Öfkenizi Kontrol Edebilmek İçin Ne Yapmalısınız?

Öfkenizi Kontrol Edebilmek İçin Ne Yapmalısınız?

Günlük yaşamında öfke kontrolü en önemli konulardan biridir. Bu nedenle hangi konulara öfkelendiğinizi doğru belirlemeli ve bu konuyu çözmeye çalışmalısınız.

Unutmayın ki, öfke sadece bir duygudur ve bizim onun üzerinde kontrol yetkimiz vardır, öfkenin hayatımızın ne kadarında ne zaman yer alacağına biz karar verebiliriz. Bunun için hissettiğimiz öfke duygusunun altında yatan nedeni öğrenmeli ve buna dair çözüm üretmek için harekete geçmeliyiz. Peki öfkemizi kontrol etmeyi ve yaşamımızı daha iyi hale getirmeyi nasıl başarabiliriz? Bunun için yazımızı okuyabilirsiniz.

Duygunuzu Yaşayın

Hissettiğiniz duygu öfke duygusu bile olsa sonuçta o da bir his ve bunu doya doya yaşamanız gerekiyor. Öfke doğru ya da yanlış bir olgu değildir, sadece bir duygudur. Bu nedenle öfkeli hissettiğinizde bunu bir temele dayandırmaya çalışmak veya bahaneler üretmeye çalışmak zorunda değilsiniz. Eğer o anda öfke hissetmek istiyorsanız, yalnızca hissedin. Hatta yaşadığınız öfkenin altında yatan suçluluk, korku, pişmanlık gibi duyguları da hissedin.

Düşünceleri Fark Edin, Anlayın

Öfke duygunuza neler eşlik ediyor? Bunları düşünün ve farkına varın. Onları tarafsız bir gözle inceleyin, iyice anlamaya çalışın. Düşünceleriniz kalıplaşmış ve tekrar tekrar devam mı ediyor mesela? Bu yolu denediğinizde kendinizle ve çevrenizle ilgili birçok bilgi edinmiş olacaksınız.

Karar Verin

Neye öfkelendiğinize karar verdin. Örneğin kendinize mi öfkeleniyorsunuz, yoksa çevrenizdeki birine mi? Ya da kendinizde sürekli bir değişiklik yapmak istiyor ve onu başaramıyor musunuz ve buna mı öfkeleniyorsunuz? Öfke kontrolü için yapmanız gereken en kritik şey bağırmaktan vazgeçip ne istediğinizi açıkça ifade etmektir. Mesela kendinizle ilgili bir soruna öfkeleniyorsanız kendinize kızmaktan vazgeçip kendinizle konuşun, kendinizi dinleyin.

/resimler/2019-2/22/0122310417718.jpg

Kontrol Yetkisi Sizde

Unutmayın, öfkenizin kontrolü sizdedir, onu kontrol edin. Onun sizi yönetmesine izin vermeyin. Eğer öfkenin sizi ele geçirmesine izin verirseniz bu geri dönülemez hatalar ortaya çıkarabilir, hiç istemediğiniz bir sözün ağzınızdan çıkması gibi. Her anınızın, her hissinizin farkında olun. Öfkelendiğiniz zamanlar size ?´Hiçbir şey için sinirlenmeye değmez.´´ diyenler olacaktır, ancak durum öyle değil. Öfke oldukça insani bir duygudur ve onu yaşamanız gerekir, ancak onu kontrol etmeyi unutmazsanız.

Dürüst Olun

Biriyle kavga etmeye başladığınızda ve aşırı öfkelendiğinizi hissettiğiniz anda bir durun, o kişiden uzak bir yere gidin. Şu an konuşmak istemediğinizi söyleyin ve mesela yan odaya geçin. Bu arada sıcak bir duş alın, aklınızı meşgul edecek başka bir işle uğraşın ve en önemlisi, sakinleşene kadar bekleyin. Karşınızdaki kişi sizinle öfkeli konuşuyor diye siz de onunla o şekilde konuşmak zorunda değilsiniz. Cevap vermek için acele etmeyin, yeter ki önce kendinize sonra da karşı tarafa karşı dürüst olun, açık cevaplar verin. Gerçek düşüncelerinizi doğrudan paylaşın. Bunu gerçekleştirmek için yapmanız gereken tek şey sakinleşmeyi beklemek.

Sorumluluk Yüklenin

Eğer bu öfkeye bağlı gelişen tartışmanın başlatıcısı sizseniz, bu olayın sorumluluğunu da almanız gerekiyor. Sinirle genellikle karşınızdaki kişiye ?´ beni deli ediyorsun ?´ diyen biriyseniz bunu ?´Şu davranışın beni öfkelendiriyor, lütfen yapmaya devam etme ?´ gibi bir şekilde söyleyebilirsiniz. Tabii ki insanlarla, özellikle öfkeli anlarımızda düşünerek konuşmak zahmet isteyen bir iş ve kolay değil, ancak kendinize zaman vererek bu alışkanlığı edinmeye çabalayın, sonrasında çok faydasını göreceksiniz.

Enerji Tüketin

Öfke duygusal bir enerjidir. Bu duygusal enerjiyi yok etmek için hayatta size iyi gelecek şeyleri yapıyor olmanız gerekiyor, enerji tüketmeniz gerekiyor. Bunun için mutfağı temizleyebilir, dans edebilir, bahçeyi temizleyebilir, ütü yapabilir, yemek pişirebilir veya en basitinden sıcak suyla duş alabilirsiniz. Ya da açık havada bir yürüyüş yapmak da size çok iyi gelecektir. Bu aktiviteler gibi, zevkinize uygun bir şey seçmeli ve üzerinizdeki öfke enerjisini yok etmek için enerji sarf etmelisiniz.

Mektup Yazın

Mektuplar yazın, bunları kimseye göndermenize gerek yok. Duygu ve düşüncelerinizi bu mektuba dökün. Mektup yazmak öfke kontrolü için en gerekli şeylerden biridir. Bu mektupları kimse okumayacak, o yüzden içinizden gelen her şeyi, öfkenizi, suçluluk duygunuzu kağıtlara dökün.

/resimler/2019-2/22/0122504324319.jpg

Öfke Kontrolü Eğitimi

Gün içinde öfkelendiğiniz anda bunun kontrolünü sağlayabilmek adına yanınızda daima bir kalem ve defterle gezin. Ne zaman öfkelenmiş hissetseniz bunları elinize alın ve sizi öfkelendiren şeyi yazın, bu şekilde öfkenizin altında yatan asıl nedeni bulun. Sizi öfkelendiren şey ne? Eşinizin size karşı olan davranışları mı? İşinizde yaşadığınız sorunlar mı? Yoksa hayallerinizi gerçekleştiremediğiniz için kendinize mi kızıyorsunuz? Bu şekilde yazarak, öfkenizin altında yatan sebebi bulun ve buna ilişkin bir çözüm geliştirmeye çalışın.

 

 

 

 



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?