Kış Depresyonu Nasıl Geçer?

Kış Depresyonu Nasıl Geçer?

Kış aylarında hepimiz yorgun ve mutsuz olduğumuzdan şikayet ederiz. Bunun en temel sebeplerinden biri de kış depresyonudur.

Kışın soğuk hava koşullarının yanı sıra hareketsizlik, güneş ışığına yeterince maruz kalamamak gibi sorunlar da kış depresyonuna sebep olabiliyor. Peki, bu kış depresyonundan nasıl kurtulabiliriz? Bu sorundan muzdarip olanlar, yazımız sizler için.

Kış Depresyonuna Sebep Olan Şeyler Nelerdir?

Sonbahar ve kış aylarında vücutta salgılanan serotonin ve melatonin hormonlarında değişiklikler olur. Bu iki hormondaki değişiklik, kişinin ruh halini ve uyku düzenini doğrudan etkilemektedir. Serotonin ve melatonin hormonlarının azalmasının sebeplerinden biri kışın yeterince güneş ışığı alamamaktır, karanlıkta geçen sürelerin artması bu hormonların salgılanmasının azalmasına sebep olmaktadır. Bu durum ise depresyonu tetiklemektedir. Mevsimsel depresyon dediğimiz şey, daha çok bu duruma yatkın olan kişilerde belirmektedir.

Depresyona girmiş kişiler genel olarak mutsuzdur ancak mutsuz olmanız direk depresyonda olduğunuz manasına gelmemektedir. Mutsuzluk tamamen ruh haliyle alakalı bir durumken, depresyon kişinin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını etkileyen bir durumdur.

Kış Depresyonuna Girdiğinizi Nasıl Anlayabilirsiniz?

Kış depresyonunu yaşamaya başlamış kişi kendini daima mutsuz hisseder. Hiçbir şeyden keyif alamaması da cabasıdır. Bunların beraberinde kolaylıkla her şeye ağlama, çabucak sinirlenme ve isteksizlik durumları meydana gelir. Halsizlik ve sürekli yorgun hissetme de kış depresyonunun belirtileri arasındadır. Tüm bunların yanında, cinsel anlamda da kişide isteksizlik meydana gelir.

/resimler/2019-2/22/0113580720110.jpg

Peki Bu Kış Depresyonundan Nasıl Kurtulabiliriz?

Kış süresince karanlık saatler uzun olduğundan, güneş ışığı olduğu sıralarda ondan faydalanmak ciddi önem taşıyor. Bu nedenle eğer ışık almayan, karanlık bir ofiste çalışıyorsanız bile ara ara dışarı çıkıp güneş ışığından faydalanmaya dikkat edin.

Balık D vitamini açısından oldukça zengin bir besindir ve bu nedenle sık sık tüketilmesi gerekir. Haftada en az iki kere olmak üzere balık yemeye çalışın. Depresyonun düşmanı olan bir diğer önemli faktör ise bol bol sıvı ve meyve suyu tüketmektir.

Kış depresyonunuzla savaşmak adına kış tatiline çıkın. Gideceğiz yer güneşli ve rahat bir yer olsun. Bu şekilde kışın ortasında vücudunuza bol bol güneş ışığı takviyesi yapmış olacaksınız, bunun keyfini sürün!

Uyku alışkanlığınızı değiştirin. Geceleri erken yatmak depresyondan koruyucu etki gösteriyor ve vücudunuzu daha zinde tutuyor.

Mutlaka düzenli şekilde egzersiz yapın. Haftada en az 3-4 gün egzersiz yapıyor olmanız gerekli. Bu size daha zinde, dinç bir vücut sağlayacak ve geceleri de rahat bir uyku çekmenizi sağlayarak depresyonla savaşacak.

Etrafınıza gerçekleşen sosyal aktivitelere kendinizi dahil edin. Hava koşullarının ne olduğuna bakmaksızın dışarı çıkın ve eğlenmenize bakın, sosyalleşin.

Eğer tüm bu önerilerimizi uyguladığınız halde kış depresyonuyla başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız, mutlaka bir uzmandan destek almalısınız. Işık tedavisi, psikoterapi ve ilaç tedavisi başvurabileceğiniz yollar arasında.



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?