Kurucu Kadın Olan Girişimlere İlgi Artıyor-

Kurucu Kadın Olan Girişimlere İlgi Artıyor-

Kurucu Kadın Olan Girişimlere İlgi Artıyor


Türkiye´nin önde gelen erken aşama teknoloji yatırımcılarından StartersHub, yatırım yaptıkları girşimlerde tecrübe ve cinsiyet açısından oluşturulan çeşitliliğin ve dengenin çok daha güçlü, dinamik ekipler oluşturduğuna dikkat çekiyor. StartersHub Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dorman, ?´Kadın kadın kurucusu olan girişimlere ilgi artıyor.´´ dedi.


StartersHub bünyesinde bulunan Startupbootcamp bünyesinde bulunan Startupbootcamp İstanbul, StartersHub XO, 3S Landing Pad ve Gamer´s Qube programları bugüne değin 56 ayrı erken aşama teknoloji girişimlerine hem yatırım hem de hızlandırma ve küreselleşme desteğinde bulundu. Bu girişimlerin yüzde 38´inde az bir kadın kurucu ortak bulunuyor. Bu orana bakıldığında Türkiye geneli ve küresel anlamdaki istatistiklerin oldukça üzerinde olduğunu görüyoruz.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK ) in sonuçlarına göre Türkiye´de kadın girişimci sayısı 110 bin ile toplamın yüzde 8,5´ine denk geliyor. Watch tarafından derlenen veriye göre, 2010 yılından beri Türkiye´de kurulan teknoloji girişimlerinde kadın kurucular oranı yüzde 14,6dan ibaret gözüküyor.

Crunhbase´in yaptığı son araştırmanıın raporuna göre 2018´in ilk çeyreğinde, girişim sermayesi, bir diğer adıyla venture capital yatırımı alan girişimler arasında az bir kadın kurucu ortağı olan kurumların oranının küresel anlamda sadece yüzde 14´de kaldığını gösterdi. Erken aşama girişimlere yapılan tohum yatırımları arasında ise bu oran yüzde 21´lerde bulunmakta. Erken aşamalardaki oranın artmış olması kadın kurucuların teknoloji dünyasıına girişim yapmaya katılımı açısından henüz yeterli olmasa da önemli bir işaret olarak karşımıza çıkıyor.

KURUCU EKİPTE KADINLAR YER ALDIĞINDA YATIRIM DESTEĞİ GÜÇLENİYOR

Erken aşama fonlamada yatırımcıların kararını etkileyen en önemli unsurun kurucu ekip olduğuna dikkat çeken StartersHub Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dorman, "Girişimin kurucu ekibi cinsiyet ve tecrübe açısından ne kadar dengeli bir yapıya sahipse, bizden ek yatırım alma olasılığının o derece yüksek olduğunu görüyoruz.Hızlandırma programlarımızı tamamlamış şirketler arasında ek yatırım yaptığımız şirketlerin oranı yüzde 41. Bu yatırımların çoğunda StartersHub ile beraber diğer fon, kurum ve melek yatırımcılar da yatırım turumuza dahil oluyor. Ancak kadın kurucusu olanlar arasında ek yatırım oranımız yüzde 88. Kadın kurucusu olan mezunlarımız içinde bir tek ilk mezunlarımızdan Zeplin´e ek yatırım olmamış, bu da o esnada fonumuzun henüz kurulmamış olmasından dolayı.StartersHub olarak bu konuda daha güçlü adımlar atılmasına öncülük etmeyi hedefliyoruz" dedi.

StartersHub´ın yatırım fonları arasında da cinsiyet eşitliğine liderlik ettiğini hatırlatan Dorman, "StartersHub kurulduğu ilk günden bu yana kadın ekip arkadaşlarımızın oranı gerek sektörün gerekse iş dünyasının çok üzerinde bir ortalamada oldu. StartersHub kadınların sağladığı zengin bakış açıları, disiplin ve verimlilikle kısa sürede hızla büyüdü. Öyle ki, kadın ekip arkadaşlarımızın oranı bazı dönemlerde yüzde 50´nin üzerine çıktı. Bu bizim için önemli bir gurur kaynağıdır" diye konuştu.
StartersHub´ın portföyünde bulunan Zeplin, Reality Arts, Poltio, Paym.es, Kimola, Eyedius, Teleporter ve Optiyolgibi girişimler, cinsiyet ve tecrübe açısından eşitlik gözeten bir takımla yola çıkarak kısa zamanda önemli yatırımlar almayı başardı.

KADINLAR DETAYLARA DAHA FAZLA DİKKAT EDİYOR

Banu Güler Kantarcı, Poltio´nun üçü kadın ikisi erkek toplam beş ortak arasında yer alıyor. Banu Güler Kantarcı, ekipteki bu çeşitliliğin yönetimde ciddi şekilde avantaj sağladığını söylüyor. Kantarcı, kadınların çok daha detaycı olduklarını ve inandıklarını savunma konusunda tutkulu olduklarını söylüyor, erkeklerin ise kriz anlarında daha sakin kalma becerilerinin öne çıktığını da ekliyor. Profesyonel iş yaşamına ajans dünyasıyla giren Kantarcı, girişimin Türkiye´deki marka ve ajans iş birliklerinin sorumluluğunu alıyor.

Kantarcı kadınların girşimcilik dünyasına teşviki için lise ve üniversite yıllarında daha fazla bilgiye ve ilham kaynağına ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekiyor. Kantarcı bunlara ek olarak "Aileler de çocuklarını, akıllarını daha özgür bırakmaya teşvik etmeli. Ayrıca girişimleri destekleyen program seçeneği ve yatırım fonlarının sayısı artmalı. Startupbootcamp Istanbul hızlandırma programı ile Poltio ürün geliştirme ve globalleşme sürecinde hız kazandı" ifadelerini kullandı.

?´GERÇEKÇİ HEDEFLERİ TAKİP EDİYORUZ´´

Paym.es´in pazarlama ve büyümeden sorumlu kurucu ortağı Şehlem Akbulut´un, daha önce Instagram Marketplace ve Shopinstar.com gibi girişimlerde de imzası var. Kadın liderlerin daha arabulucu olduklarını ve pozitif yaklaşıma sahip olduklarını belirten Akbulut, "Kadınlar daha gerçekçi hedeflere sahip. Türkiye´de özellikle 30 yaş altı kadınlar daha cesur, daha açık görüşlü ve korkusuz. Hayallerimizin peşinden giden bir nesil olarak başaramayacağımız bir şey yok, yılmadan denemeye devam ediyoruz.Son yıllarda artan ve umarım daha da artacak kadın girişimci destekleriyle de adımızdan dünyaca söz ettireceğimizi düşünüyorum" şeklinde konuştu.




Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?