Temizlik Hastalığı Nedir?

Temizlik Hastalığı Nedir?

Bizler her zaman evlerimizin temiz ve düzenli olmasını isteriz. Peki bu isteğimiz zamanla bir hastalığa dönüşürse bununla nasıl başa çıkarız? Temizlik hastalığı nedir? Detayları sizler için araştırdık...

Toplum içerisinde biz buna temizlik hastalığı desek de tıp literatüründe adı obsesif kompulsif bozukluktur. Kısa adı OKB olan bu hastalık nedir. Aslında bir işi anlamsız olarak sürekli olarak bilinçli olmadan tekrarlanması durumudur. Hatta bir çoğumuz internet üzerinde kuyruğunun peşinde dönüp duran köpek videosunu görmüşüzdür işte o köpek bize aslında çok tatlı gelse de tam olarak obsesif kompulsif bozukluk gösteren bir köpek.  İnsanda bu durum olunca ne kadar zor olduğunu bir düşünün. Günlük bütün işlerinizi aksatan saatlerce anlamsız şeylere vakit harcamanıza sebep olan OKB tam olarak psikolojik bir hastalıktır. OKB birçok tür ve konuda görülen bir hastalık ama toplumda en bilimdik durum temizlik hastalığı diye tabir ettiğimiz durum.

Temizlik hastalığı en şık kadınlarda görülen bir durum bunun sebebi kadınların bilinçaltında yer edinen temizlik yapma arzusu ya da buna eğilimlerinin olması. Hatta bu tarz hastalar temizlik yapmayı bir iş yükü olarak değil de stres atma yöntemi olarak görür.  Tabi ki temiz titiz olmak çok güzel ancak bunun gözünü kaçırıp günlük hayatımızı olumsuz etkilemesine sebep oluyorsak ortada ciddi bir problem vardır. Bu hastaların temelinde yatan bir travma olabilir ve bu travmalar genellikle temizlikle ilgili konularda oluyor. Hastalar zihinlerinde mikropları bir kılıfa sokabilirler yani zihnen mikrobu teşrif edebilirler ve her yerin kirli ya da hastalığa sebep olabileceğini düşünebilirler. Bu hastalık genellikle sonradan ortaya çıkar ve ev ahalisini de olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Şöyle ki hastalar ev ahalisini de kirli olarak gördüğü için bu durum aile ilişkilerini olumsuz etkileyebilir ya da hasta kişi birinin anne babası olduğu için onu rol model alan çocuk da bu hastalığa meyilli olabilir.

Toplumda hangi sıklıkla görülür?

Toplumda daha çok kadınlarda görülen bir hastalık olduğunu söylemiştik ancak erkeklerde de görülebilir bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla görülürken daha çok ergenlik sonrası yani 20 yaştan sonra belirtiler daha yaygın gözükür. 100 kişiden 3 kişisi OKB ya da temizlik hastası ve bunlardan en az 1 tanesi bu hastalığın belirtilerini çok yoğun olarak yaşıyor.

/resimler/2019-4/19/2325345772483.jpg

Temizlik hastaları günlük hayatta neler yaşıyor?

Bu hastaların günlük hayatları tabiri caiz ise yok desek yeridir. İşe gidemiyorlar gitseler bile sürekli ajite yani rahatsız halde duruyorlar. Peki belirtiler neler;

  • Sürekli olarak ellerini yıkarlar ve buna ek olarak dezenfektan ya da alkollü mendiller kullanırlar. Bu sıklık gün içerisinde sürekli arttığı için egzama ya da deri döküntüleri hatta kanayan ce iyileşmesi zor yaralar oluşabilir.
  • Herkes hatta kendisi sürekli olarak ona pis olarak gelir.
  • Elini koyduğu yer ya da otobüste oturduğu koltuk dahi ona pis olarak gelir.
  • Eve gelir gelmez kıyafetlerini yıkar ve duşa girerler. Duş süreleri minimal 1-2 saattir.
  • Eşyalarına başkaları temas ederse kullanmaz hatta atarlar.

 Çevreye etkisi nasıl?

Bu hastalar ne yazık ki kendi hayatlarına ek olarak etrafındaki insanların hayatlarını da olumsuz etkiliyorlar. Evde sürekli bir temizlik hali olurken kimyasal maddeler de çok fazla kullanılıyor. Bu kimyasal maddelerin en yoğun kullanılanı çamaşır suyu ve buna bağlı olarak solunum yolu hastalıkları gelişebiliyor. Aile bireyleri evden uzak kalmayı tercih ederken eşlerin boşanmasına dahi sebep olan bur hastalık. Bu kadar şeye rağmen hasta hala eski davranışlarını sergiler ve bunun sebebi ise psikolojik bir rahatsızlık olmasıdır.

Tedavisi nasıl olur?

Çözüm psikiyatriste gitmekten geçiyor. Tedavisi uzun bir süreç olsa da tedavisi mümkün olan bir hastalıktır.  Antidepresanlara ek olarak psikolojik telkinlerle hasta tedavi edilir. Psikiyatrist ve Psikolog ekip çalışması halinde hastayı tedaviye alırsa hem temeldeki travmaya inilir hem de tedavi süreci kısalırken daha etkili bir hal alır. Buna ek olarak hipnotik tedavi yöntemleri de doktor tavsiyesi ile tercih edilebilir.



Uyku Probleminin en yaygın 5 hatası

Carousel Fashıon Show Göz Kamaştırdı

Günlük Hayatta Enerjiden Nasıl Tasarruf Edilir

Kadınların Rolünü Güçlendiriyoruz

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar

Saç Bakımında Kilin Önemi

Gülben Ergen Bursalı Hayranlarıyla Buluştu

Sermayesiz İş Fikirleri Nelerdir?