Kadınların sağlık ve yaşam açısından doğru bildiği bazı yanlışlar vardır. Bunlar yaşam kalitesini düşürmekte ve son derece olumsuz konulara yol açmaktadır. Bunlardan biriside menopozdur. Kadınlar menopoz ile ilgili doğru olarak bildiği birçok yanlış konu bulunmaktadır. Bunları çok iyi bir şekilde öğrenmedikçe hata düşerler.
Menopoz her kadın için yaşansa da kadınlarda farklı olarak deneyimlenen bir süreçtir. Bu kadar farklılığa rağmen genellikle menopoz ile ilgili hep olumsuz yanlar öne çıkarılır. Menopoz, doğum, adet gibi pek çok zor hali yaşayan kadın için bir deneyimdir ve bu deneyim doğru bir şekilde geçirildiği zaman sağlıklı bir süreç haline gelir. Bu yüzden menopoz ile ilgili doğru bildiğiniz yanlış bilinen bilgileri mutlaka bilmelisiniz.
Menopoza 50 yaşında girilir!
Bu duruma istatistik olarak bakıldığında kadınların menopoza girme yaşı ortalama 51’dir. Ancak bu tamamen farklıdır çünkü menopoz’un ne zaman başlayacağı kadından kadına göre değişkenlik gösterebilir. Yumurtalıkların üreme işlevlerini ne zaman bırakacağına bağlı olan menopoza girme yaşı her kadında farklıdır ve bu da farklı bir yaşa denk gelir. Buna göre bazı kadınlar 40’lı yaşlarında menopoza girerken bazı kadınlar ise 50’li yaşlarının başında menopoza girerler. Ayrıca menopoza girme yaşının genetik olduğu da bilinmektedir. Genetik olarak kadınların menopoz yaşı farklılık gösterebilir bu yüzden yaş konusunu kestirmek son derece zordur.
Menopoz bir anda olur ve geçer
Hayır! Menopoz birden bire olan ve uzun bir süreç şeklinde devam eden bir durumdur. Bir kadının 1 yıl boyunca adet görmemesi menopoza girdiğinin kanıtı olarak sayılmış olsa da bazen bu sürecin 2 yıla kadar uzadığı da görülebilir. Ayrıca bu geçiş sürecinde adet kanamaları görülebilmektedir. Hormonal geçişinde olacağı bu dönemlerde sıcak basmalar, geceleri terlemeler, vajina da kuruluk ve hassaslık yaşanabilir. Bu hassaslık ruhsal bir değişimdir ve biraz mutsuzluğa yol açar. Ama bunu da normal bir durum olarak görmek önemlidir.
Menopoz = Sıcak basmaları
Kadınlar için menopoz’un en sıkıntılı olarak göründüğü konu ise sıcak basmalarıdır. Ancak bilinmelidir ki bu her zaman görülmeyebilmektedir. Bu konu üzerine yapılan araştırmalarda menopoza geçiş sürecinde olan kadınların %75’inde sıcak basması ve gece terlemesi görülmektedir ve her kadında farklı bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Buna etken olarak beslenme şekli, ırk, kilo belirleyici etkilerdir.
Menopoz belirtilerinden kurtulmanın tek yolu hormon tedavisidir
Hormon tedavisi sayesinde bazı yapay hormon ilaçları ile vücut içerisinde ki hormon dengesi sağlanabilir. Ancak bu yapay hormon dengesi sağlayıcı ilaçlar vücutta bazı yan etkilere de sebep olur. Bu yüzden menopoz ile baş etmek için bu yöntem tek yöntem olmadığını bilmek gerekir. Uyku düzenin bozulması, sıcak basması, gece terlemesi gibi sorunlarla baş etmek için doğal olan yöntemler kullanılabilir. Bunun için de bu süreçte stresi azaltabilecek yoga gibi faaliyetler içinde bulunmak faydalı olacaktır. Beslenme programını da bu konuya dahil edebiliriz.
Menopoza girince seks hayatı biter!
Evet, menopoz sürecinin yaşanması bazı hormonal değişiklikleri getirip libidonun etkilenmesine yol açar ancak bu durum seksten uzak kalacağınız anlamına gelmez. Menopoza girmeden önce düzenli bir seks hayatı olan kadınlar menopoz sürecinde de cinsellikten son derece keyif alabilmektedirler. Ancak vajinada ki kuruluk, sıkıntılı ruh hali gibi menopoz sürecinde görülen değişiklikler cinsel hayatınızda biraz rahatsızlığa neden olabilir. Fakat bu durumda da cinsel hayatınızı renklendirecek birçok seçenek kullanılarak durumun üstesinden gelinebilir. Ayrıca libodunuzu artıracak doğal yöntemler sayesinde de seks hayatınızı canlandırabilirsiniz