“Kadın Dayanışması” Türkiye’nin Yeni Dış Ticaret Politikası

“Kadın Dayanışması” Türkiye’nin Yeni Dış Ticaret Politikası

“Kadın Dayanışması” Türkiye’nin Yeni Dış Ticaret Politikası

Kadınların ekonomideki rolü yadsınamaz. Buna dikkat çekmek ve kadınları ekonomide daha aktif bir hale getirmek için dış ticarette “kadın dayanışması” dönemi başlıyor. Bu konu ile ilgili konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan şunları dedi: "İhracatta Türk kadın girişimcilerinin aktif olarak yer almasını sağlamak amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda Türk kadın girişimcilerimiz ile İspanyol kadın girişimcileri bir araya getireceğiz, 'Woman in Trade' projesi ile nasıl ortak ticaret yapabilirler, ihracat yapabilirler, bunu planlayacağız"

Ruhsar Pekcan, ilerleyen süreç için kadın ve gençlerin ticarette daha çok yer almaları için ticarette önlerini açacaklarını ve bu konuda verilen desteklerden yararlanmalarını sağlayacaklarını söyledi. Ayrıca Pekcan, genç girişimciler ve kadın girişimciler ile bakanlık arasında bir köprü oluşturacağını da söyledi. Bu hususta “Kadın ve Genç Girişimciler Daire Başkanlığı” kurulduğunu da hatırlattı.

Japonya’da gerçekleştirilen G20 zirvesini hatırlatan Pekcan, İspanya Ticaret Bakanı Reyes Maroto ile yaptıkları görüşmede İspanya ile ticari ilişkileri derin boyutlara taşımak ve hacmini geliştirmek için görüş alışverişi yaptıklarını da hatırlattı. Pekcan, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin yeterince değerlendirmediğine dikkat çekerek, bundan sonra ki süreçte düzenli ekonomik ve ticari temas ihtiyaçları için iş insanlarını İspanya ile bir araya getireceklerini belirtti.

Konuşmasında İspanya Hükümeti’nde 7 erkek bakan, 10 kadın bakan olduğunu belirten Pekcan sözlerine şöyle devam etti: “Kadın bakanlar maliye, ticaret, sanayi, ekonomi gibi tamamen üretim, finans ve ticaret konularından sorumlu. İspanya ile iş birliğimizi yeni alanlarda güçlendirmek için iş kadınlarımızın bu süreçte aktif olarak yer almasını istiyoruz. Bizim kadın girişimcilerimiz ile İspanyol kadın girişimcileri bir araya getireceğiz, “Woman in Trade” projesi ile nasıl ortak ticaret yapabilirler, ihracat yapabilirler, bunu planlayacağız. İspanya tarafı ile Kadın ve Genç Girişimciler İhracat Daire Başkanlığımız söz konusu projeyi yürütecekler. Ayrıca, Maroto ile görüşmemizde sonbaharda bir araya gelmek üzere mutabık kaldık. İspanya ile bir JETCO imzalamayı planlıyoruz.”

 

“Kadın İş Birliği” Konusu JETCO Toplantısında Hollanda İle Konuşulacak

Bakan Pekcan, Hollanda ile Türkiye arasındaki ticari hacmin sürekli olarak büyüdüğüne işaret ederek 2006 yılında 4,6 milyar dolar olan hacmin, 2018 yılında 8,1 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Bu bağlamda Hollanda’nın, Türkiye’nin yatırım ve ticari anlamda önde gelen ortaklarından biri olduğuna işaret etti.

Türkiye’nin Hollanda’daki yatırımlarının 12 milyar doların üzerinde olduğunu belirten Pekcan, Hollanda’nın Türkiye’deki doğrudan yatırımlarının 24,2 milyar dolara ulaştığını belirtti. Pekcan, bu konu ile ilgili JETCO’nun (Türkiye-Hollanda Ortak Ticari ve Ekonomik Komisyon Toplantısı) ilişkilerin en temel ayağını oluşturduğunu belirtti ve sözlerine şunları ekledi:

Söz konusu toplantının ikincisini ve yuvarlak masa toplantısını eylülde İstanbul’da gerçekleştireceğiz. Hollanda ile ikili ticari ilişkilerimizin daha ileri bir boyuta ulaşması için klasik yöntemlere ek olarak yeni projelerin geliştirilmesi gerektiğini de düşünüyoruz. Bu noktada kadın girişimcilerimize büyük roller düşüyor. Zira Hollanda ile gerçekleştireceğimiz JETCO toplantısının konularından biri de iki ülkenin kadın girişimcileri arasındaki iş birliğini güçlendirmek olacak. Bu sebeple söz konusu toplantıya önemli sayıda kadın girişimcimiz de iştirak edecek, kendi faaliyetlerini anlatacak ve iş birliği alanları ile ilgili öneriler sunacak.”

 

Ekonomide “Kadın” İçin İlke İmza Atıldı

Kanada ile Japonya’da imzalanan JETCO anlaşmasında kadınlar ile ilgili bir maddeye ilk defa yer verdiklerini belirten Pekcan: “Ekonomik büyümeye olumlu bir etki sağlamak, eşitsizliğin ve yoksulluğun azaltılmasına katkıda bulunmak amacıyla toplumun tüm kesimlerini, özellikle de kadınları güçlendirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

İki ülkenin ticari ve ekonomik bazda iş birliğine ilişkin imzalanan metinde, kadınların ilk defa ekonomik olarak güçlendirilmesi hususunun yer aldığını belirten Pekcan, sözlerine şöyle devam etti: “İhracatımızı desteklemeye, büyütmeye devam edeceğiz. Bunun için Bakanlık olarak desteklerimizi ve rehberliğimizi uluslararası kadın iş birlikleri için de ihracatçılarımızın hizmetine sunacağız.”

 

 

 

 

 



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?