Kış Depresyonuna 9 Etkili Öneri

Kış Depresyonuna 9 Etkili Öneri

Kış ayları insanların psikolojik olarak daha düşük ve verimsiz oldukları aylardır. Gün ışığından kişilerin daha az faydalanmaları kişilerin enerjilerinin düşük olmasına depresyona meyilli olmalarına neden olmaktadır.

Sabah erkenden uyanıp işe gidiyor akşamın geç saatlerinde de yorgun bir şekilde evimize geliyoruz. Üstüne bir de kış mevsiminin o kapalı kasvetli kavası eklenince otomatik olarak isteksizleşiyor, halsiz oluyor veya kendimizi keyifsiz hissediyoruz. Bunun üstüne dengesiz beslenme ve düzensiz uyku da eklenince insan çok kötü bir hal alıyor. Bu durumdan kurtulmak için işte size altın değerinde 9 etkili öneri.

1.Yatağa yanınızda telefonunuz olmadan girin

Depresyondan kurtulmak için uyku düzeninize dikkat etmelisiniz. Uyuyacağınız odanın çok sıcak olmamasına, ışık almaması ve dışardan gelen seslere karşı korunaklı olmasına dikkat edin. Artık uyumak için yatağa girdiğinizde cep telefonunuzu yanınıza almayın. Uyumadan önce yatağınızda akıllı telefonunuzla sosyal medya da dolaşmak ya da oyun oynamak uykunuzu olumsuz etkilemekte ve güne yorgun bir şekilde başlamanıza neden olmaktadır. Yapılan araştırmalarda düzenli uyuyan, insanların depresyona girme ihtimallerinin diğer insanlara göre daha az olduğu görülmüştür.

2. Güneşten faydalanmayı unutmayın

Özellikle öğle saatlerini, işe mola verdiğiniz zamanları gün ışığında geçirmeye çalışın. Kapalı ortamlarda kalmayın. Gün boyu evde bir oda da ya da işte hep bir masa başında geçirmeyin. Çünkü öğle vaktinde dışarıda açık hava da geçireceğiniz 25-30 dakika seratonin artırımını sağlayarak size fayda sağlamaktadır.

3.Düzenli spor yapmaya çalışın

Bugüne kadar hiç spor yapmadıysanız bile hala hiç geç değil. Her hangi bir spor salonuna gitmenize de gerek yok. Dışarıda açık hava da tempolu yürüyüşler yapın. Haftada en az 3 defa düzenli bir şekilde tempolu yürüyüşler yapın. Bu yürüyüşlerin sizin sağlığınız için oluşturduğu faydalar dışında mevsimsel depresyonlara karşıda daha iyi hissetmenizi mutlu olmanızı sağlayacaktır.

4.Sosyal çevrenizden uzaklaşmayın

Kapalı olan sizi mutsuz eden bu hava içinize kapanık biri olmanızı sağlayabilir. Gün boyu hiçbir sosyallik yapmayıp monoton bir gün geçirebilirsiniz. Bunun için ailenizi, arkadaşlarınızı unutmayın. Onlarla zaman geçirin. Bu durum sizin ruhunuzu besler ve depresyona karşı gelmenizi sağlayacaktır. Hatta ailenizle birlikte bir tatile mesela bir kayak merkezine giderek kendi motivasyonunuzu artırabilirsiniz.

5.Yediklerinize dikkat edin

Mevsimsel depresyona karşı etkili gelebilmeniz için gereken diğer bir şey ise sağlıklı beslenmektir. Depresyon durumunda seratonin salınımı azaldığından insan tatlı ve hamur işi yemek çok isteyebilirsiniz. Bu durumdan kendiniz uzak tutmaya çalışın. Karbonhidrat ve şeker ağırlıklı besinleri tüketmekten kaçının. Çünkü o an sizi mutlu etse bile daha sonra kilo aldığınız zaman daha çok mutsuz olmanıza neden olabilmektedir.

6. Sorumluluklarınızı unutturacak hobiler edinin

Kendinize zaman ayırın ve bu zaman içerisinde zihninizi boşaltmanızı sağlayacak bir hobi edinin. Zihninizi boşaltmanız sizin sorumluluklarınızdan uzaklaşıp rahat bir nefes almanızı sağlayacaktır. Diğer durumda ise depresyon daha kötü bir hal alabilmektedir.

/resimler/2019-2/25/0016168930790.jpg

7. Sevmediğiniz işleri ertelemeyin

Yapacağınız işlerin hepsini sevmeyebilirsiniz. Genelde insanlar bu işleri erteleyip daha sonra yapmayı düşünürler. Bu da o iş için daha negatif düşünmeye yol açmakta ve sizin üzerinizde daha büyük bir baskıya neden olacaktır. Bu sebepten dolayı sevmediğiniz işleri hemen yapıp aklınızdan çıkarın. Unutmayın ki ertelediğiniz her iş mevsimler depresyonunuza etki etmektedir.

8. Solunum egzersizleri öğrenin

Bildiğiniz gibi birçok solunum egzersizi var. Bunlardan birkaçını öğrenin. Çünkü bu egzersizler sizin bedeninizde rahatlama sağlamaktadır. Yapılan araştırmalarda solunum egzersizleri sayesinde vücuda giren oksijenin artması ile kasların gevşemesi ve kişilerde rahatlama görüldüğü göstermektedir.

9.Doktora gitmekten çekinmeyin

Her şeyi denediniz ama hala depresyona karşı çıkamadınız. Her insan tabi ki tek başına bunun üstesinden gelemeyebilir. Bu durumda bir doktora gitmekten kaçınmayın. Çünkü depresyon kendi sağlığınız dışında aile hayatınızda, iş hayatınızda arkadaşlarınızla olan ilişkilerinizde de kötü durumlar ortaya çıkarabilir.

           



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?