Özgeçmişinizi iş aramak için nasıl hazır hale getirirsiniz? -

Özgeçmişinizi iş aramak için nasıl hazır hale getirirsiniz? -

Özgeçmişinizi iş aramak için nasıl hazır hale getirirsiniz?


Yazar: Mehlika Akgün
?´Bu iş tam bana göre´´ dediğiniz ilanlarla karşılaşıyor, başvuru yapıyor ama bu başvurulardan bir geri dönüş alamıyorsanız, özgeçmişinizi yenilemenizin zamanı gelmiş olabilir. Özgeçmişinizi doğru bir şekilde hazırlarsanız, istediğiniz kapıları kolayca açma fırsatı yakalayabilirsiniz. Peki, özgeçmişinizi iş aramak için nasıl hazır hale getirebileceğinizi biliyor musunuz?
Özgeçmiş, bir iş adayının iş arama sürecindeki en önemli anahtarıdır. Doğru biçimde hazırlanmış bir özgeçmiş size istediğiniz işe girme, hayallerinizi gerçekleştirme şansı verir. Tabii bunun için öncelikle kendinizi özgeçmişinizde doğru bir şekilde ifade etmelisiniz. Aşağıda sıraladığımız maddeleri özgeçmişinize uyarlayarak işe başlayabilirsiniz.


Doğru göstergelerle yola çıkın.

/resimler/2019-2/5/1043331843414.jpg

 

 

 

 

Özgeçmişinizde neleri öne plana çıkarmanız gerektiği, başvuracağınız pozisyona göre değişebiliyor ama özgeçmişinizin uzunluğu konusunda kararsız kaldıysanız şu kurala uyabilirsiniz: Yeni mezun olduysanız veya iş deneyiminiz üç seneden daha azsa özgeçmişiniz tek sayfa; deneyimli bir iş arayansanız da özgeçmişiniz iki sayfa uzunluğunda olmalı. (30 saniye kuralı hakkındaki bir yazımızda, bu konudan detaylı bir şekilde bahsetmiştik.)

Çarpıcı bir özgeçmişinizin olmasını istiyorsanız da, iş ilanında gerekli görülen koşulları özgeçmişinizde ön plana çıkarmalı, hatta bu kısımları parlatmalısınız! Hazırladığınız özgeçmişin sizi yansıttığından emin olduktan sonra iş başvurusu yapmalısınız.

Özgeçmişinizi doğru göstergelerle oluşturup oluşturmadığınızdan emin olmak istiyorsanız, uygulayacağınız bir sonraki adım özgeçmişinizin işlevsel mi yoksa kronolojik mi hazırlandığı olmalı. Eğer az iş deneyimine sahipseniz işlevsel özgeçmiş, iş deneyiminiz fazlaysa da kronolojik bir özgeçmiş seçebilirsiniz.

 

Anahtar kelimeler kullanın.

/resimler/2019-2/5/1043485749979.jpg

 

 

 

 

İşverenler, yapılan başvuruları belli ölçütlere göre filtreleyebilmek için çoğunlukla anahtar kelimelerden faydalanırlar. Bu sebeple, elenen adaylardan biri olmamak ve sizinle birlikte aynı işe başvuran rakiplerinizden sıyrılmak için anahtar kelimeleri kullanmalısınız. Yaptığınız işin anahtar kelimeleri hakkında bilginiz yoksa, iş ilanındaki adaydan beklenen görevleri gözden geçirerek, anahtar kelimelerle ilgili bilgi edinebilirsiniz.

 

Rakamlara yer verin.

Yapılan işin sınırlarından bahsederken sayılardan faydalanırsanız, etkiyi arttırırsınız. Örneğin, satış bölümünde çalışan bir iş adayı, hedeflerini yüzdesel olarak ne kadar tutturabildiğini ya da şirkete kazandırmış olduğu değeri rakamlarla anlatabilir; yönetici pozisyonunda tecrübe kazanmış bir aday ise kaç kişilik bir ekibi yönettiğini ifade edebilir. Burada önemli olan nokta, görev kapsamında bulunan paraya, zamana ya da kişilere yönelik olan maddelerin rakamsal olarak değerlendirilmesi.

Bu konuya, aşağıda linkini vereceğimiz yazıda detaylarıyla yer vermiştik.

 

https://www.kariyer.net/kariyer-rehberi/cvnizi-daha-etkili-hale-getirmek-icin-rakamlari-nasil-kullanabilirsiniz/

Temel bilgilerinizi kontrol edin.

Hangi işte ya da sektörde çalışırsanız çalışın, özgeçmişinize yazdığınız bilgilerin gerçeği aktarması ve yazım kurallarına uygun olması oldukça önemli. İster işlevsel, isterse kronolojik bir özgeçmişin olsun; işe başlama-işten ayrılma, mezuniyet tarihi, iletişim bilgileri kısımlar mutlaka doğru olmalı.

 

Zamanlamaya dikkat edin.

/resimler/2019-2/5/1044087937871.jpg

 

 

 

 

Özgeçmişinizin görünür olmasını istiyorsanız, hızlı ve zamanında başvuru yapmalısınız. İş dünyasında oldukça yoğun bir rekabet ortamı var ve bu yüzden, ilana başvuru yapan ilk adaylardan olmak oldukça fazla önem taşıyor. Bu sebeple kariyer.net´e sık sık uğramanız ve size uygun filtreleri girerek ?´İş Habercim´´ alarmını kullanmanız, yeni yayınlanan ilanlardan haberinizin olmasını ve ilana ilk başvuranlardan olmanızı sağlar.



Kadınların İş Dünyasında İşbirlikçi ve Yenilikçi Proje Yönetimi

Kadınların İş Dünyasında İş İlişkileri ve Ağ Oluşturma Stratejileri

Kadınların İş Hayatında Duygusal Zeka ve Liderlik Yetenekleri

Kadınların İş Hayatında İşe Alım Sürecinde Eşitlik ve Çeşitlilik

Kadın Girişimciler İçin Sosyal Medya Yönetimi ve İçerik Pazarlaması

Kadın Girişimciler İçin Dijital Pazarlama ve Reklam Stratejileri

Kadınların İş Dünyasında Sosyal Medya Kriz Yönetimi ve İletişim

Kadınların İş Hayatında İş Ahlakı ve Etik Değerler

Kadın Girişimciler İçin Sosyal Medya Influencer Olma Rehberi

Kendi İçsel Yolculuğunda Şükran ve Minnettarlık Egzersizlerinin Rolü

Evde Uzaktan Çalışma İmkanları ve İş Fırsatlarına Nasıl Ulaşılır?

İş Kadınları İçin Evde Affiliate Marketing Yaparak Pasif Gelir Elde Etme Yolları

Kadın Girişimciler İçin E-ticarette Kullanıcı Deneyimi ve Arayüz Tasarımı

İş Kadınları İçin Evde Mobil Uygulama Geliştirme ve Pazarlama Rehberi

Kadınların İş Hayatında Dijital Yetkinliklerin Geliştirilmesi