dergisinin de desteğiyle, 2007 yılından beri yapılmakta olan Türkiye´nin Kadın Girişimcisi Yarışması´nın amacı Türkiye´deki kadın girişimci sayısını, Avrupa ülkelerindeki düzeye yükseltmektir.
Yarışmaya katılan kadınlar, projelerini sunarlar ve bu projeler jüri tarafından değerlendirilir. Kadınlardaki girişimcilik ruhunu ortaya çıkan bu yarışmada, diğer kadınlara örnek olacak başarı hikayeleri çıkartmak hedeflenmektedir.
http://www.kagider.org
KEDV, kadınların ülke ekonomisindeki varlığını artırma amacıyla, eğitim, kredi, danışmanlık ve pazarlama alanlarında kadınlara destek vermektedir.
İş Geliştirme Desteği : Kadınlara temel olarak eğitim ve izleme desteği veren bu kurumun amacı, kadınların kendi becerilerini kullanarak ve yerel ekonomik imkanlardan yararlanmalarını sağlayarak iş kurmalarına yardımcı olmaktadır. Bir kooperatife bağlı olarak ortak olarak gerçekleştirilebilecek gıda üretimi, hediyelik eşya yapımı, tekstil ürünleri yapımı, çocuk bakımı hizmetleri gibi alanlarda iş kurmaya olanak tanımaktadır.
Maya Mikro Ekonomik Destek İşletmesi :Maya ülkemizdeki ilk mikro kredi kuruluşudur. KEDV, iktisadi işletmesi Maya aracılığı ile, iş kurmaya çalışan ya da kurulu işlerini büyütmek isteyen kadınlara küçük krediler vermektedir. İlk verilen kredi 800 TL´dir ve bu kredi yavaş yavaş artmaktadır. Kredilerin geri ödemesi 6 veya 12 vadelidir ve ödemeler haftalık yapılır.
Yeni Ürün Geliştirme :Kadınların kendi becerilerini kullanarak üretebilecekleri, pazarda talep gösterilen yeni ürünler geliştirilme amacındadır. KEDV, bu çalışma dahilinde sabun, hediyelik kutu üretimi, vb gibi alanlarda kurslar açar ve kadınlar bu sayede öğrendikleri becerileri gelire dönüştürebilirler. Kurslar büyük ilgi görmektedir.
Tasarruf Grupları : Dayanışma ruhuyla çalışan gruplardır. Küçük tasarruf gruplarında bir araya gelen kadınlar, 10´ar kişilik gruplarla, kendi tasarruflarından bir fon kurarlar. KEDV de, bu fona katılan kadınlara, tasarruf grubu kurmaları ve yönetmeleri için gerek duyulan desteği sağlar.
Nahıl :Nahıl Dükkân´da ülkenin dört bir yanından kadınların ürünleri satılmaktadır. KEDV İktisadi İşletmesi olan bu dükkan sayesinde, kadınların el emekleriyle ürettikleri ürünler, internet üzerinden de satılmaktadır. fhttp://www.kedv.org.tr/programlar/ekonomik-guclendirme
Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB bünyesinde faaliyet göstermekte olan, kadın girişimciliğine dair politikalar üreten ve görüş oluşturulmasına yardımcı olan bir istişari kuruldur. Kurul, aynı zamanda, kadın girişimcilere eğitim de sunmaktadır.
Türkiye´deki kadın girişimci potansiyelinin yükseltilmesi ve kadın girişimcilerin daha donanımlı bir konuma getirilmeleri amacıyla politikalar geliştirmeye çalışan kurum, aynı zamanda, girişimciliğin kadınlar arasında daha yaygın hale gelmesini de sağlamaya çalışmaktadır. Kadınlara kişisel gelişim desteği vererek, kariyer geliştirme fırsatları sunmaya da çalışmaktadır.
Kurumun çalışmaları arasında, girişimci ruha sahip insanların bu özelliklerini keşfetmelerini ve daha iyi kullanmalarını sağlamak. İş hayatında gerekli olacak temel bilgileri edinmelerini ve gerektiğinde doğru şekilde kullanmalarını sağlamak, kuruma başvurmuş kadın girişimcilere, sektörde deıneyimli girişimcilerin yanında staj yapma olanağı tanımak, hatta zaman zaman yurtdışında, bilhassa AB ülkelerinde staj imkanı tanımak, koçluk sistemi sayesinde, işlerini yeni kurmuş girişimcelere belirli bir süre zarfı boyunca destek sunmak gibi faaliyetler de vardır. Ayrıca, birçok ilde ?Kadın Girişimci Eğitim ve Danışma Merkezleri? de kurum tarafından açılmaktadır. Kurum, bu yönleri sayesinde, sektöre yeni atılan kadın girişimcilerin en büyük destekçileri arasında en önde gelen kurumlardan birisidir. Kuruma çeşitli nedenlerden dolayı başvuran kadın girişimcilerin boş döndürülmemesi için azami gayret sarf edilmektedir.
http://www.tobb.org.tr/TOBBKadinGirisimcilerKurulu/
Türkiye Grameen Mikrofinans Programı
Krediler, her gruptan, her cinsiyetten ve her yaştan insanın ihtiyaç duyduğu desteklerdir. İş kurmanın en kolay yolu kredilere başvurmaktadır. İş kuracak kadınlarınsa genelde büyük kredilere ihtiyacı olmaz Bu yüzden, mikrokredi sistemi bulunmuştur. Mikrokrediler sayesinde, dar gelirli kadınlar, kendilerine gelir oluştırmak için ihtiyaç duydukları başlangıç sermayesine sahip olabilirler. Teminat gerektirmeden verilen bir kredider. TGMP, ülkedeki kar amacı gütmeyen kuruluşlar arasındadır. Yoksulluğu azaltmayı hedef haline getiren kurum, dar gelirli kadınlara bu amaçla küçük krediler vermektedir. Bu küçük krediler sayesinde, ülkemizdeki birçok dar gelirli kadın iş imkanı elde etmektedir. Kadınların ekonomiye katılımı da bu şekilde artmaktadır.
http://www.tgmp.net/tr
İşkur, piyasanın ihtiyaçlarına göre iş ve işçi bulmaya yönelik faaliyetler yürüten, istihdamı artırmaya yönelik çalışmalar yaparak istihdam olanaklarını daha kolay hale getirmeyi amaçlayan bir kurumdur.
Kurumun destek şekilleri birbirinden oldukça farklıdır. Uzun süre işsiz kalan kişilere işsizlik maaşı bağlayan kurum, aynı zamanda çeşitli mesleki eğitim programları sunmaktadır. Bu faaliyetlerini kadınlara yönelik olarak da sunmaktadır.
http://www.iskur.gov.tr