Kadınlarda Çok Sık Görülen Bir Rahatsızlık Olan Sistit Nedir?

Kadınlarda Çok Sık Görülen Bir Rahatsızlık Olan Sistit Nedir?

Kadınlarda daha çok sık görülen ve genellikle kadınların hayatları boyunca en az yüzde 20’sinin bir kere yakalandığı idrar yollarında ki iltihaplanma anlamına gelen sistit, üreme sistemi ve idrar yollarından en çok rastlanan hastalıklar arasında yer almaktadır. Sistit son derece üzerine eğilmesi gereken bir konudur ve erken tedavi olunmaz ise böbrekleri de olumsuz bir şekilde etkileyip kalıcı hasarlar bırakabilir.

Sistit hastalığının birçok belirtisi vardır. Aşağıda ki belirtilerden muzdarip iseniz ve mutlaka bir doktora görünmenizde fayda bulunacaktır.

Sistit belirtileri nelerdir?

İdrar yaparken yanma ve sızı(İdrar yaptıktan sonrada sürebilir),
Sık bir şekilde idrara çıkma,
Ağrının kasıklara ve makata yayılması,
İdrarın bulanık, kötü koku.
Cinsel ilişki esnasında ağrı hissi.

Sistit teşhisi nasıl konur?

Sistit basit bir hastalık olmadığı için teşhisi de kolay konulacak türden değildir. Bu hastalığın teşhisini ancak ürologlar koyabilir. Ürologlarda belli bir takım testleri hastanın üzerinde denedikten sonra teşhisi koyarlar ve gerekli tedavi çalışmalarına başlarlar. Sistit hastalığı hemen ve doktor kontrolünde tedavi edildiğinde çok önemli bir hastalık olmamasına rağmen tedavi edilmezse vücutta kalıcı sorunlar oluşturacaktır.

Sistit nedenleri?

Bakteriler üreme organları ve anüs bölgesinde yaşamaktadırlar. Bu bakteriler zaman zaman alt idrar yollarını geçerek mesaneye kadar ulaşırlar. Bakterilerin mesaneye ulaşmasının ardından, bakteriler insan vücudundan idrar yolu ile dışarıya atılır. Ancak mesaneye çok fazla bakteri gelmişse, bu fazlalık böbreklerde iltihaplanmaya yol açacaktır. Bununla birlikte bulaşma cinsel birleşme esnasında da olabilmektedir. Genital temizliğin az olduğu durumlarda oluşabileceği gibi, idrarın çok uzun bir şekilde tutulması, idrar yollarını daraltıcı hastalıklar ve menopozda düşük olan östrojen seviyesi de sistit hastalığının oluşma nedenleri arasında yer almaktadır. Kadınlarda bulunan ve erkeklerde kadınlara göre daha çok daha kısa olan urerta’nın dış ortamdan bakterilerine mesaneye ulaşması kolaydır. Bu nedenle de sistit hastalığı kadınlarda daha sık görülmektedir. Kadınların %20 si hayatları boyunca bir defa bu hastalığı yaşarlar.

Sistit tedavisi nasıldır?

Sistit hastalığı için ilk önerilecek konu ürolog kontrolünde yapılacak olan tedavidir. Ürologa gittiğiniz zaman en etkili tedavi yöntemi iltihaplanmaya karşı antibiyotik kullanımıdır. Elbette tedaviye başlamadan önce doktor kontrolünde idrar kültürü ve antibiyogram için örnekler alınıp sonuçlarına bakılır. Sonuçlar çıktıktan sonra bu sonuçların ışığında farklı ilaçlar da kullanılabilir.

Sistitten korunma yolları nasıldır?

Tuvaletinizi yaptıktan sonra vajinal ve rektal bölgenizi bakterilerden korumak için önden veya arkaya doğru silebilirsiniz. Bu sayede bakterilerin girişini engellemiş olursunuz. İdrarınızı tutmamaya özen gösterin ve sık idrara çıkın. Böylece mesane içerisinde bulunan bakterileri dışarı atarsınız. Cinsel ilişkiye girdikten sonra ki 10 dakika içerisinde idrarınızı yapın ve cinsel ikişkide yeterli kayganlığa ulaşmasını sağlayın. Çünkü uretranın zedelenmemesi önemlidir.



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?