Yalnızlık çok sık hasta olmaya sebep oluyor belki de çağımızın hastalığı yalnızlık. Yalnız kalınca vücudun kimyasal yapısı dahi etkileniyor. Bunu şöyle açıklayalım aşk en güzel duygu elbet ama aşk aslında her şeyden önce fizyolojik bir olay. Aşık olunca insan vücudunda çeşitli hormonlar salgılanır mutluluk hormonu gibi ya da heyecanlanmamıza sebep olan adrenalin gibi özetle aşk insanın sempatik sınır sistemini çalıştırır. Pankreas böbrek üstü bezinden salgılanan bu hormonlar neticesinde aslında aşkın fiziksel tanımı yapılır. O kalbimizin yerinden çıkacakmış hissi midemizde uçuşan kelebekler tam olarak bu salınan hormonlar sayesinde. Peki insan yalnız ne hisseder? Yalnız bir insanın bu hisleri hissetmesi pek mümkün değil ya da platonik ise bu hissi yaşar fakat birisi tarafından sevilmenin güzelliğini yaşayamaz.
Ya da başka bir örnek ele alalım. Yeni bir ortama geçmek zorunda kaldınız ve şehir değiştirdiniz iş ya da okul sebebiyle. Yeni geldiğiniz şehirde hiç arkadaşınız olmadığı gibi yoğun bir adaptasyon problemi yaşıyorsunuz işte bu durum önce ruhsal çöküşe sebep olur. Vücut bu ruhsal çöküş ile bir müddet savaşır ama sonunda bitap düşer ve fiziksel reaksiyonlar verir. Bu reaksiyonlar çoğu zaman eklem ağrısı Baş ağrısı ve saire olurken grip ya da soğuk algınlığı semptomlarına yani belirtilerine benzer.
Evet savunmasısınız ya da yorgun savaşçı. İnsanlar mutsuz ya da üzgünken daha kolay hasta olabilir. İnsan yalnız ise daha çok mutsuz ve üzgün olabilir. Yani bu durum yumurta mi tavuktan tavuk mu yumurtadan ilişkisi tam olarak. Öte yandan kalabalıklar ortasında yalnız olabilirsiniz. Nedir bu durum günlük hayatımız yoğun koşuşturma içeriyor ve herkesin yoğun stresleri var. Arkadaş çevreniz olsa da hayat karmaşasında etkin iletişim kuramıyor olabilirsiniz ve strese sebebiyet verebilirsiniz. Klinik olarak stres anı insanlarda enfeksiyon yani iltihap oluşumunu tetikleyen bir durum.
Yalnız ya da kalabalıklar ortasında yalnızsınız. İnsanlarla iletişimimiz yok ne acınızı paylaşıp hatırlayabiliyorsunuz ne de mutluluğunuzu paylaşıp artırabiliyorsunuz. Tek arkadaşınız kendinizsiniz ve sürekli kendinizle iletişim halindesiniz. İşte bu durum strese sokar ve bu kronikleşebilir. Kronikleşmesi halinde bağışıklık sisteminiz sıfıra iner ve hastalıklar için açık hedef haline gelirsiniz.
İşte bu soruyu kendinize sorun ve yalnızlık ölçütünüz ne inceleyin. İnsanın az insan tanıyor olması ya da yalnız yaşıyor olması onu yalnız mi yapar bu soruya yanıt arayın. Göreceksiniz ki sorun az insan tanımakta değil sorun etkin iletişim kurmamakta. İşte bu durum da iletişim becerinizi geliştirin ve herkesten önce kendinizle etkin iletişim kurun. Elbette bağışıklık sistemini güçlendirmek adına sosyal bağlar kurun. İnsanlar tanıyın ve bu insanlarla vakit geçirin ama em çok kendinizi sevip kendinizle kaliteli vakit geçirin. Yeri gelince kendinize en iyi arkadaş siz olun. Özetle kendinizle geçirdiğiniz vakti yalnızlıktan saymayacak kadar kendinizi çok sevin.