Regl döneminde tüketilmesi gereken besinler 

Regl döneminde tüketilmesi gereken besinler 

Regl dönemini rahat geçirmek için tüketilmesi gereken besinler

Adet, Menstrüanyon veya regl olarak adlandırılan dönem kadınlar için oldukça zor bir dönemdir. Bu dönemde kadınlar yorgunluk, bitkinlik ve ruh halindeki gerginlik belirtileri oldukça fazla görünmektedir.  Bu dönem hem fizyolojik yönden hem de psikolojik olarak zor geçen bir dönemdir. Bir hafta öncesinden başlayan ve regl döneminin bitmesiyle sona erecek süreçte oldukça fazla belirtiler ortaya çıkmaktadır.  Regl dönemini sorunsuz bir şekilde atlatmak için uygulanabilecek birçok yöntem vardır. Regl olmadan önce artan iştah ve tatlı yeme isteği doğru bir beslenme yönetimiyle daha rahat bir şekilde atlatmak mümkün.

Regl döneminde tüketilmemesi gereken besinler

Kırmızı et, Tavuk ve Balık

Adet dönemi içerisinde mutlaka Kırmızı et, yumurta, tavuk ve balık tüketmek gerekir. Kanama süresi boyunca kanamayla birlikte demir kaybı oldukça fazla olacaktır. Yeterli demir minareli alınmadığı takdirde halsizlik, yorgunluk ve enfeksiyonlara karşı dirençsizlik görülmektedir.  Demir eksikliği giderilmediği takdirde demir eksikliği anemisi ile baş başa kalabilirsiniz. Yağsız kırmızı et içerisinde bulunan yüksek demir değeri diğer besinlere göre daha önceliklidir. C Vitaminin önemini unutmamalıyız.  Günlük olarak bir bardak taze sıkılmış portakal suyunu tüketmeyi unutmayın. Kuru üzüm ve kuru kayısı demir açısından oldukça zengindir. Gün içerisinde mutlaka atıştırmalık olarak tüketmenizde önemli bir fayda vardır.

1 Hafta öncesinden tuzu kesin

Tuz miktarını azaltmanız vücutta oluşabilecek sıvı toplanmasının önüne geçecektir.  Regl olmadan bir hafta öncesinde tuz tüketimini kesmeniz sizin için bu zorlu dönemi atlatmanızda önemli bir etken olacaktır. Tuz ihtiyacınızı bir çay kaşığı ile sınırlandırdığınızda bu tuz oranı vücudun günlük tuz ihtiyacını yeterince karşılayacaktır.  Yemeklerinizi tuzsuz pişirebilir salatalarınızı nar ekşisi, limon ve sirkeyle tatlandırabilirsiniz.

B 6 Vitamini

B6 vitaminin hormonal sistem, sinir sistemi, bağışıklık sistemi ve kan üretimi gibi birçok alanda önemli görevleri vardır. B6 Vitamininin sinir sistemi üzerinde önemli bir etkisi vardır. Olumlu etkisini adet döneminde yaşanacak olan gerginlik ve sinirlilik durumunda gözlemleyebilirsiniz. B6 vitamini bakımından oldukça zengin besinler Balık, Tavuk, Soya ürünleri, Brokoli, muz, Havuç, yumurta, Avokado, ıspanak ve tahıllar b6 vitamini açısından oldukça zengin besinlerdir.

Ödemlerden nasıl atılacak

Günlük 2,5 litre su tüketerek ödemlerinizi azaltabilirsiniz. Yetersiz su tüketiminin oldukça önemli olumsuz etkileri vardır. Yetersiz tüketimde vücut kendini koruyabilmesi için ihtiyaç duyduğu miktarı tutacak buda ödem oluşmasına sebep olacaktır.

Ananas

Düşük kalorili bir besin olmasının yanı sıra vücuttaki ödemlerin atılmasında oldukça yardımcı bir besindir. Regl döneminde mutlaka bol bol tüketmekte fayda var. Ayrıca Maydanoz, Karahindiba, tarçın, kiraz sapı beyaz ve kırmızılahana ödem atmanızda etkili besinlerdir.

Maydanoz

A. C ve K vitaminleri, demir, Potasyum, kalsiyum, kükürt, magnezyum ve klorin açısından oldukça zengin olan maydanoz regl döneminde tüketilmesi gereken besinlerdendir.  Maydanoz suyunu tükettiğinizde oluşan ağrıların önüne geçmek için harika bir adım atabilirsiniz.  

Tatlı krizi ile nasıl başa çıkacağım

Regl dönemini öncesinde artan iştah durumu kontrol edememe ve karbonhidratlı yiyecek tüketme isteği oldukça fazla görünmektedir. Östrojen hormonunun azalmasıyla birlikte ortaya çıkan bu durum kan şekerinin düşme eğilimini artırmaktadır ve böylece iştahta artma söz konusu meydana gelmektedir.

Regl dönemi öncesinde artan iştah ile birlikte gelen tatlı krizini önlemek için günde bir defa olacak şekilde ara öğünlerde Sütlaç, keşkül, Taze ananas, fındık, kuru kayısı, ceviz, kuru incir, tarçınlı çay tüketebilirsiniz.

Magnezyum içeren besinler

Regl döneminde vücuttaki magnezyum seviyesinde görülen eksikliği magnezyum açısından zengin besinlerden temin edebilirsiniz. Magnezyum açısından zengin olan besinler yeşil yapraklı sebzeler, tahıl, elma, incir, limon, ceviz, badem, fındık, kakao, üzüm ve patatestir.

Beyaz ekmek ve makarnadan uzak durun

Artan iştahla birlikte tokluk hissi vermeyen bu besinler kendinizi sürekli aç hissetmenize ve fazla tüketmenize olanak sağlayabilir. Bu zorlu dönemde posa içeriği yüksek ve bol suyla tüketebileceğiniz tokluk hissi veren kepek, çavdar, tam buğday ekmeği ve kepekli makarna tüketebilirsiniz. Kafein içeren içecekler, kahve ve koladan mutlaka uzak durmak gerekir. Bu dönemde adaçayı, melisa çayı size daha iyi gelecektir.

 



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?