Troid Bozukluğu İçin Beslenme Önerisi

Troid Bozukluğu İçin Beslenme Önerisi

Tiroid hastalığı son dönemlerde insanların en çok karşılaştıkları rahatsızlıklardan biridir. Özellikle kadınlarda daha sık karşılaşılan bu rahatsızlık nedir? Tiroid hastaları nasıl beslenmelidir? Gelin hep birlikte göz atalım...

Troid vücudunuzda bulunan ve hormon salgılayan bir bezdir. Boynumuzda yer alır ve şekil olarak ?H? harfine benzer ve hormon salgılar. Böyle söyleyince küçük işlevsiz olarak görülebilir fakat vücudumuzun orkestra şefi desek yeridir. Bu bezin hormonal dengesi bozulduğu zaman birçok hastalığa davetiye çıkabilir. Bu bez TSH, T3 veT4 hormonları salgılar herhangi bir sorunun olup olmadığını anlamak için mutlaka doktora danışmalısınız.

Troid bezinin az çalışmadı durumuna hipotroid denir ve başlıca belirtilere sahiptir. Peki bu belirtiler neler? Halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, saç dökülmesi, duygu durum bozuklukları ve kilo vermemek hatta kilo almak. Su içsem yarıyor tabirini burada gerçek anlamıyla göreceksiniz. Bu hastalığa sahip kişiler çok zor kilo verip dikkat etmediği takdirde çok hızlı ve kalıcı kiloları alırlar.

/resimler/2019-3/2/1704266747284.jpg

Troid Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Troid hastalığı insülin salınımını arttırdığı için bu hastaların şekerli gıdalardan uzak durması gerekir. Hamur işleri, patates, tatlı bunlara örnek.

Troid hastaları bol bol meyve sebze tüketmelidirler. Yaklaşık olarak günde 2-3 porsiyon meyve ve sebze tüketmeleri yararlı olacaktır. Özellikle içerisinde A D E vitaminleri bulunan besinleri tercih etmelidirler.

Bol bol balık tüketiminde fayda var. Omega 3 ile desteklenmeli ve haftada 2 kez balık tüketilmeli.  Yaz aylarında bu pek mümkün olmayabilir bu durumda da dışardan omega 3 takviyeleri alabilirler. Keten tohumu da oldukça yoğun Omega 3 içerir. Keten tohumunu aktarlardan bulabilirsiniz ancak içerisindeki etken maddeyi kolay tükettiği için az miktarda alıp cam kaplarda ışık görmeyen yerde muhafaza etmelisiniz. Keten tohumunu bir tatlı kaşığı ağzınıza alıp suyla yutabileceğiniz gibi salata ve yoğurt içerisine de koyabilirsiniz.

Protein ve liften zengin olan kuru baklagilleri de haftada 2 kez mutlaka tüketin. Nohut, fasulye ve mercimek protein ve liften oldukça zengin besinlerdir.

Yeterli miktarda iyotlu tuz tüketim. Bilindiği üzere iyot eksikliği neticesinde oluşan bir hastalıktır. Günlük alınması gereken miktarda tuz almaya özen gösterelim.

Çinko ve selenyum da bu hastaların almadı gereken minerallerdendir. Bu mineraller et, mm alık, süt, tahıl, baklagillerde oldukça yoğun bulunur.

Hastaların saçları da yıpranacağı için E vitamini içeren besinler tüketmeleri faydalı olacaktır. E vitaminleri nelerde bulunur derseniz bitkisel yağlar, mısıryağı, fındık yağı, Ayçiçek yağı, sebzeler, kuru baklalar keten tohumu, badem, fındık ve kabak çekirdeğinde yoğun olarak bulunur. Bu besinleri doğru miktarda tüketmek sizin yararınıza olacaktır.

Troid hastalarının en belirgin dertlerinden birisi de ödemdir. Bunun için günde 2-3 litre su içmelisiniz.

Stres her hastalığı tetiklediğini gibi tiroidi de tetikler bu yüzden stresten uzak durmalısınız.

Hareket etmek her hastalıkta kurtarıcıdır bu yüzden haftada en az 3 gün 45 dakika spor yapmalısınız.

Troid hastalığı ile mücadele etmek, mücadele ederken de kilo vermek bu tüyolar sayesinde zor olmayacak.



Yeni İş Fikirleri: Ev Yapımı Ürünlerle İnternetten Satış Yapma

Kendini Mutlu Edecek İlham Verici ve Motivasyonel Hikayelerden Dersler

Kadınların İş Dünyasında İşbirlikçi ve Yenilikçi Proje Yönetimi

Kadınların İş Dünyasında İş İlişkileri ve Ağ Oluşturma Stratejileri

Kadınların İş Hayatında Duygusal Zeka ve Liderlik Yetenekleri

Kadınların İş Hayatında İşe Alım Sürecinde Eşitlik ve Çeşitlilik

Kadın Girişimciler İçin Sosyal Medya Yönetimi ve İçerik Pazarlaması

Kadın Girişimciler İçin Dijital Pazarlama ve Reklam Stratejileri

Kadınların İş Dünyasında Sosyal Medya Kriz Yönetimi ve İletişim

Kadınların İş Hayatında İş Ahlakı ve Etik Değerler

Kadın Girişimciler İçin Sosyal Medya Influencer Olma Rehberi

Kendi İçsel Yolculuğunda Şükran ve Minnettarlık Egzersizlerinin Rolü

Evde Uzaktan Çalışma İmkanları ve İş Fırsatlarına Nasıl Ulaşılır?

İş Kadınları İçin Evde Affiliate Marketing Yaparak Pasif Gelir Elde Etme Yolları

Kadın Girişimciler İçin E-ticarette Kullanıcı Deneyimi ve Arayüz Tasarımı