Kıdem Tazminatı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Kıdem Tazminatı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Çalışan her vatandaşın Türkiye Cumhuriyeti kanununa göre yasal olarak hak ettiği tazminat çeşitlerinden biriside kıdem tazminatıdır. Ancak kıdem tazminatının yasal olarak hak etmenin de belli koşulları bulunmaktadır. Kıdem tazminatı için belirlenen koşullar sağlandığı zaman çalışan kişi kıdem tazminatını almaya hak kazanacaktır. İlk olarak kıdem tazminatını biraz açarak konumuza giriş yapalım.

4857 İş Kanunu’nda belirtildiği üzere çalışan bir kişinin işten çıkarılması durumunda işverenin çalışan kişiye ödemekle yükümlü olduğu tazminat çeşitlerinden birisi kıdem tazminatıdır. Kıdem tazminatı çalışan bireyin çalıştığı süreye bakılarak hesaplaması yapılmaktadır. Kıdem tazminatı sayesinde artık işverenler aniden işten çıkarmalara son vermiş ve çalışanların emeğinin karşılığı ile birlikte iş güvencesi konusunda da büyük faydalar getirmiştir. Bu yüzden kıdem tazminatı çalışanlar için son derece önemli bir konudur.

PEKİ, KIDEM TAZMİNATI NASIL HAK EDİLİR?

Kıdem tazminatını hak etmek için ilk olarak sigortalı bir işte çalışıyor olmanız gerekmektedir ve çalıştığınız sigortalı işte en az 1 yıldır bulunmanız şartı vardır. Bununla birlikte çalışan kişinin işveren tarafından herhangi bir haklı sebep göstermeden işten çıkarılması da kıdem tazminatı alma şartları arasında yer almaktadır. Çalışan kişi işten istifa ederse kesinlikle kıdem tazminatı alamaz.

Kıdem tazminatını hak etmenin ilk koşulu sigortalı bir işte çalışıyor olmaktır. Bununla beraber çalışan kişinin en az 1 yıldır çalıştığı iş yerinde bulunuyor olması gerekmektedir. Ek olarak kişinin işveren tarafından herhangi bir haklı sebep göstermeden işten çıkarılması da şartlar arasında yer almaktadır.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Kıdem tazminatı, çalışan kişinin iş yerinde geçirdiği yıla göre farklılık göstermektedir. Çalışan kişi ücretini günlük, haftalık, aylık veya saatlik alıyorsa kıdem tazminatı şu şekilde hesaplanır:

Çalışan kişinin çalıştığı toplam süre hesaplanır,

Çalışan kişinin çalıştığı yerde ki yılı ile son aldığı brüt ücret çarpılır.

Tam yıl doldurulmadıysa bunun için de küsuratlı süre de varsa bu süre de gün olarak hesaplamalar arasına girmektedir:

Brüt aylık ücreti 30’a bölünüz ve günlük ücret hesaplamasını yapınız

Yukarı da belirtilen küsuratlı günler de bu brüt günlük ücret ile çarpılmaktadır.

Bu yıl ve gün sayı çarpımı sonucunda çıkan sonuç toplanır, toplanan sonuç da çalışan kişinin alacağı kıdem tazminatını ortaya çıkartır.

 



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?