Marka Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Marka Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Marka şirketlerin sahip oldukları en değerli ve önemli varlıklardan birisidir ve yapılan araştırmalar sonucunda tüketiciler alışverişlerini yaparken %60’a yakın bir şekilde bildikleri markadan alım yapmaktadırlar. Bu da bir markanın tanınmasının ve marka değerinin ne kadar önemli olduğunun en açık ispatıdır. Büyük markalar ile rekabet etmek son derece zordur ancak küçük bir şirketseniz ve bu rekabeti edip kendinizi daha da büyütmek istiyorsanız mutlaka markanızın değerini artırmanın yollarına bakmanız gerekmektedir. Markanızı oluşturma ve tanıtma süreci son derece önemlidir.

Peki, kendi markanızı nasıl oluşturabilirsiniz?

Marka oluşturma denildiği zaman birçok insan gösterişli bir logo ve iyi yerlerde gösterilen reklamlar sanmaktadır. Bu iki unsur marka için son derece önemlidir ancak markanızın değerini çok daha yüksek yerlere ulaştırmak istiyorsanız marka oluşturma sürecinde daha fazlasını yapmanız gerekmektedir. Çünkü başarılı bir markaya sahip olursanız bu marka tüketici ile aranızda hiçbir şey girmeden çok sağlam bir iletişim kurmanızı sağlayacaktır.

Marka oluşturmak son derece uzun bir süreçtir. Bir anda markanızı oluşturamaz ve bunu yükseltemezsiniz. Bunun için yapılması gereken bir süreç ve bu süreç içerisinde tamamlanması gereken birçok çalışma bulunmaktadır. Bu yüzden ilk olarak markanızı oluşturma sürecinde sabırlı olmanız gerekecektir. Eğer bir şeylerin bir anda olmasını isterseniz, daha olmadan tüm her şeyi yıkabilirsiniz. Ancak çabalamaya devam eder ve başarılı olursanız markanız sayesinde artık müşterileriniz ile hiç kopmayacak bir bağ kurmuş olursunuz. Bu bağ ile de satışlarınız ve referanslarınız artar veya hizmetlerinizin desteklenmesinde büyük rol oynar.

Marka oluşturmak için nereden başlayacağınızı düşünüyorsanız aşağıda ki adım adım olan maddeleri inceleyebilir ve bu şekilde hareket edebilirsiniz:

Markanızın hedef kitlesini belirleyin.
Marka misyonunuzu açık bir şekilde belirleyin.
İçine gireceğiniz sektördeki markaları inceleyin.
Markanızın sunduğu temel nitelik ve faydaları yararları belirleyin.
Marka logonuzu& sloganınızı oluşturun.
Markanızın bir sesi olsun.
Marka hikayesi oluşturun.
Marka kişiliğinizin öne çıkmasını sağlayın.
Markanızı şirketinizin her alanına dahil edin.

Marka oluştururken yukarıda ki başlıkların hepsini inceleyip kendinize göre adımlar atmalısınız. İlk başlıkta markanızın hedef kitlesini belirlerken markanız hangi hedef kitleye hitap edeceğini en iyi siz bilebileceğinizi sakın unutmayın. Bunun için markanızı oluşturmadan önce markanızı çok iyi tanımak ve onu konumlandıracağınız yeri iyi seçmek olacaktır.

Marka oluşturmak bir şirketin ilk ve en önemli adımları arasında yer almaktadır. Küçük bir şirket olarak başladığınız ticari hayatınıza kaliteli bir marka oluşturarak büyük bir şirket olarak devam edebilirsiniz ve marka sahibi büyük firmalar ile rekabet edebilirsiniz. Markanızı oluşturup güvenilirliğini ve kalitesini sağladığınız zaman müşteriler ile sarsılmaz bir bağ kuracak ve çıkardığınız her yeni üründe sizi tercih etmelerini sağlayabileceksiniz. Bu yüzden marka adımlarını dikkatli bir şekilde okuyun ve bu adımların hepsini oluşturacağınız markaya göre özenli çalışmalar sonucunda tamamlayın.



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?