Sevgililer Günü ve Aziz Valentine

Sevgililer Günü ve Aziz Valentine

Sevgililer Gününü Tarihi ve Şubat Ayının Önemi

Sevgililer gününün ne zaman başladığına dair kesin bir bilgi yoktur ama 100 yıllardır kutlanan bir gelenek olarak varlığını sürdürmektedir. Her Yıl 14 Şubat tarihinde kutlanılan bu özel gün bir ritüel olarak her yıl sevgililer arasında kutlanmaktadır.  Hediyeleşmelerin olduğu bu günde çiftlerin birbirlerine olan sevgi ve aşkları çiçekler ve birtakım hediyeler ile taçlanmakladır.  14 Şubat Sevgililer günü ile ilgili tarihte birçok önemli gelişmeler yer almaktadır. Bunların en baştaki tarihsel gelişim ize Aziz Valantine’nin ismini de bugüne kadar taşımasına sebep olan talihsiz ölümüdür.

Aziz Valentine

Her yıl kutlanan bu anlamlı ve güzel günün başlangıcı ne yazık ki bir ölümle başlamıştır. M. S III. yüzyılda hüküm süren 2. Claudis Roma’yı katı kurallarla yöneten bir imparatordu.  Zalimliğiyle nam salmış olan bu imparator ordu düzeninde sıkıntılar yaşamaktaydı. İmparatora göre bu aksaklıkların sebebi askerlerin sevgilileri ve aileleri yüzünden orduya katılmak istememesinden dolayı kaynaklanıyordu. Duygusal bir bağ içerisinde olan erkekler askerlik görevleri sırasında başarısız ve isteksiz oldukları görülüyordu. İmparator bu durumu ele alıp ülke genelinde evlilikleri yasaklamış ve bu yasağa uymayanları ölümle cezalandıracağını belirtmişti. İmparatorun hüküm sürdüğü zamanlarda yaşayan talihsiz bir kilise azizi olan Aziz Valentine ise bu yasağa uymayıp evlenmek isteyen askerlerin evliliklerini gerçekleştirmişti. Bunun Öğrenen imparator ise çılgına dönmüş ve kana susamış bir halde Aziz Valentine’yi huzuruna çağırdı. Bu yasağı çiğnemenin ona hangi sonuçları kazandıracağını tahmin edemeyen Aziz ise bu durum karşısında çaresizce beklemekteydi. İmparator askerlerine emir vererek onun sopalar eşliğinde ölene kadar dövülmesini emrettiğinde Aziz Valentine için artık sonun geldiği anlaşılmıştı. İmparatorun acımasız askerleri tarafından dövülerek öldürülen Aziz Valentine aradan asırlar geçmesine rağmen hala hatırlanıyor ve sevgi dolu olan duyguların yaşandığı bir günde varlığını sürdürüyor. Aziz Valentina M.S 270 Yılında 14 Şubat’ta Hristiyan Şehitliğinde toprağa verilmiştir. 

Şubat Ayı ve Bereket Festivalleri

Şubat ayının önemi Antik çağlara kadar dayanmaktadır. Antik Yunan takviminde Gamelyon ayı Şubat ayına denk gelmektedir Gamelyon ise Zeus ile Heranın evlendiği ay olarak bilinmektedir.

Bereket Tanrısı Lupercus

Antik Roma zamanında 15 Şubat’ta bereket tanrısı Lupercus için özel bir gün kutlanırdı. Bu özel günde din adamları tanrıya keçiler kurban eder ve keçinin derisini başlarının üzerine koyup roma sokaklarında koşturmaya başlıyorlardı.  Roma sokaklarında koşturanlar herkese dokunur ve genç kızlarda bunu değerlendirmek için kendilerini onların önüne atıp bereket tanrısından paylarını almaya çalışırlardı.  Dokunmaya çalışan genç kızlar bu dokunuşla doğurganlıklarının artacağına inanırlardı.   15 Şubat tarihin bir önceki günü olan 14 Şubatta ise erkekler genç kızların isimlerini bir kâğıda yazarak kura çekip çift olabilme alışkanlıkları da vardı. 

Günümüzde ise 14 Şubat 1800 Yılında Amerikalı Esther Howland bu geleneği sevgililer günü kartı göndererek başlatmıştır. Dünya geleninde bir gelenek olan bu hediyeleşme asırlar sonra ticari yönden çok büyük bir önem kazanmış ve günümüzde hediye kartının yansıra çiçekler pırlantalar gibi hediyeleşmelere varacak özel bir gün olarak geçmektedir.

Tüm Dünya  sevgililer günün kutlarken bazı ülkeler bunu yasaklamıştır. Hediyeşmek ve kutlamanın yasak olduğu ülkeler ise Özbekistan, Suudi Arabistan, Türkmenistan, Malezya, Endonezya, İran ve Pakistan Sevgililer gününü kutlamayan ülkelerdir



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?