Birçok insanın hayatı kendi işini kurmaktır. Küçük ve çarpıcı bir fikir ortaya atıp daha sonra o fikri devamlı şekilde büyütmek, piyasada isim yapmayı başarmak, maddi açıdan başarıya ulaşmak birçok girişimcinin hayalidir. Bugün, özellike e-ticaret sektörü bütün dünyada küçük girişimler yapmayı mümkün kılan bir sistemdir. Bu sistem sayesinde, bütün sektörlerde, birçok insana hitap edecek şekilde hizmet vermek mümkün olmaktadır. Şimdi, bir iş kurmayı hayal eden insanların, başarıya ulaşmak için geçmeleri gereken noktaların üzerinde duralım.
Bir iş kurmanın en büyük gereklilikleri arasında, sadece sermaye sahibi olmak bulunmaz. Aynı zamanda sorumluluk sahibi olmak da gerekir. Bunların yanında, risk yönetimi becerisine sahip olmak da gerekir. Aynı zamanda, stresle baş etmeyi de bilmek gerekir. Kendi işini kurma isteği altında yatan en büyük sebep, evden çalışma ayrıcalığına sebep olmak, kendi üstünde kimsenin bulunmaması, kimseden emir almamak, kazancını maaş ile elde etmemek, çocuklarına iyi bir hayat ve iyi bir iş bırakabilmek vardır. Bu sebeplerden dolayı birçok insan kendi işini kurmak istemektedir.
İşiniz çok büyük ölçekli olmasa bile, patron olmak herkese uygun değildir. Patron olmanın en büyük gerekliliği, doğru anda doğru kararlar verebilmektir. Aynı zamanda insanları iyi idare etmeyi bilmek gerekir. İyi bir patron, sürekli olarak değişmekte olan koşullara da iyi ayak uydurmalıdır. Değişen koşullara göre planlarınızı ve çalışma stilinizi değiştirmeyi başarabilir misiniz ?
Her insan farklıdır ve her insanın iyi olduğu konu da farklılık gösterir. Herkesin başka bir alana yetkinliği vardır. Bir insanın hangi alana yetkinliği olduğunu belirleyen bazı faktörler vardır. Aldığınız eğitim bu faktörlerden birisidir. Örneğin, dil konusunda bir eğitiminiz varsa, bir tercüme bürosu açmak kötü bir fikir değildir. Dans konusunda bir eğitiminiz varsa, dans salonu açmak isteyebilirsiniz.
Başarılı olma ihtimalinizin yüksek olduğu alanlar üzerinde, önceki iş hayatınızda çalıştığınız yerler de etkili olur. Sizden beklenenlere ve yapmanız gerekenlere alışık olduğunuz bir işe atılmayı düşünüyorsanız, yarışa bir adım önden başlarsınız. Sektördeki firmaları tanıyorsanız, kuracağınız ilişkiler daha kuvvetli ve olur avantajlı hale gelirsiniz.
Hobileriniz de girmeyi düşündüğünüz pazar konusunda size yardımcı olabilir. Örneğin, bir model araba koleksiyonunuz varsa, diğer koleksiyonlara yönelik bir dükkan açabilirsiniz ve diğer koleksiyonerlere hitap edebilirsiniz. Farklı ürünleri dükkanınızda barındırabilir ve diğer insanlara ulaşabilirsiniz.
Daha önce uğraşmadığınız, ilgi alanınıza girmeyen, hakkında tecrübe sahibi olmadığınız, bulunuduğunuz şehirde, ülkede ne kadar talep edildiğini bilmediğiniz bir sektörde iş yapmaya karar vermek pek akıllıca olmayan bir seçim olabilir.
Yapmaktan keyif alabileceğiniz bir işle uğraşmak, bir girişimci için idealdir. Çoğu durumda, büyük başarılar ve kimsenin düşünmediği basit fikirlerden veya kimsenin girişmeye cesaret edemediği uçuk fikirlerden çıkmaktadır. Örnek olarak, Türkiye´de herkesin aşina olduğu bir sokak yiyeceği olan simiti, farklı tatlar katarak, ?´saray´´ ismindeki dükkanlarda satmak, hem basit hem de yenilikçi bir fikirdir. Bu yüzden başarılı olmuştur ve yeni bir endüstri haline gelmiştir. Türk kahvesine alışık olan Türk insanını, dünyadan çeşitli kahveleri satın almak için kahve dükkanlarına çekmek de cesaret gerektiren bir girişimdir fakat başarılı olmuştur ve birçok kahveci, günümüzde hınca hınç doludur. Bu da cesaretin önemini gösterir.
Daha az risk almak isteyenlerin başarılı olması için de yöntemler vardır. Daha önce de denenmiş ve başarılı olunmuş bir alanda bir girişim yapmak, riskleri azaltır ve başarılı olma şansınızı artırır. Örneğin, birçok AVM´de yemek katları bulunmaktadır. Böyle bir AVM´nin yemek katında yeni bir dükkan açmak, ister istemez yüksek müşteri potansiyeline sahip olmanızı sağlayacaktır. İlk günden itibaren yüksek satış şansına sahip olursunuz. Bir okulun karşısına kırtasiye açmak da oldukça popüler ve her zaman başarılı olmuş girişimdir. Okul karşısındaki bir kırtasiyenin başarısız olma ihtimali çok azdır. Rekabet de göz önüünde bulundurulmalı ve mümkün olduğunca rakiplerinizden uzaklaşmayı sağlayacak bir ürün sunulmaya çalışılmalıdır.
Kimsenin düşünmediği bir iş de, rekabet şansını ortadan kaldırır. Düşünülmemiş işlerin de avantajı budur. Yurtdışında denenmiş ve başarılı olmuş bir işi Türkiye´ye ilk getiren kişi olmak, şimdiye kadar ihmal edilmiş bir gruba hizmet etmek, ufak ve özel bir kitleye hitap etmeye çalışmak, yatırımınızdan başarılı bir sonuç alma ihtimalinizi artırır. Daha önce kimsenin satmayı denemediği bir ürünü satmaya çalışmadan önce, neden daha önce bu işin denenmediği ve sizin ilk olduğunuz konusundan da emin olmaya çalışın.
Fikriniz, teorik anlamda size iyi görünebilir fakat bir iş için zaman ve para harcamaya başlamadan önce gerekli araştırmayı yapmalısınız. Bu fikri neden kullanıyorsunuz ? Gireceğiniz pazarı iyi tanıyor musunuz ? Satmayı düşündüğünüz ürün ya da hizmet için piyasadaki talep nedir ? Bu soruların cevabını iyi bilmeniz gerekmektedir.
Konuşmak da oldukça iyi bir yöntemdir. Yatırımınızı yapmadan önce, hedef kitleniz olarak gördüğünüz gruptan kişilerle diyaloğa girin. Ya da bu kişilerle daha önce yapılmış söyleşiler mevcutsa, onları okuyun. Hedef kitleniz olacak kişilerle konuşun ve satmayı düşündüğünüz ürünü satın alıp almayacaklarını sorun. Ne olursa alacaklarını öğrenin.
Potansiyel müşteri olarak gördüğünüz kişilere nerelerde ulaşabileceğinizi belirleyin. İkna yöntemlerinizi belirleyin. Haftalık, aylık veya yıllık olarak yapacağınız satış miktarını belirlemeye çalışın. Sizin satmayı düşündüğünüz ürünleri satan firmaların dönemlik satış rakamlarını inceleyin. Müşterilerin ne kadar zamanda bir alım yaptığını öğrenin. Müşteri potansiyelini iyi belirleyin.
Bir alanda girişim yapmış ve başarılı olmuş insanları bulun ve nasıl başarılı olduklarını araştırın, öğrenin. Hatta farklı bir sektörde faaliyet gösteriyor olsa bile, başarılı olmuş girişimcilerin söylediklerine kulak verin. İyi bir girişimci olmaktan geçen yolları iyi öğrenin.
Başarı hikayelerine ulaşması son derece kolaydır. Tüm başarılar, filmlere, kitaplara konu olarak seçilir. Fakat başarı hikayeleri kadar başarısızlık hikayeleri de önemlidir ve ibret vericidir. Bu yüzden, iyi bir girişimcinin, başarı hikayeleri kadar başarısızlık hikayelerini de bilmesi ve başarısızlığa götüren yolları anlaması gerekir. Başarısızlık hikayeleri, size, iş hayatında karşılaşabileceğiniz sorunlar hakkında fikir verir. Bu zorlukları önceden bilerek hareket etmenizi sağlar. Öncekilerin hatasından ders almasını bilin.
İyi bir girişimci, mutlaka hesapçı olmalıdır. İyi hesaplamayı bilmeyen insanların girişimleri başarılı olmaz. Bu yüzden, kazancınızı, işin maliyetini iyi hesaplamalı, işinizi nasıl finanse edeceğinizi, ihtiyacınız olan sermayeyi nereden bulacağınızı bilmelisiniz. Bir ortağa ihtiyacınız olursa ya da kredi çekmeniz gerekirse, planlarınız değişkenlik gösterecektir. Bunların hepsini değerlendirin ve en uygun olanı seçin.
Yeni bir iş kurmak, hayatınıza yeni bir mali yük getirecektir. Hayatınızda nelerin değişeceğini iyi kestirmelisiniz. Sermaye olarak kullanmak üzere bir birikmiş paranız var mı ? Bir yere borç yapmanız gerekecek mi ? Hangi harcamaları kısabilirsiniz. Bunları iyi bilmek gerekir. İşler planladığınız gibi ilerlemezse, ne kadar zamanda vazgeçeceğinizi, ne kadar dayanma gücünüz olduğunu da belirleyin.
Girdiğiniz işi iyi biliyor olsanız bile, her alanda muhteşem olmanız mümkün değildir. Her işte, bir muhasebeciye, bir halkla ilişkiler uzmanına vs. ihtiyaç duyulur. Yola çıktığınız bu kişilerin işlerini iyi biliyor olması gerekir. İşlerinizde profesyonel kadrolar oluşturmak için belli bir bütçe ayırmanız gerekir. Çalıştırdığınız personeller mutlaka profesyonel olmalıdır.
Profesyonel bir web tasarımcıya, internet sitesi yaptırmayı unutmayın. İnternet siteniz, kurumsal kimliğinizi iyi yansıtmalıdır. Fazla kişiye ulaşabilmek için, SEO uzmanlarıyla iletişim halinde olun.