Öz farkındalık nedir? Nasıl Geliştirilir ?

Öz farkındalık nedir? Nasıl Geliştirilir ?

İsmini sık sık duyduğumuz, mutluluğumuzun kaynaklarından birisi de öz farkındalıktır. Ancak öz farkındalık sorusu sorulduğunda çok net cevaplar alamayabilmekteyiz. Kısacası öz farkındalık konusunu açıklayacak olursak şunları söyleyebiliriz. Öz farkındalık düşüncelerimizi, iç dünyamızı, duygularımızı ve inançlarımızın farkına varmak ve bunları en iyi şekilde anlamaktır. Çünkü bize ait olan bu değerlerin farkına varmak, bizim kim olduğumuzu ortaya çıkaracaktır. Bu durum da kişisel gelişimimiz için çok önemlidir. Öz farkındalığa sahip olan insanlar kendi zayıf ve güçlü yanlarını bileceği için hayatta karşılaştığı durumlarda kendi iç dünyasında sorun yaşayıp değil, çözüm ile ilerler. Bu da insanın hayatını kolaylaştıracak çok önemli bir olgudur. 

Öz Farkındalık Nasıl Artırılır?

İlk olarak kendinize en objektif gözle bakmanız gerekmektedir. Hayatta sizin yaptığınız ve düşündüğünüz zaman gurur duyacağınız konuları düşünün ve bunlara yoğunluk gösterin. Bunun yanında çocukluğunuzu düşünebilir ve çocukluğunuzdan bugüne sizin hayatınızda nelerin değiştiğine yoğunlaşarak kendinizi değerlendirebilirsiniz. Ayrıca çok güvendiğiniz insanlardan sizinle ilgili hangi düşünceleri olduğunu söylemesini isteyin ve bunları not edin. Hepsini değerlendirdiğiniz zaman kendinizle ilgili farklı bir bakış açısı kazanacaksınız.

 Günlük Tutun

Günlük hepimizin yakından tanıdığı bir şeydir. O gün içerisinde içimizden ne geliyorsa yaşadıklarımızı yazar ve bir nevi içimizdekileri kağıda dökeriz. Bunu bir alışkanlık haline getirirseniz aklınızda kalanlara kafanızı takmaz ve daha rahat olursunuz.

Not alın

Bu hayatta belki de en önemli konulardan birisi not almaktır. Başarıya giden bir yola çıkacaksanız ilk olarak başarıya çıkacağınız yolu bir kağıda yazın. Bundan sonra başarı için neler yapmanız gerektiğiniz tek tek maddeler haline getirin. Bu maddeler arasında büyük işler varsa o büyük işleri de küçük maddeler haline getirerek gözünüze küçültebilirsiniz.

Sizi ne tetikliyor?

Bu hayatta başarıya giden yolda insanı itici bir güç vardır. Bu gücün ne olduğunu bilirseniz başarıya daha sıkı adımlarla gidebilirsiniz. Bu yüzden ilk olarak duygularınızla iletişime geçin ve bunu öğrenmeye çalışın. Sizi başarıya ne götürürken etkileyecek olan şeyler nedir? İşte bunu öğrenirseniz gerçekten yolda tökezlediğiniz anda çok rahat ayağa kalkabilirsiniz.

Disiplinli olun!

Bazı kişiler disiplinli gözükebilir ama öz disiplin konusu bambaşka bir şeydir. İnsan isteklerine, hayallerine, amaçlarına ulaşmak için öz disiplinini sağlamalıdır. Öz disiplini sağlamayı kendi başınıza yapamıyorsanız bunun için profesyonel çözümler bile alabilirsiniz.

 Açık fikirli olun!

Sadece kendi düşünce ve duygularınızı değil başka insanların da düşünce ve duygularını anlamaya çalışın. Çünkü karşınızda tamamen sizin zıttınızda düşünen bir insanı anlamak zihninizi tamamen rahatlatacak ve özgür bırakacaktır.

 Yeni Deneyimler!

Bazen alışık olduğunuz ortamlardan vazgeçip, yeni deneyimler yaşamak size farklı ufuklar açacaktır. Bu yüzden yeni deneyimlere açık olun. Bu sayede zengin bir bakış açısı geliştirebilir ve hayatınıza farklılıklar katabilirsiniz.



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?