Kendinizi Yorgun mu Hissediyorsunuz İşte Nedenleri

Kendinizi Yorgun mu Hissediyorsunuz İşte Nedenleri

Günün sonunda kendinizi çok yorgun mu hissediyorsunuz yalnız değilsiniz.

Uyku eksikliği, soğuk algınlığı ve stres gibi durumlar yorgun olmanız için başlıca sebepler arasında yer alabilir. Her gün Düzenli olarak yaşadığımız yorgunluk kendisini ilk zamanlarda belli etmese de ilerleyen süreçlerde etkisini arttırıp sağlık sorunlarına sebep olabilir. Yorgunluklar yaşam tarzının değişmesiyle, uyku düzeninin sağlanmasıyla veya beslenme düzenin yeri oturmasıyla giderilmektedir. Bu tür sebepler belirli değişiklikler yapılarak giderilse de yine de yorgun olmamıza sebep olan değişik faktörler yer alabilmektedir.

Yorgunluğun sebepleri arasında şunlar yer alabilir

Kaliteli bir uyku düzeninizin olmaması

Yeterli bir uyku almak günün geri kalanı için size sağlayacağı enerji ve psikolojik durum için çok önemlidir. Yoğun iş temposu ve beraberinde sayabileceğimiz birkaç sebepten solayı yeterince uykumuzu alamıyoruz. Uyku sırasında vücudumuz önemli büyüme hormonlarını serbest kalarak hücrelerin onarılması ve yenilenmesi gibi bir dizi işlem gerçekleşir. Kaliteli bir uykuya sahip olan kişiler sabahları uyandıklarında kendilerini daha enerjik hissederler. Bu enerji onun günlük hayatına da yansır ve böylelikle yapmış olduğu her işten zevk alır.  Yetersiz veya kalitesiz uyku, yorgunluğun yaygın bir nedenidir. Stres, tıbbi durumlar ve kötü uyku ortamları uykuyu olumsuz etkileyebilir ve uykusuzluğu tetikleyebilir. Uykusuzluk yaşıyorsanız, iyi bir uykunun nasıl olabileceğine dair bilgiler edinebilir ve  tavsiye için doktorunuza başvurabilirsiniz.

Besin eksikliği

Besin eksikliği birçok sağlık sorunun en başında gelmektedir. Besin eksikliği yaşayan kişilerin hasta olabilme olasılığı daha yüksektir. Besin eksikliğinden kaynaklanan yorgunluk takviyeler ile yerine getirilebilirken bunun devamı söz konusu olursa ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.  Besin eksikliğinden kaynaklanan birçok hastalık mevcuttur. Vücudunuz yeterli besini alamadığı taktirde sağlık sorunlarıyla baş başa kalabiliriz. Demir ve B12 ve D vitaminleri gibi bazı besinlerdeki eksiklikler yorgunluğa neden olabilir.

Stres

Çağımızın en büyük hastalığı olan Stres neredeyse tüm hastalıkların ana kaynağı olarak görülmektedir. Günlük yaşadığımız stresler birikerek karşımıza büyük sorunlar olarak çıkabilmektedir. Yorgunlukla  bağlantılı olan kronik stres günlük yorgunlukların en başında gelmektedir.  Özellikle iş veya aile yükümlülükleriyle ilgili stresli durumlardan kaçınamayabilirsiniz, ancak stresinizi yönetmek tamamen tükenmeyi önlemeye yardımcı olabilir.

Çok fazla kafein tüketmek

Kahve anlık olarak enerji sağlar ve sürekliliği yoktur. Aşırı kahve tüketmek gece uyku düzenini bozacağı için ertesi gün uykusuz bir şekilde uyanmamıza olanak sağlayabilir.   Kendimizi en çok yorgun hissettiğimiz an sabah uyandığımızdaki zaman olabiliyor. Bunun sebebi ise gece uykuyu alamamak ve yeterince iyi uyuyamamaktır. Kahve ve yeşil çay gibi kafeinli içecekler ölçülü tüketildiğinde sağlığa fayda sağlayabilirken, enerji içecekleri uyarıcı ve ilave şeker bakımından son derece yüksektir. Bu nedenle, mümkün olduğunca onlardan kaçınmalısınız. Kafeinli içeceklere çok fazla tüketmek uyku döngünüze zarar verebilir ve yorgunluğa neden olabilir. Bu nedenle kafeini azaltmak, uyku ve enerji seviyenizi geri kazanmanıza yardımcı olabilir.

Fazla kilo ve obezite

Sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak sağlık için çok önemli bir etkendir.  Obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve bazı kanserler gibi birçok kronik hastalık riskinin artmasıyla önemli ölçüde bağlantılı olmakla kalmaz, aynı zamanda kronik yorgunluk riskinizi de artırabilir. Obezite, gündüz yorgunluğunun yaygın bir nedeni olan obstrüktif uyku apnesi riskinizi büyük ölçüde artırır. obezitesi olan kişilerde depresyon ve tip 2 diyabet dahil olmak üzere yorgunlukla ilişkili durumlar açısından daha yüksek risk vardır.

Yukarıda saymış olduğumuz yorgunluk sebeplerine ek olarak şunları sıralayabiliriz.

Alkol tüketimi birçok hastalığa sebep olabilmektedir. Aşırı tüketilen alkol ertesi gün birçok sorunu da beraberinde getirecektir. Buna yorgunlukta dâhildir.  Vardiyalı çalışma sistemi vardiyalı çalışmak uykunun bölünebileceği için dengesiz bir uyku düzeni sağlamaktadır. Gece vardiyasında çalışan kişilerin iki günde bir yada üç günde bir vardiya değişimlerinde uyku düzenini büyük bir oranda bozulacak ve sürekli bir yorgunluk hissi sağlayacaktır. Bu tür uyku bozuklukları ani değişimler ilerleyen yaşlarda büyük sorunlara yol açabilmektedir.  Hareketsiz yaşam alanı hareketsiz bir yaşam alanında bulunmak yorgunluğa sebep olabilmektedir. Hantallaşan vücut birçok zararla birlikte yorgunluğa da sebep olabilmektedir. Bunun üstesinden gelebilmek için egzersiz yapmak gibi alternatifler düşünmek doğru karar olacaktır.    İlaçlar. Steroidler, tansiyon ilaçları ve antidepresanlar dâhil olmak üzere bazı ilaçlar uykusuzluk ve artan yorgunluk gibi yan etkileri vardır. Herkesin kendini bitkin hissettiği günler olsa da sürekli bitkin ve yorgun hissetmek normal değildir. Altta yatan tıbbi durumlar, besin eksiklikleri, uyku bozuklukları, kafein alımı ve kronik stres gibi birçok olası faktör kronik yorgunluğa neden olur. Açıklanamayan yorgunluk yaşıyorsanız, nedenini bulmak için doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Yorgunluğunuz günler ve bununla birlikte haftalık bir periyot izliyorsa mutlaka doktorunuza başvurun.

 

 

 



Kendini Mutlu Edecek Yaratıcı ve Sanatsal Faaliyetlerin Keşfi: Ressamlık, Yazarlık, Müzik ve daha fazlası

İş Kadınları İçin Evde Dijital İçerik ve Reklamcılık Hizmetleri Verme Stratejileri

Kendi Kendine Yapılan Kişisel Bakım ve Güzellik Ritüellerinin Mutluluk Üzerindeki Etkisi

Kendi İçsel ve Dışsal Çevreyi Temizlemenin ve Düzenlemenin Önemi: Fiziksel ve Ruhsal Temizlik

İş Kadınlarının Evdeki Sosyal Bağlarını Koruma ve Geliştirme Yöntemleri

İş Kadınlarının Evde Kendi Kendine Yoga ve Meditasyon Uygulamaları

İş Kadınlarının Evde Kendi Kendine Onarım ve Tamir Projeleri Gerçekleştirmesi

İş Kadınlarının Evde Kendi Kendine Yetişen Bahçe ve Bitki Bakımı

İş Kadınlarının Evde Yaratıcı Yemek Tarifleriyle Daha Az Zaman Harcaması

İş Kadınlarının Evdeki Çocuklarıyla Spor ve Aktiviteler Yapması

İş Kadınlarının Evdeki Dijital ve Fiziksel Güvenlik Önlemleri

İş Kadınlarının Evdeki Teknolojik Cihazların Performansını ve Güvenliğini Sağlaması

İş Kadınlarının Evde Çocuklarıyla Sağlıklı Atıştırmalıklar Hazırlaması ve Tüketmesi

İş Kadınlarının Evde Kendi Kendine Bakım ve Wellness Aktiviteleri

İş Kadınlarının Evdeki Enerji Tüketimini Azaltma ve Tasarruf Yöntemleri