Tarih: 09.12.2021 12:00

SİGARA İÇMEYEN İŞÇİLERDE MESLEKİ KOAH RİSKİ ALTINDA

Facebook Twitter Linked-in

KOAH, dünyanın en yaygın görülen akciğer hastalıklarından biridir. Bu konu üzerinde duran uzmanlar KOAH’ın sadece sigara içenlerin maruz kaldığı bir hastalık olmadığını aynı zamanda bir meslek hastalığı da olduğunun altını çizdiler.

Dünya genelinde en ölümcül beş hastalıktan biri olan KOAH, yaklaşık 30 milyon insanın hayatını etkiliyor ve birçok vakada da saptanamıyor. Geçmişte karşımıza ‘sigara içen hastalığı’ olarak çıkan KOAH, şimdilerde ise gelişmiş ülkelerde bir meslek hastalığı olarak görülüyor.

Yapılan araştırmalar KOAH hastalarının dörtte birinin hiç sigara içmemiş kişilerden oluştuğunu gösteriyor.

Hindistan’da bulunan NHANES (Ulusal Sağlık ve Beslenme Ölçme Birimi), gerçekleştirdiği ankette KOAH riski artışta olan meslekleri açıkladı. Buna göre; inşaat işçileri, stok ve malzeme işleyicileri, makine operatörleri, garsonlar, kayıt işlemleri ve dağıtım memurları bu listede yer aldı. Mesleki maruziyet kaynaklı görülen KOAH hastalığının yüzde 19,2’sini hiç sigara içmeyenler yüzde 31,2’sini ise sigara içenlerin oluşturduğu belirlendi.

KOAH hastalığına sebep olan bir diğer faktör özellikle gelişmiş ülkelerde tarımda sık sık kullanılan kolineserazı salan tarım ilaçları. Bu ilaçlar akciğer fonksiyonlarında azalma ve KOAH’a neden oluyor. Yapılan araştırmaya göre bu tarım ilaçlarını kullanan çiftçilerden yüzde 18,1’i hiç sigara kullanmamasına rağmen bu hastalığa yakalandığı gözlemleniyor.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mecit Süerdem, önce astım daha sonrasında da KOAH ile tanışmış olan hastalardan biri. Süerdem aynı zamanda da KOAH Hastaları Derneği Başkanı.

Süerdem KOAH ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: ¨Bir iş yaparken, yolda yürürken, merdiven çıkarken nefesiniz yetmiyor, öksürüğe balgam eşlik ediyor. Çoğu KOAH’lı hastalar bu konuda pek duyarlı değil. şikayetlerin üzerine pek gitmiyorlar, sadece eforun seviyesini düşürüyorlar. Nefes darlığı çekmemek için merdivenleri daha yavaş çıkıyorlar, ağır iş yapacaklarsa hafifletiyorlar. Bu nedenle de KOAH tanısı hastalarda gecikiyor. Hastalar sinsi ilerleyen nefes darlığının pek üzerinde durmuyorlar¨ dedi.

Ayrıca Prof. Dr. Süerdem KOAH hastalığının hafif, orta, ağır ve çok ağır olmak üzere dört evrede gelişim gösterdiğini de belirtti. Hastalar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda hastaların yüzde 35’lik kısmına çok ağır ve ağır evre de tanı konulduğunu da sözlerine ekledi. Birçok kişinin yaşadığı sorunu başka sebeplere bağladığını ve bu nedenle doktora başvurmada geciktiklerini de belirtti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —