Kamuda çalışmak herkes için önemlidir ve ilk hedefler arasında yer almaktadır. Çünkü kamu kuruluşları tamamen devlete bağımlı olduğundan sizde bir devlet çalışanı statüsünde olursunuz. Bu da iş hayatınızda sizler için bazı avantajların oluşmasını sağlar. Bu avantajların en başında ise çok büyük bir kusur işlemediğiniz sürece emekli olana kadar kamu da çalışmaya yani memur olmaya devam edersiniz. Bu da özel sektörde her an çıkabilme sorunu yaşayan çalışanlara göre müthiş bir derece önemli konudur. İşiniz neredeyse garanti olur. Bunun yanında Türkiye’de devlet memurlarının birçok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajların ikincisi olarak maaşların düzenli yatırılmasını söyleyebiliriz.
Özel sektör çalışanı biriyseniz, özel sektörde maaşlar konusunda düzensizlik yaşayabilirsiniz. Şirketin durumuna göre bazı aylar maaşların o ay hiç verilmeme konusu bile olabilir. Ancak kamu da böyle bir konu kesinlikle olmaz. Maaşlar söylendiği gün söylendiği saatte hesabınızda olur. Bu da çalışma hayatı için son derece önemli konular arasında yer almaktadır. Bir diğeri ise izin konusudur. Kamu kuruluşlarında belli izin süreleriniz bulunmakta ve bunun kullanma koşulları vardır. Ancak özel sektörde bu durum çok farklı olup, izin zamanlarımız şirketin durumlarına göre değişebilir. Bir anda iş yoğunluğundan dolayı izinlerinizin iptal edildiğini düşünsenize? Bu durumlara kamu da çalışan kişiler çok sık karşılaşmaz. Bu yüzden izin konusunda çok büyük farklı avantajları bulunmaktadır.
Durum böyle iken iş hayatına girecek olan kişilerin ilk öncelikleri memur olmaktır. Ancak memurlar arasında da farklılıklar vardır. Her memurun maaşı aynı değildir. Devlet memurları mezun olunan okul, yapılan iş, rütbe gibi birçok etkenden kaynaklı maaşlarında farklılıklar bulunur. Özel sektörde çok fazla olmayan bu sistem kamu sektöründe çok belirgin bir şekilde karşınıza çıkar. Memur maaşları belirlenirken o yıl içerisinde ki enflasyon farkı baz alınır. Ancak bu enflasyon baz artışı dışında devlet bazı kamu görevlileri için ek bir bütçe oluşturmakta ve maaşlarına farklı bir zam vermektedirler.
Eskiden devlet kademelerinde en yüksek maaşı müsteşarlar almaktaydı. Ancak son yıllarda teknolojinin inanılmaz bir şekilde gelişmesi ile birlikte devletin oluşturduğu siber güçlerle mücadele kapsamında yaptığı düzenlemelerden sonra en yüksek maaşı bilişim personelinin aldığı belirlendi. Günümüz dünyasına baktığımız zaman oldukça mantıklı olan bu sıralama da ikinci sırayı ise eskiden en yüksek maaşı alan müsteşarlar oluşturmaktadır.
Kamuda maaş sıralaması bellidir ve maaşlar yıl içerisinde değişse de çok büyük değişkenlik göstermez. Buna göre kamu sektöründe son olarak oluşturulan maaşların mesleklere göre sıralanması şu şekilde verilmektedir;
Kamuda en yüksek maaş sıralaması ise şu şekildedir;
-Bilişim personeli
-Müsteşar
-Genel müdür
-Kaymakam
-Profesör
-Doktor
-Mühendis
-Şube müdürü (üniversite mezunu)
-Avukat
-Başkomiser
-Araştırma görevlisi
-Polis memuru
-Vaiz
-Öğretmen